Επίσημο: Νέα παράταση στην απαγόρευση οχημάτων βενζίνης-diesel!

Σύμφωνα με όσα ξέραμε μέχρι τώρα, από το 2030 και μετά θα απαγορευόταν να πουληθεί αυτοκίνητο με βενζίνη, diesel ή άλλο υγρό καύσιμο στην Ελλάδα, όμως αυτό πλέον άλλαξε και επίσημα.

  • -
  • -

Όλες οι χώρες της Ευρώπης, μαζί και η Ελλάδα, έχουν θέσει μια ημερομηνία η οποία ορίζει πότε θα πρέπει να σταματήσει διά νόμου η πώληση κάθε αυτοκινήτου που έχει κινητήρα εσωτερικής καύσης με κάποιο από τα γνώριμα καύσιμα, όπως είναι η βενζίνη και το diesel. Κοινώς, οτιδήποτε έχει εξάτμιση.

Αυτή η ημερομηνία στην Ελλάδα είχε οριστεί για το 2030, δηλαδή από την 1η Ιανουαρίου της νέας δεκαετίας ακόμα κι αν ήθελε κάποιος, δεν θα μπορούσε να πάει σε κάποια αντιπροσωπεία και να αγοράσει ένα θερμικό αυτοκίνητο. Η μόνη του επιλογή θα ήταν ένα ηλεκτρικό ή κάποιο με υδρογόνο, αν μέχρι τότε υπάρχουν διαθέσιμες προτάσεις στην αγορά.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/6ee37f09e058035c8dd7ca567af9538f.jpg

Ένα παραθυράκι του νόμου δίνει παράταση στην απαγόρευση βενζίνης-diesel

Μπορεί ο νόμος να όριζε το 2030 ως ημερομηνία απαγόρευσης πώλησης θερμικών αυτοκινήτων, όμως είχε και ένα παραθυράκι το οποίο ενεργοποιήθηκε και δίνει παράταση σε αυτή την ημερομηνία κατά 5 χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι η νέα ημερομηνία στην οποία δεν θα μπορεί να αγοραστεί ένα θερμικό αυτοκίνητο είναι η 1η Ιανουαρίου του 2035.

Δείτε ακόμα: Ποια μολύνουν λιγότερο μέχρι να... πεθάνουν: Τα ηλεκτρικά η τα υβριδικά;

Το παραθυράκι που έκανε την παράταση δυνατή ήταν ότι η ορισθείσα ημερομηνία του 2030 θα μπορούσε να αλλάξει σε κάποια μεταγενέστερη αν υπήρχε σχετικός νόμος από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεδομένου ότι η Ε.Ε. αποφάσισε να θέσει το όριο στο 2035, αυτό μεταφέρθηκε αυτόματα και στην εθνική νομοθεσία.

Ο νόμος δίνει περιθώριο, αλλά οι εταιρείες μάλλον όχι

Σίγουρα αυτή η αλλαγή αντιμετωπίζεται θετικά από όσους βλέπουν με σκεπτικισμό την πλήρη μετάβαση σε ηλεκτρικά αυτοκίνητα, όμως τίθεται το ερώτημα αν θα έχει πραγματικό αντίκτυπο στην αγορά.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/4b0c0677c4df7684b9c2ba788e5a8892.jpg

Σχεδόν όλες οι εταιρείες έχουν επενδύσει πάρα πολλά δισεκατομμύρια στην εξέλιξη των ηλεκτρικών και τομείς που τα αφορούν, όπως οι μπαταρίες, οπότε θέλουν η υιοθέτησή τους να γίνει όσο το δυνατόν ταχύτερα προκειμένου να αρχίσουν να παίρνουν πίσω μέρος αυτής της επένδυσης. Γι’ αυτό το λόγο, έχουν ανακοινώσει η καθεμία διαφορετική χρονολογία κατά την οποία θα σταματήσουν να παράγουν θερμικά μοντέλα, ενώ όλες έχουν ήδη σταματήσει την περαιτέρω εξέλιξη και βελτίωση των κινητήρων που διαθέτουν στην γκάμα τους, ώστε να κατευθύνουν αυτά τα κεφάλαια στα αυτοκίνητα με μπαταρία.

Με απλά λόγια, μπορεί ο νόμος να επιτρέπει την αγορά θερμικού μοντέλου μέχρι και 31 Δεκεμβρίου του 2024, όμως είναι αμφίβολο αν κάποιος θα μπορεί να βρει ένα τέτοιο αυτοκίνητο να αγοράσει.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...