Πότε η Αστυνομία μπορεί να επιβάλλει πρόστιμο 2.000 €;

Ο ΚΟΚ είναι… αμείλικτος για τους συγκεκριμένους παραβάτες, καθώς προβλέπεται αφαίρεση της άδειας οδήγησης για πέντε χρόνια και φυλάκιση έξι μηνών!

  • -
  • -

Ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας υπάρχει για να ορίζει τους κανονισμούς στους δρόμους και οι οδηγοί να κινούνται με μεγαλύτερη ασφάλεια. Οι παραβάτες προφανώς τιμωρούνται με διάφορες ποινές, από αφαίρεση της άδειας οδήγησης ή των στοιχείων του οχήματος, έως πρόστιμα. Ποια παράβαση όμως θα «στερήσει» από τον οδηγό το ποσό των… 2.000 €; Υπάρχει ένα πολύ συγκεκριμένο σημείο του ΚΟΚ που κανένας δεν πρέπει να παίρνει αψήφιστα, αφού απειλεί σημαντικά την οδική ασφάλεια.

Η παράβαση των 2.000 €

Σύμφωνα με το άρθρο 42 του ΚΟΚ, η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ με συγκέντρωση οινοπνεύματος στο αίμα άνω των 0,60 χιλιοστών του γραμμαρίου ανά λίτρο εισπνεόμενου αέρα σημαίνει πρόστιμο 1.200 €, αφαίρεση της άδειας οδήγησης και πινακίδων κυκλοφορίας του οχήματος για έξι μήνες, ακόμη και φυλάκιση 2 μηνών.

Δείτε ακόμη: Πόσο είναι το κατώτατο όριο του αλκοτέστ; Αναλυτικά τα πρόστιμα

Ωστόσο, αν ο ίδιος οδηγός βρεθεί για δεύτερη φορά, εντός 2 ετών, να οδηγεί στην ίδια κατάσταση (συγκέντρωση οινοπνεύματος στο αίμα άνω των 0,60 χιλιοστών του γραμμαρίου ανά λίτρο εισπνεόμενου αέρα), η ποινή αφαίρεσης του διπλώματος οδήγησης φτάνει στα 5 χρόνια, οι μήνες φυλάκισης ανεβαίνουν στους 6 και το πρόστιμο εκτινάσσεται στις 2.000 € ή αλλιώς, 2,5 φορές ο βασικός μισθός σήμερα στην Ελλάδα!

Αλκοόλ και οδήγηση δεν συμβαδίζουν

Από τα παραπάνω, φαίνεται ότι ο νόμος δεν… αστειεύεται όταν πρόκειται για την οδήγηση υπό την επήρεια οινοπνεύματος. Φυσικά, υπάρχει λόγος για αυτό, καθώς είναι μια από τις πιο επικίνδυνες παραβάσεις που μπορεί κανείς να κάνει. Όταν έχουμε καταναλώσει μεγάλες ποσότητες αλκοόλ, πρέπει να μην πιάνουμε το τιμόνι στα χέρια μας και να γυρνάμε με κάποιον άλλο, νηφάλιο οδηγό ή με ταξί. Όχι για το αλκοτέστ και το πρόστιμο, αλλά για την ίδια την ασφάλειά μας.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...