Έρχεται μείωση ΦΠΑ στη φόρτιση – Πόσα λεφτά θα γλιτώνουν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Την μείωση του ΦΠΑ κατά 18 ποσοστιαίες μονάδες στην φόρτιση ηλεκτρικών αυτοκινήτων εξετάζει η κυβέρνηση, σύμφωνα με τις προτάσεις που υπάρχουν στο Εθνικό Σχέδιο Ηλεκτροκίνησης.

  • -
  • -

Από τις 19 Μαΐου μέχρι και τις 16 Ιουνίου θα βρίσκεται υπό διαβούλευση το Εθνικό Σχέδιο Ηλεκτροκίνησης, στο οποίο περιλαμβάνονται πάρα πολλές προτάσεις για την προώθηση των ηλεκτρικών μεταφορών στην χώρα μας τα επόμενα χρόνια. Μεταξύ των προτάσεων υπάρχει και μία που αναφέρει μείωση του ΦΠΑ από το 24% στο 6% για τη χρήση δημόσιων φορτιστών, ώστε η χρήση ηλεκτρικών αυτοκινήτων να γίνει πι εύκολη και οικονομική. Αυτή η μείωση θα υποστηρίξει τις επενδύσεις σε πάρκα φόρτισης και θα ενθαρρύνει τη χρήση της ηλεκτροκίνησης στην Ελλάδα.

Η προτεινόμενη μείωση του φόρου για την φόρτισης σε δημόσιους φορτιστές έχει σημαντικά οφέλη για τους χρήστες ηλεκτρικών οχημάτων. Σήμερα, όταν κάποιος φορτίζει από πρίζα η φόρτιση που δεν λειτουργεί μέσω κάποιας εταιρείας παροχής φόρτισης (δηλαδή από ιδιόκτητη απλή πρίζα ή φορτιστή, συνήθως στο σπίτι ή στη δουλειά), ο ΦΠΑ είναι 6%, δηλαδή αυτός που υπάρχει στον λογαριασμό του ρεύματος έτσι κι αλλιώς.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/237557e890d8c8b457dcf860b1ad1cca.jpg

Όταν, όμως, ο φορτιστής λειτουργεί από μια εταιρεία φόρτισης π.χ. DEI blue, ο ΦΠΑ είναι 24%. Με τη μείωση του ΦΠΑ κατά 18 ποσοστιαίες μονάδες, οι τιμές για τη φόρτιση ακόμα και σε δημόσιους φορτιστές που λειτουργούν από εταιρείες θα είναι χαμηλότερες.

Ποιοι θα ωφεληθούν από το μειωμένο ΦΠΑ στη δημόσια φόρτιση;

Η μειωμένη τιμή φόρτισης αποτελεί ένα πλεονέκτημα για όσους δεν έχουν πρόσβαση σε πρίζες ή φορτιστές στο σπίτι ή στον χώρο εργασίας τους και εξαρτώνται αποκλειστικά από δημόσιους φορτιστές για τη φόρτιση του ηλεκτρικού τους οχήματος. Η μειωμένη φορολογία θα οδηγήσει σε χαμηλότερες τιμές, γεγονός το οποίο με τη σειρά του θα κάνει περισσότερους ανθρώπους να αγοράσουν ηλεκτρικά αυτοκίνητα, με όλα τα περιβαλλοντικά οφέλη που αυτό συνεπάγεται.

Δείτε ακόμα: Επιδότηση 100.000 € για ηλεκτρικά στην Ελλάδα! Ποια οχήματα θα αφορά

Πόσα χρήματα μπορεί να γλιτώσει ο κάτοχος ηλεκτρικού αυτοκινήτου;

Η μείωση στο κόστος της φόρτισης μόνο από τη μείωση του ΦΠΑ μπορεί να είναι ιδιαίτερα σημαντική για τον τελικό χρήστη. Ενδεικτικά, η φόρτιση στο δίκτυο της DEI blue σήμερα χρεώνεται 0,45 €/kWh σε AC, 0,55 €/kWh για DC μέχρι 50 kW και 0,65 €/kWh για μεγαλύτερη ταχύτητα φόρτισης. Αν το ΦΠΑ πέσει από το 24% στο 6%, αυτές οι τιμές θα μπορούσαν να είναι περίπου στην περιοχή των 0,38 €/kWh, 0,47 €/kWh και 0,56 €/kWh, αντίστοιχα. Θεωρώντας ότι η μέση κατανάλωση είναι 20 kWh/100 km, αυτό σημαίνει ότι το κόστος για τον τελικό χρήστη μειώνεται από 1,4 €/100 km μέχρι και 1,8 €/100 km. Δηλαδή 210-270 € σε ετήσια βάση, θεωρώντας έναν μέσο όρο 15.000 km/έτος.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/095f807f19fa3ed7c4b36fe5f6d2f2f8.jpg

Η εν λόγω πρόταση είναι συμβατή με το σχέδιο μεταρρύθμισης της ελληνικής αγοράς και αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την ενθάρρυνση της ηλεκτροκίνησης και την επίτευξη των στόχων της χώρας για την αειφορία και τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Οι επιπτώσεις  του μειωμένου ΦΠΑ στους δημόσιους φορτιστές

Συνολικά, η μείωση του ΦΠΑ για την ενέργεια φόρτισης αποτελεί μια θετική εξέλιξη που θα ενθαρρύνει την υιοθέτηση της ηλεκτροκίνησης στην Ελλάδα. Με πιο προσιτές τιμές φόρτισης, περισσότεροι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν ηλεκτρικά αυτοκίνητα, με τα οφέλη της μείωσης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και της βιώσιμης μεταφοράς. Είναι ένα βήμα προς μια πιο φιλική προς το περιβάλλον και βιώσιμη κινητικότητα για την Ελλάδα.

Αυτό είναι το κείμενο της πρότασης όπως αναγράφεται στο Εθνικό Σχέδιο Ηλεκτροκίνησης: «Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η μείωση του φόρου για την ενέργεια που χρησιμοποιείται για φόρτιση, από 24% σε 6%. Η μείωση του φόρου για την ενέργεια θα μπορούσε να στηρίξει γενικές επενδύσεις σε πάρκα φόρτισης ως συνοδευτικό μέτρο. Ένα τέτοιο μέτρο πρέπει να αξιολογηθεί κατά πόσον ευθυγραμμίζεται με το σχέδιο μεταρρύθμισης της ελληνικής αγοράς.»

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...