Dacia Spring: Οδηγούμε το πιο value for money ηλεκτρικό!

Το Dacia Spring έρχεται ως η προσιτή λύση στις αμιγώς ηλεκτρικές κατασκευές, ενώ παράλληλα με έξυπνες λύσεις εκτοξεύει τον δείκτη value for money. Ταξιδέψαμε στην Αυστρία, το γνωρίσαμε εκτενώς και σας μεταφέρουμε τις εντυπώσεις μας.

  • -
  • -

Το μεγαλύτερο πρόβλημα των ηλεκτρικών αυτοκινήτων και εμπόδιο για την ταχεία εξάπλωσή τους είναι το κόστος κτήσης. Μάλιστα, είναι σημαντικότερο από παράγοντες όπως η αυτονομία, οι χρόνοι φόρτισης και το δίκτυο φορτιστών. Όμως, στην περίπτωση του Dacia Spring το ζήτημα της υψηλής τιμής δεν υφίσταται. Ωστόσο, το ενδιαφέρον γύρω από το μικρό ηλεκτρικό των Ρουμάνων δεν περιορίζεται στο χαμηλό κόστος, αφού είναι μια πρόταση άξια προσοχής, ακόμα και χωρίς αυστηρά οικονομοτεχνικά κριτήρια. Η βασική αρχή που ακολουθεί η Dacia σε όλα τα μοντέλα της είναι η απλότητα. Κατασκευάζει αυτοκίνητα χωρίς περιττά στοιχεία, εύκολα στη συντήρηση και την επισκευή, ακόμα και από τον τελικό χρήστη. Βέβαια, ο βασικός άξονας πάνω στον οποίο κινείται είναι να διατηρηθεί το κόστος χαμηλά, ώστε η τιμή να είναι να είναι προσιτή στο μεγαλύτερο μέρος του αγοραστικού κοινού. 

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/8be282f46af24720dc12c76cfeec8b8c.jpg

Η νοοτροπία κατασκευής του Dacia Spring και η ανάγκη που έρχεται να καλύψει

Το Spring αποτελεί την επιτομή όλων των παραπάνω αξιών, αν και αυτό δεν το καταλαβαίνεις με την πρώτη ματιά. Πρέπει να ψάξεις σε βάθος, ώστε να διαπιστώσεις πού έχουν γίνει συμβιβασμοί και με ποιους τρόπους έχουν καταφέρει μηχανικοί και σχεδιαστές να κρατήσουν το κόστος χαμηλά. Ακόμα και τότε, όμως, δεν έχεις παρά να θαυμάσεις τον δημιουργικό και διαφορετικό τρόπο σκέψης τους, ασχέτως αν σου αρέσει ή όχι το τελικό αποτέλεσμα. 

Σήμερα στην αγορά υπάρχει ένα τεράστιο κενό, το οποίο η Dacia εντόπισε και καλύπτει απόλυτα με το Spring. Με τις τιμές των αυτοκινήτων να ανεβαίνουν συνεχώς, πλέον είναι πολύ λίγες οι εναλλακτικές για εκείνους που αναζητούν ένα προσιτό δεύτερο αυτοκίνητο για τις καθημερινές ανάγκες μέσα στην πόλη, το οποίο παράλληλα να έχει χαμηλό κόστος μετακίνησης. Δεδομένου ότι η τιμή του ηλεκτρικού της Dacia στη χώρα μας αναμένεται περίπου στις 22.000 ευρώ μετά την εφαρμογή της επιδότησης του προγράμματος Κινούμαι Ηλεκτρικά 2, μάλλον αυτή η κατηγορία αγοραστών θα πρέπει να του ρίξει μια ματιά.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/98d406c8574a82d79ddd9ee76fcff73a.jpg

Τι είναι το Dacia Spring; Μεγάλο A-SUV ή μικρό B-SUV;

Όσον αφορά τον ανταγωνισμό, δεν έχει ξεκάθαρα κάποιο μοντέλο απέναντί του, δημουργώντας ερωτήματα αναφορικά με την κατηγορία στην οποία ανήκει. Είναι αστικό crossover ή όχι; Οι άνθρωποι της Dacia αναφέρουν ότι δεν πρόκειται για κατασκευή αυτού του είδους, όμως η απόσταση των 151 mm από το έδαφος και τα μαύρα προστατευτικά στους θόλους των τροχών παραπέμπουν σε crossover. Επιπλέον, στην Ελλάδα ταξινομείται στην κατηγορία των B-SUV, αν και οι διαστάσεις του είναι πιο κοντά στην Α-SUV κατηγορία. Στην πράξη, πέρα από τους στενούς ορισμούς των κατηγοριών, ουσιαστικά πατάει και στις δύο κατηγορίες, αφού μπορεί να θεωρηθεί το μεγαλύτερο A-SUV και το μικρότερο B-SUV, ταυτόχρονα.

Ας ρίξουμε μια ματιά στους αριθμούς για να ξεκαθαρίσει η εικόνα. Το μήκος είναι 3.734 mm, το πλάτος 1.770 mm και το ύψος 1.516 mm, ενώ το μεταξόνιο φτάνει τα 2.423 mm. Όσον αφορά το χώρο αποσκευών έχει χωρητικότητα 290 lt και όταν πέσουν τα πίσω καθίσματα (δεν είναι διαιρούμενου τύπου) μπορεί να φτάσει τα 620 lt. Οι μικρές διαστάσεις σε συνδυασμό με το τιμόνι που «κόβει» πολύ, το καθιστούν ιδιαίτερα ευέλικτο στην πόλη. Ενδεικτικός είναι ο κύκλος στροφής, με το Dacia Spring να χρειάζεται μόλις 9,6 m.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/a235ce880df93ad97aa62618feceefe0.jpg

Με βάση το μέγεθός του κάποιος θα περίμενε ότι οι χώροι που διαθέτει είναι περιορισμένοι, όμως κάτι τέτοιο δεν ισχύει στην πραγματικότητα. Έχουμε συνηθίσει τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα να προσφέρουν άφθονους χώρους στο εσωτερικό, ακόμα και αν πρόκειται για μοντέλα μικρότερα σε διαστάσεις. Και το Spring δεν ξεφεύγει από τον κανόνα. Στην καμπίνα των επιβατών μπορούν να φιλοξενηθούν τέσσερα άτομα. Σίγουρα δεν είναι το πιο άνετο αυτοκίνητο που μπορείς να βρεις, ειδικά αν εκείνοι που κάθονται στα μπροστά καθίσματα έχουν αυξημένο ύψος, όμως για τις διαδρομές που προορίζεται το Spring, δε θα υπάρχει πρόβλημα. Επιλέον, στην περίπτωση που στα πίσω καθίσματα φιλοξενούνται παιδιά, είναι σίγουρο πως δεν θα παραπονεθούν ποτέ. Όσον αφορά το χώρο αποσκευών, προσφέρει χωρητικότητα που συναντάμε σε μοντέλα μεγαλύτερης κατηγορίας. 

Η εμπειρία του να βρίσκεσαι στην καμπίνα του Dacia Spring

Η καμπίνα με την πρώτη ματιά δεν ξενίζει, ούτε δημιουργεί άσχημες εντυπώσεις. Παρατηρώντας τις επιφάνειες σίγουρα θα καταλάβεις πως έχει κατασκευαστεί με στόχο να κρατηθεί το κόστος σε λογικά πλαίσια. Αυτό μεταφράζεται σε σκληρά πλαστικά στη κεντρική κονσόλα, ενώ έχει γίνει προσπάθεια εξωραϊσμού σε ορισμένα σημεία με την επιλογή επενδύσεων που θυμίζουν τεχνητό δέρμα. 

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/c70cce7de85a4ef31961f24c76db6a65.jpg

Οι δυνατότητες ρύθμισης της θέσης οδήγησης και του τιμονιού είναι περιορισμένες, ενώ εντύπωση μας έκανε το γεγονός πως το τιμόνι είναι σταθερό και δεν υπάρχει δυνατότητα διαφοροποίησης σε βάθος, αλλά ούτε πάνω-κάτω!  Αυτό σημαίνει ότι ανάλογα τον σωματότυπο ίσως χρειαστεί μια μικρή προσαρμογή εκ μέρους του οδηγού, όμως όχι σε μεγάλο βαθμό καθώς και στους δύο τομείς έχουν γίνει επιλογές που θα βολέψουν την πλειοψηφία.

Με τι εξοπλισμό έρχεται το Dacia Spring;

Εξοπλιστικά το Dacia Spring δεν έχει κάποια σοβαρή παράλειψη, με την οθόνη αφής 7 ιντσών του infotainment να βοηθάει στη βελτίωση της εικόνας. Δεν είναι ιδιαίτερα σύγχρονη, αφού πρόκειται ακριβώς για το ίδιο σύστημα που βλέπουμε εδώ και χρόνια στα μοντέλα της μάρκας, το οποίο καλύπτει τις περισσότερες από τις ανάγκες του οδηγού, ενσωματώνοντας τεχνολογίες όπως Apple CarPlay και Android Auto. Για το παρκάρισμα υπάρχουν αισθητήρες πίσω αλλά και κάμερα οπισθοπορείας. Σε συνδυασμό με τις μικρές διαστάσεις και το ελαφρύ-ευέλικτο τιμόνι, η διαδικασία της στάθμευσης είναι «παιχνιδάκι». Ο κλιματισμός είναι χειροκίνητος (φυσικά χωρίς αντλία θερμότητας για λόγους κόστους), τα φώτα αυτόματα, όμως όχι και ο ένας μοναδικός κεντρικά τοποθετημένος υαλοκαθαριστήρας! 

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/08932f2ddb5f9bdfab7b36a8e53e6b67.jpg

Αν κάτι μας έλειψε στο Dacia Spring είναι οι ποτηροθήκες και το cruise control. Μπορεί το βασικό πεδίο δράσης του αυτοκινήτου να είναι η πόλη, όμως το cruise control θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμο σε αρκετές περιπτώσειςΤην έλλειψη του αναπληρώνει σε κάποιο βαθμό το speed limiter, χάρη στο οποίο ορίζουμε μια ταχύτητα την οποία το αυτοκίνητο δεν ξεπερνάει όσο κι αν πατήσουμε το γκάζι, οπότε ο οδηγός μπορεί να «ξεκουράζει» το πόδι πάνω στο πεντάλ. Φυσικά προς το τέλος της διαδρομής του γκαζιού υπάρχει ένα «σκαλοπάτι». Μετά από αυτό, το speed limiter παρακάμπτεται και το αυτοκίνητο επιταχύνει ελεύθερα, λειτουργία που κρίνεται απαραίτητη, αφού υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο να χρειαστεί απότομη επιτάχυνση για να αποφευχθεί μια επικίνδυνη κατάσταση.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/a5e0ff87aab9b66c52a77816b3c62a83.jpg

Στο κομμάτι της ασφάλειας το Dacia Spring έχει 6 αερόσακους (οδηγού, συνοδηγού, πλαϊνούς και τύπου κουρτίνας), φυσικά ABS και ESP, ανίχνευση απώλειας πίεσης ελαστικού, βάσεις ISOfix για παιδικά καθίσματα, σύστημα e-call αλλά και αυτόματο φρενάρισμα. Η ύπαρξη του τελευταίου εντυπωσιάζει δεδομένης της τιμής και του προσανατολισμού του μοντέλου. Θετική έκπληξη μας έκανε και το γεγονός ότι κάτω από το δάπεδο του πορτ-μπαγκάζ είδαμε ρεζέρβα και όχι κιτ επισκευής ελαστικού. Πρόκειται για τολμηρή επιλογή εκ μέρους των Ρουμάνων, καθώς η ύπαρξη της ρεζέρβας αυξάνει το βάρος (με αντίκτυπο στην αυτονομία), αλλά και το κόστος.

Πώς κινείται στον δρόμο το Dacia Spring;

Αρχικά να ξεκαθαρίσουμε το εξής. Το Spring στην Ευρώπη προσφέρεται σε δύο εκδόσεις κινητήρων, εκ των οποίων η μικρότερη αποδίδει 45 ίππους. Ωστόσο, αυτή δεν εισαχθεί στην Ελλάδα, ετσι θα εστιάσουμε σε αυτή με την ονομασία Extreme 65. Η λέξη Extreme αναφέρεται στο εξοπλιστικό πακέτο, το οποίο θα είναι και το μοναδικό  διαθέσιμο, ενώ όπως εύκολα καταλαβαίνει κανείς το 65 αφορά την απόδοση του. Αν και αρχικά οι 65 ίπποι ακούγονται λίγοι για ένα ηλεκτρικό, πρέπει να αναφέρουμε ότι το Spring έχει βάρος μόλις 975 kg χωρίς τον οδηγό. Δεδομένου του χαμηλού βάρους η ιπποδύναμη κρίνεται επαρκής, ειδικά αν συνυπολογίσουμε την ακαριαία απόκριση που έχουν οι ηλεκτρικοί κινητήρες. 

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/ac9865a1d3a8b75be0e6c7f53050f8a3.jpg

Στο κομμάτι της κύλισης η αίσθηση που αποκομίζουν οι επιβάτες είναι καλύτερη των προσδοκιών, με αρκετή σταθερότητα και πολύ λίγο θόρυβο. Μέσα στην πόλη η ευελιξία και οι μικρές διαστάσεις του αμαξώματος σε συνδυασμό με την άμεση απόκριση στο γκάζι σε βγάζουν ασπροπρόσωπο, ενώ και σε επαρχιακούς δρόμους δεν νιώθεις να σου λείπει η δύναμη. Όταν ξεπεραστούν τα 100-110 km/h στον αυτοκινητόδρομο το επίπεδο θορύβουν αυξάνεται, χωρίς όμως να είναι ενοχλητικός. Πέραν του θορύβου, μία σύντομη διαδρομή σε αυτοκινητόδρομο με το Dacia Spring είναι απολύτως εφικτή. Για παράδειγμα ένας κάτοικος Αθήνας δε θα δυσκολευτεί να πάει μέχρι την Κόρινθο ή τη Χαλκίδα. Θεωρητικά μπορεί να ταξιδέψει όσο μακριά θέλει, όμως ρεαλιστικά, πεδίο δράσης του Spring δεν είναι τα road trips.

Όσον αφορά το σύστημα διεύθυνσης, είναι ρυθμισμένο κατάλληλα ώστε να ανταποκρίνεται στο χαρακτήρα του αυτοκινήτου. Αυτό σημαίνει ότι είναι ιδιαίτερα ελαφρύ, όμως έχει μέτρια πληροφόρηση και ουδέτερη αίσθηση. Επιπλέον, είναι σχετικά ασαφές γύρω από την ευθεία, αν και συνάδελφοι από το εξωτερικό μας ανέφεραν ότι είναι βελτιωμένο σε σχέση με την μικρότερη έκδοση των 45 ίππων. 

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/1f3fca8d16b49cb416bd758eab582d90.jpg

Ισχύς, επιδόσεις και οι αλλαγές στον κινητήρα του Dacia Spring

Το Dacia Spring που θα δούμε στην Ελλάδα κινείται από έναν σύγχρονο ηλεκτροκινητήρα με ισχύ 65 ίππων και ροπή 113 Nm, ο οποίος είναι σε μεγάλο βαθμό ίδιος με εκείνον που αποδίδει 45 ίππους. Για να πετύχουν την αύξηση της ισχύος κατά 20 ίππους, οι μηχανικοί της Dacia έκαναν δύο απλά τρικ. 

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/b8c5f20fb5e783a977fc975085be5e82.jpg

Η μία αλλαγή στην οποία προχώρησαν είναι να προσθέσουν χαλκό μέσω αύξησης του αριθμού των τυλιγμάτων. Με αυτόν τον τρόπο κατάφεραν να μπορεί να δεχτεί ο ηλεκτρικός κινητήρας περισσότερο ρεύμα. Η δεύτερη αλλαγή είναι ότι πλέον ο κινητήρας μπορεί να πετύχει πολύ μεγαλύτερο αριθμό στροφών ανά λεπτό. Έτσι, από τις 8.200 rpm του Spring 45, πήγε στις 14.700 rpm για το Spring 65. Ωστόσο, ο μεγαλύτερος ρυθμός περιστροφής οδήγησε σε πτώση της ροπής (όπως και σε έναν κινητήρα βενζίνης ή diesel, όταν ανεβαίνουν οι στροφές αυξάνεται η ιπποδύναμη αλλά πέφτει η ροπή), η οποία στο Spring 45 είναι 125 Nm. Για να αντιμετωπίσουν αυτό το φαινόμενο άλλαξαν το κιβώτιο μονής σχέσης και συγκεκριμένα τον λόγο πολλαπλασιασμού, ο οποίος από 7,162 στο Spring 45, έγινε 12,057 στο Spring 65. Έτσι, η ροπή που φτάνει τελικά στους τροχούς είναι μεγαλύτερη κατά 17%, παρά το γεγονός ότι ο κινητήρας αποδίδει λιγότερη από πριν.

Όλα τα παραπάνω έχουν σαν αποτέλεσμα το Spring να στέκεται αξιοπρεπώς σε κάθε είδους συνθήκες. Η επιτάχυνση 0-50 km/h (η πιο συνηθισμένη μέσα στις πόλεις) γίνεται σε 3,9 sec, το 0-100 km/h ολοκληρώνεται σε 13,7 sec και το 80-120 km/h σε 13,5 sec. Τα νούμερα για το Spring 45 είναι 5,8 sec, 19,1 sec και 26,2 sec, αντίστοιχα. Το μοναδικό μέγεθος που δεν έχει αλλάξει είναι η τελική ταχύτητα, η οποία περιορίζεται ηλεκτρονικά στα 125 km/h. Στις επιδόσεις βρίσκεται και η απάντηση γιατί το Spring 45 δεν ήρθε και ούτε πρόκειται να έρθει στην Ελλάδα. Λόγω του ανάγλυφου της χώρας με έντονες ανηφόρες ακόμα και μέσα στις πόλεις, κρίθηκε ότι η πιο αδύναμη έκδοση δε θα μπορούσε να ανταπεξέλθει επαρκώς.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/c5e7f53c2dd85fd8e6cc8a7718b14889.jpg

Η μπαταρία και η αυτονομία και η φόρτιση του Dacia Spring

Η απαραίτητη ηλεκτρική ενέργεια προέρχεται από μπαταρία λιθίου τύπου NMC που κατασκευάζεται από την Sunwoda. Η συνολική χωρητικότητα είναι 27,4 kWh, ενώ η εκμεταλλεύσιμη 26,8 kWh. Η μέτρηση στον κύκλο WLTP για μικτή χρήση δίνει 220 km αυτονομία με κατανάλωση 14,5 kWh/100 km, ενώ για αποκλειστικά αστική χρήση ο κύκλος WLTP City δίνει 305 km. Στην πραγματικότητα αν οδηγηθεί κατάλληλα η κατανάλωση μπορεί να πέσει σε εξαιρετικά χαμηλά νούμερα. Κατά την κίνηση σε επαρχιακό δίκτυο και μέσα στην πόλη είδαμε μέχρι και 10,5 kWh/100 km, χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία. Αυτή η κατανάλωση μεταφράζεται σε 255 km αυτονομίας. Όταν βγήκαμε στον αυτοκινητόδρομο και κινηθήκαμε με ταχύτητες που πλησιάζουν την τελική του Spring, ο μέσος όρος της κατανάλωσης δεν ξεπέρασε τις 11,5 kWh/100 km καλύπτωντας συνολικά 66 km. Με τέτοια νούμερα, ο οδηγός του Dacia Spring δεν πρόκειται να υποφέρει ποτέ από το άγχος αυτονομίας.

Χάρη στο μικρό μέγεθος της μπαταρίας και παρά το γεγονός ότι η αρχιτεκτονική του αυτοκινήτου είναι στα 260 V, η φόρτιση είναι μια διαδικασία που χρειάζεται λιγότερο χρόνο από άλλα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Σε απλή πρίζα σούκο ο απαιτούμενος χρόνος είναι κάτω από 13 ώρες, ενώ όταν συνδεθεί σε wallbox μπορεί να τραβήξει ρεύμα με ισχύ μέχρι και 6,6 kW, με τον χρόνο για μία πλήρη φόρτιση να είναι κάτω από 5 ώρες. Το Dacia Spring μπορεί να φορτίσει και από DC ταχυφορτιστή, όμως με ισχύ μόνο μέχρι 30 kW, το οποίο μεταφράζεται σε περίπου 56 λεπτά για τη διαδικασία 0-80%.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/e0a6f2230c5b32134dd5f8489b2bc121.jpg

Συνδεσιμότητα και χειρισμός από το κινητό

Παρά την επιμονή στη διατήρηση του κόστους χαμηλά, το Dacia Spring διαθέτει και έξυπνες λειτουργίες μέσω του κινητού. Από τη σχετική εφαρμογή ο χρήστης μπορεί να κλειδώσει και να ξεκλειδώσει το αυτοκίνητο, να δει πού βρίσκεται, το ποσοστό φόρτισης της μπαταρίας αλλά και στοιχεία όπως η αυτονομία, πόση ώρα απομένει μέχρι το τέλος της φόρτισης, τα διανυθέντα χιλιόμετρα και πότε είναι ο επόμενος τεχνικός έλεγχος. Ακόμα, ο χρήστης μπορεί να σταματήσει αλλά και να επανεκκινήσει τη φόρτιση.

Η εντυπωσιακότερη δυνατότητα που έχει η εφαρμογή της Dacia για το Spring είναι το pre-conditioning που μπορεί να γίνει στο αυτοκίνητο, δηλαδή η ενεργοποίηση του κλιματισμού ώστε όταν μπει ο οδηγός η καμπίνα να έχει ήδη δροσίσει ή ζεσταθεί (ανάλογα με την εποχή). Ο λόγος που μας εντυπωσίασε είναι διπλός. Το ένα κομμάτι αφορά στο γεγονός ότι υπάρχει σε ένα αυτοκίνητο με value for money φιλοσοφία. Το άλλο κομμάτι αφορά στον τρόπο που βρήκε η Dacia ώστε να το υλοποιήσει, ο οποίος είναι διαφορετικός από οτιδήποτε άλλο έχουμε δει.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/903dddd43a553cd31d42f5b5764e59f0.jpg

Όπως αναφέραμε νωρίτερα ο κλιματισμός είναι μηχανικός και όχι ψηφιακός, οπότε η θερμοκρασία και η ένταση του αέρα δε γίνεται να ρυθμιστούν απομακρυσμένα. Αυτό που κάνει, λοιπόν, ο οδηγός είναι πριν βγει από το αυτοκίνητο να φέρει αυτά τα δύο χειριστήρια εκεί που θέλει να τα βρει όταν θα μπει ξανά στην καμπίνα π.χ. το επόμενο πρωί. Μετά σβήνει κανονικά το αυτοκίνητο. Όταν την επόμενη μέρα ή μετά από μερικές ώρες θέλει να φύγει, πατάει την ενεργοποίηση του κλιματισμού στο κινητό του. Έτσι το σύστημα θα αρχίσει να λειτουργεί με χρονικό όριο τα 10 λεπτά. Με αυτόν τον τρόπο η θερμοκρασία θα είναι στα επιθυμητά επίπεδα. Σίγουρα δεν έχει την ακρίβεια ενός ψηφιακού συστήματος, όμως τον χειμώνα μπαίνεις σε ένα αυτοκίνητο που είναι ήδη ζεστό και το καλοκαίρι είναι ήδη δροσερό. Πρωτοποριακός τρόπος σκέψης για να μην ξεφύγει το κόστος.

Η Extreme εμφάνιση του Dacia Spring

Στην Ελλάδα το Dacia Spring θα έρθει αποκλειστικά με το εξοπλιστικό πακέτο Extreme, το οποίο περιλαμβάνει ράγες οροφής, τμήματα βαμμένα στο χρώμα του χαλκού όπως οι καθρέφτες και το κεντρικό κομμάτι στις ζάντες αλουμινίου, LED φώτα ημέρας και χειρολαβές στο χρώμα του αμαξώματος, μεταξύ άλλων.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/5fefca80f2d2f9c887d53ea4c8425a23.jpg

Το Dacia Spring δεν είναι ένα αυτοκίνητο που θα προκαλέσει θαυμασμό με ένα και μοναδικό χαρακτηριστικό. Δεν είναι το πιο γρήγορο, το πιο άνετο ή το πιο προηγμένο τεχνολογικά. Είναι φτιαγμένο για να μεγιστοποιήσει το value for money, σε μια εποχή που οι εντυπώσεις κερδίζονται από τις έξυπνες λύσεις καλύπτοντας τις περισσότερες ανάγκες του αγοραστικού κοινού, με τα λιγότερα δυνατά χρήματα. Σίγουρα δεν αριστεύει σε κάποιον τομέα με εξαίρεση εκείνον της κατανάλωσης, αφού μπορεί να κινείται ακόμα και με (περίπου) 2 ευρώ/100 km, όμως είναι άκρως ικανοποιητικό στα περισσότερα σενάρια χρήσης. Δεν είναι τυχαίο ότι ακόμα και το Spring 45, χωρίς αυτές τις επιδόσεις και τον εξοπλισμό, έχει σημειώσει μέσα σε δύο χρόνια περισσότερες από 110.000 πωλήσεις στην Ευρώπη. 

Ίσως τα 22.000 ευρώ που εκτιμάται ότι θα κοστίζει όταν έρθει στην Ελλάδα να φαντάζουν αρχικά ως ένα σημαντικό ποσό, όμως λαμβάνοντας υπόψιν ότι οι τιμές των αυτοκινήτων έχουν ανέβει συνολικά, πως εν γένει τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι ακριβότερα από τα θερμικά και ότι το κόστος μετακίνησης και συντήρησης θα είναι απειροελάχιστο σε σχέση με οποιοδήποτε θερμικό, αλλά και το νομικό πλαίσιο που αλλάζει συνεχώς με ξεκάθαρη προτίμηση στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, ίσως αυτή η τιμολόγηση να δείχνει ρεαλιστικά καλή. Αν είναι ακόμα πιο κάτω, τότε ίσως πρόκειται για το πιο value for money αυτοκίνητο της χρονιάς. 

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...