Ford: «Ο μεγάλος μας αντίπαλος δεν είναι η Toyota, αλλά οι Κινέζοι»

Ο επικεφαλής της Ford μίλησε για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, το μέλλον της εταιρείας του και τον ανταγωνισμό, αναφέροντας ότι οι μεγαλύτεροι ανταγωνιστές του προέρχονται από την Κίνα και όχι την Ευρώπη, την Ιαπωνία, την Κορέα ή την Αμερική.

  • -
  • -

Ο διευθύνων σύμβουλος της Ford, Jim Farley, χαρακτήρισε τις κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες ως τους κύριους αντιπάλους στην αγορά ηλεκτρικών οχημάτων, πάνω και από εταιρείες κολοσσούς όπως οι GM και Toyota. Μιλώντας στη διάσκεψη κορυφής της Morgan Stanley για τη βιώσιμη χρηματοδότηση, ο Farley τόνισε την αυξανόμενη επιρροή των κινεζικών αυτοκινητοβιομηχανιών στον τομέα των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, αναφέροντας τις BYD, Geely, Great Wall, Changan και SAIC ως τους "νικητές" μεταξύ αυτών.

Για να παραμείνει μπροστά η εταιρεία που διοικεί, ο Farley τόνισε τη σημασία του διακριτού branding και του χαμηλότερου κόστους για να νικήσει τον κινεζικό ανταγωνισμό. Ο ίδιος θεωρεί ότι η Ford διαθέτει ήδη το πρώτο από τα δύο, οπότε αυτό που απομένει είναι να πέσει το κόστος.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/2f198d06f911cbfb534593240807d814.jpg

Τι θα κάνει η Ford για να ρίξει το κόστος των ηλεκτρικών αυτοκινήτων;

Γι’ αυτό το λόγο η Ford σκοπεύει να κατασκευάσει ένα εργοστάσιο μπαταριών αξίας 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο Μίσιγκαν χρησιμοποιώντας τεχνολογία της CATL, αλλά η συμφωνία έχει αντιμετωπίσει πολιτικές αντιδράσεις, καθώς Αμερικανοί πολιτικοί θεωρούν ότι η CATL συνδέεται με το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας.

Δείτε ακόμα: Ford F-150 Lighting: Έρχεται στην Ευρώπη το ηλεκτρικό pick-up - Δείτε πότε

Η μετάβαση σε τοπική παραγωγή μπαταριών είναι εξ’ ορισμού ένα δύσκολο εγχείρημα, του οποίου η παρεμπόδιση θα μπορούσε να έχει αρνητικές συνέπειες για τους πελάτες και να εμποδίσει την επιτυχία του τμήματος ηλεκτρικών αυτοκινήτων της Ford. Έτσι, ο Farley προέτρεψε για μια ισορροπημένη προσέγγιση ώστε να εξασφαλιστεί η τοπική παραγωγή μπαταριών αλλά πάντα σε συνδυασμό με ανταγωνιστικές τιμές και κερδοφορία.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/33c1479354788c728018e4dc9cb92f17.jpg

Τα οικονομικά αποτελέσματα της Ford

Το τμήμα ηλεκτρικών αυτοκινήτων της Ford που ονομάζεται Model e, ανακοίνωσε για το πρώτο τρίμηνο του 2023 ζημιές ύψους 722 εκατομμυρίων δολαρίων, με τις προβλέψεις μέχρι το τέλος του έτους να φτάνουν τα 3 δισεκατομμύρια δολάρια. Παρόλα αυτά, η συνολική οικονομική επίδοση της Ford παραμένει θετική, με καθαρά κέρδη 1,8 δισ. δολάρια. Το τμήμα Ford Blue που ασχολείται με τα θερμικά αυτοκίνητα απέφερε κέρδη 2,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ η μονάδα επαγγελματικών οχημάτων Ford Pro έβγαλε 1,36 δισεκατομμύρια δολάρια το πρώτο τρίμηνο του 2023.

Συνοπτικά, η Ford αναγνωρίζει τις κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες ως μεγάλους αντιπάλους στην αγορά των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, γεγονός που καθιστά αναγκαία την ισορροπία μεταξύ της αναγνωρισιμότητας του brand και του ανταγωνιστικού κόστους. Το τμήμα ηλεκτρικών αυτοκινήτων της Ford αντιμετωπίζει βραχυπρόθεσμες απώλειες, αλλά οι συνολικές οικονομικές επιδόσεις παραμένουν ισχυρές. Για να εξασφαλίσει ένα σημαντικό μερίδιο σε αυτόν τον τόσο ανταγωνιστικό κλάδο, η Ford πρέπει να ξεπεράσει τα εμπόδια, δίνοντας παράλληλα προτεραιότητα στην τοπική παραγωγή μπαταριών και στα προσιτά ηλεκτρικά οχήματα.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...