Καύσιμα: κερδοσκοπία & τσουχτερές τιμές

Στα 1,58 €/lt η αμόλυβδη – Πρόβλεψη για 1,70 €/lt

  • -
  • -

Μηχανισμούς καταδολίευσης αντλιών υγρών καυσίμων που εξαπατούσαν και έκλεβαν τους καταναλωτές εντόπισαν τον τελευταίο καιρό ύστερα από ελέγχους τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα του Υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας. Παρότι όμως ο αρμόδιοι προέβησαν σε σφράγιση των παράνομων αντλιών, λόγω της ανεπαρκούς κείμενης νομοθεσίας (Ν. 3668/2008 , άρθρο 1, παρ. 1), μετά την αφαίρεση των παράνομων μηχανισμών αποσφραγίζονται οι αντλίες, χωρίς ουσιαστική και αποτρεπτική ποινή για τους δράστες. Για το λόγο αυτό, το Υπουργείο έχει προχωρήσει στη σύνταξη τροπολογίας που, εκτός των χρηματικών προστίμων, προβλέπει αυστηρότατες ποινές, όπως αναστολή λειτουργίας των πρατηρίων που παρανομούν έως και οριστική αφαίρεση της άδειας λειτουργίας. Η τροπολογία ήδη προωθείται για ψήφιση.

 

Κερδοσκοπία στα καύσιμα καταγγέλλει ο ΠΟΠΕΚ

Το θέμα ανακίνησε με ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ), όπου αναφέρει ότι διαπιστώνει πως η χρήση παράνομων μηχανισμών παρέμβασης στις αντλίες των καυσίμων από συναδέλφους τους έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις τους τελευταίους μήνες. Η ΠΟΠΕΚ κάνει λόγο για κυκλώματα που είναι συνδεδεμένα με ηλεκτρονικά συστήματα τελευταίας τεχνολογίας στις αντλίες πρατηρίων για να επηρεάζουν ελλειμματικά την παραδιδόμενη ποσότητα στους καταναλωτές.

 

Στα ύψη η βενζίνη

Παράλληλα, οι τιμές των καυσίμων εξακολουθούν να κινούνται ανοδικά στη χώρα μας. Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Τιμών υγρών Καυσίμων του ΥΠΕΚΑ η μέση τιμή της αμόλυβδης την Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2010 ήταν 1,58 €/lt, ενώ έρευνα της ΕΛΠΑ για το κόστος των καυσίμων στην Ευρώπη το μήνα Δεκέμβριο δείχνει πως η υψηλότερη τιμή στο πετρέλαιο κίνησης σημειώθηκε στη χώρα μας (1,36 €/lt) μπροστά από την Ιρλανδία (1,33 €/lt), την Ολλανδία (1,30), το Βέλγιο (1,29), τη Γερμανία (1,28) και τη Γαλλία (1,23). Όσο για την αμόλυβδη, η Ελλάδα έρχεται δεύτερη (1,57 €/lt) μετά την Ολλανδία (1,62 €/lt) και μπροστά από το Βέλγιο (1,51), τη Γερμανία (1,45) και τη Φινλανδία (1,48).

Την ίδια στιγμή, ειδικοί εκτιμούν πως η τιμή του αργού θα φτάσει στα 100 δολάρια το βαρέλι. Σύμφωνα με δημοσίευμα του ΣΚΑΙ, ο Διοικητής του Ιράν στον ΟΠΕΚ, Μοχάμαντ Αλί Χατιμπί, δήλωσε ότι “Η τιμή του αργού μπορεί να φθάσει τα 100 δολάρια”. Η τιμή του πετρελαίου μπρεντ αυξήθηκε τη Δευτέρα 27/12/2010 στα 94,21 δολάρια. Σε ό,τι αφορά την ελληνική αγορά καυσίμων, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εμπόρων Πρατηριούχων Αττικής Γιώργος Ασμάτογλου, εκτίμησε στο ΣΚΑΪ ότι η αύξηση των τιμών των καυσίμων είναι αναπόφευκτη σημειώνοντας χαρακτηριστικά: “1,20 ευρώ είναι η διυλιστηριακή τιμή και μεσολαβεί η εταιρεία εμπορίας και το μεταφορικό. Είμαστε ήδη στο 1,50 ευρώ για το νομό Αττικής, και θα φύγουμε και πιο ψηλά από τις σημερινές τιμές στο 1,65 και 1,70, μετά και την αύξηση των τιμών του πετρελαίου”.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...