Επίσημο: Η Mazda ετοιμάζει υβριδικό σπορ coupe με κινητήρα Wankel

Οι φήμες για αναβίωση του Mazda RX-8 φαίνεται να επιβεβαιώνονται, αφού οι Ιάπωνες έχουν καταθέσει ήδη σχέδια για ένα σπορ coupe με υβριδική τετρακίνηση και κινητήρα Wankel.

  • -
  • -

Το φως της δημοσιότητας είδε μία πατέντα της Mazda, η οποία αποκαλύπτει ένα πιθανό σπορ αυτοκίνητο εξοπλισμένο με έναν εξηλεκτρισμένο περιστροφικό κινητήρα. Αν και η ύπαρξη της πατέντας δεν επιβεβαιώνει ότι θα δούμε μια τέτοια υλοποίηση να μπαίνει σε παραγωγή, δείχνει ότι η Mazda εξετάζει σοβαρά αυτή τη συναρπαστική ιδέα.

Το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, που είχε κατατεθεί τον Ιούνιο του 2021 αλλά μόλις τώρα βγήκε στη δημοσιότητα, παρουσιάζει έναν περιστροφικό κινητήρα τοποθετημένο μπροστά. Το έγγραφο δεν παρέχει εκτενείς λεπτομέρειες σχετικά με τον κινητήρα, αλλά αναφέρει ότι η Mazda εξετάζει κι άλλων τύπων κινητήρες, όπως οι παλινδρομικοί.

mazda-wankel-patenta

Υβριδικός Wankel από τη Mazda, αλλά με εντελώς διαφορετικό από τα συνηθισμένα, τρόπο

Αυτός ο εξηλεκτρισμένος περιστροφικός κινητήρας αποτελεί μέρος μιας υβριδικής διάταξης, που διαθέτει συνδυασμό ηλεκτροκινητήρων. Οι μπροστινοί τροχοί κινούνται από ένα ζεύγος επαγωγικών κινητήρων 23 ίππων, ενώ ένας σύγχρονος κινητήρας 36 ίππων βρίσκεται πίσω από τον κινητήρα εσωτερικής καύσης, παρέχοντας κίνηση στον πίσω άξονα, με αποτέλεσμα το αυτοκίνητο να διαθέτει τετρακίνηση. Οι διαφορετικοί τύποι ηλεκτροκινητήρων προσφέρουν μοναδικά χαρακτηριστικά παροχής ροπής, με πιθανό αποτέλεσμα μια πιο ομαλή καμπύλη ροπής.

Δείτε ακόμα: Mazda: Επιστροφή του θρυλικού περιστροφικού κινητήρα

Η πατέντα της Mazda παρουσιάζει επίσης ένα ενδιαφέρον σύστημα μπαταριών. Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει τέσσερις μονάδες 48 V που στεγάζονται σε ένα ενιαίο πακέτο. Υπό κανονικές συνθήκες, η μπαταρία λειτουργεί στα 48 V. Ωστόσο, όταν απαιτείται περισσότερη ισχύς, δύο ζεύγη στοιχείων της μπαταρίας μπορούν να αναδιαμορφωθούν ώστε να λειτουργούν σε σειρά, αυξάνοντας την τάση στα 96 V. Αυτός ο έξυπνος σχεδιασμός όχι μόνο ενισχύει τις επιδόσεις αλλά συμβάλλει και στη μείωση του βάρους, πράγμα ζωτικής σημασίας για ένα σπορ αυτοκίνητο με κινητήρα εσωτερικής καύσης, τρεις ηλεκτροκινητήρες και μια μπαταρία.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/da1d48b9a2a0cf066186e3fe2fcdbac8.jpg

Να περιμένουμε σπορ μοντέλο με αυτό το κινητήριο σύνολο;

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η έκδοση αυτής της πατέντας δεν εγγυάται την άμεση κυκλοφορία ενός σπορ αυτοκινήτου. Η Mazda μπορεί απλά να θέλει να προστατεύσει την τεχνολογία της. Παρ' όλα αυτά, η πατέντα αποδεικνύει τη δέσμευση της Mazda στην καινοτομία και την πιθανότητα ενός σπορ αυτοκινήτου με περιστροφικό κινητήρα.

Καθώς οι λάτρεις της αυτοκίνησης αναμένουν με ανυπομονησία τις περαιτέρω εξελίξεις, η αφοσίωση της Mazda στην εξερεύνηση της ηλεκτροκίνησης και του εμβληματικού περιστροφικού κινητήρα δείχνει τη δέσμευσή της να προσφέρει συναρπαστικές οδηγικές εμπειρίες. Είτε αυτή η πατέντα μεταφραστεί σε όχημα παραγωγής είτε όχι, η Mazda συνεχίζει να διευρύνει τα όρια, φέρνοντάς μας πιο κοντά σε μια νέα εποχή επιδόσεων και ενθουσιασμού της αυτοκίνησης.

Προς το παρόν η μόνη υβριδική εκδοχή του Wankel κινητήρα που έχουμε δει να φτάνει σε στάδιο παραγωγής είναι το plug-in υβριδικό MX-30, στο οποίο το γνώριμο περιστροφικό μοτέρ λειτουργεί ως γεννήτρια για να αναπληρώνει την ενέργεια της μπαταρίας όταν αυτή πε΄σει σε χαμηλά ποσοστά.

Πηγή: Υπηρεσία ευρεσιτεχνιών ΗΠΑ

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...