Ρεκόρ ακρίβειας: Πού πληρώνεις 50 € για στάθμευση 10 λεπτών;

Το ποσό που καλείται να πληρώσει εκεί ένας οδηγός για να παρκάρει στις θέσεις στάθμευσης, ίσως να είναι το υψηλότερο στην Ευρώπη.

  • -
  • -

Πάγιο τέλος αξίας 50 €, είτε παρκάρει κάποιος για 10 λεπτά, είτε για ώρες, επιβάλλει η Χάγη στους οδηγούς αυτοκινήτων που θέλουν να σταθμεύσουν στο κέντρο ή στους δρόμους περιμετρικά της παραλίας Σέβενινγκεν. Το ιδιαίτερα «τσουχτερό» πάγιο έχει προκαλέσει αντιδράσεις, ωστόσο, όπως αναφέρει η δημοτική Αρχή αποφασίστηκε προκειμένου να αποθαρρύνει τους επισκέπτες να παρκάρουν στο ιστορικό κέντρο και στους παραθαλάσσιους δρόμους, απελευθερώνοντας χώρο στους κατοίκους και πεζούς.

Η χρέωση των 50 € στην ολλανδική πόλη αφορά συγκεκριμένες συνοικίες και θα διαρκέσει έναν χρόνο, ως μέρος του πιλοτικού προγράμματος των αρμόδιων φορέων. Πρόκειται για ένα από τα ακριβότερα παρκαρίσματα, καθώς, ακόμη και μια στάθμευση διάρκειας 10 λεπτών, κοστίζει όσο ένα γεύμα.

hague

Το συμβούλιο της πόλης ξεκίνησε το πρόγραμμα από συγκεκριμένους δρόμους όπου παρατηρείται έντονη κίνηση. Είναι ήδη σε ισχύ και δεν αποκλείεται να επεκταθεί και σε άλλες συνοικίες. Όσο κατοίκους και αυτούς που έχουν επιχειρήσεις, προφανώς και θα έχουν προτεραιότητα, χωρίς να χρεώνονται, με την προϋπόθεση ότι σταθμεύουν έξω από τις οικίες τους ή τα καταστήματα που διαθέτουν, φέροντας την ανάλογη άδεια.

 Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της δημοτικής Αρχής, Jurriaan Esser, σκοπός αυτού του μέτρου είναι να περιοριστεί το μποτιλιάρισμα και οι τουρίστες, οι επισκέπτες αλλά και οι κάτοικοι, να μετακινούνται με το ποδήλατο, τα πόδια ή τα μέσα μεταφοράς.

Πόσο είναι το πρόστιμο για παράνομη στάθμευση

Όποιος παρκάρει στο ιστορικό κέντρο ή γύρω από την δημοφιλή παραλία και δεν έχει πληρώσει το αντίτιμο των 50 €, τότε, θα λαμβάνει πρόστιμο ίσο με το 10πλάσιο της χρέωσης, δηλαδή 500 €, ενώ δεν αποκλείεται το όχημά του να απομακρυνθεί με γερανό.  

hague

Η πλειονότητα των κατοίκων είναι σύμφωνη με το μέτρο, όμως, ορισμένοι και ειδικά επιχειρηματίες, αντιτίθεται με την τόσο ακριβή χρέωση. Η Fleur Kruyt, ιδιοκτήτρια του αποστακτηρίου Van Kleef, ανέφερε χαρακτηριστικά. «Το σχέδιο αυτό δεν θα διευκολύνει τις επιχειρήσεις. Πολλά κτήρια εδώ είναι άδεια και το να οριστεί τουλάχιστον 50 € για να φτάσει κάποιος στο κατάστημα, απλά δεν το καταλαβαίνω».

Διαβάστε επίσης: Πότε επιτρέπεται να παρκάρω σε πεζοδρόμιο;

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος των ποδηλατών της Χάγης, Remco de Rijk, είπε: «Έχουν πολιτικές για την προώθηση της ποδηλασίας, και αυτό είναι καλό, αλλά δεν κάνουν πραγματικά μια επιλογή για να αποθαρρύνουν την οδήγηση αυτοκινήτου. Θα παραμείνουμε πόλη αυτοκινήτων όσο δεν επιβραδύνουμε το ρυθμό μετακίνησής μας δομικά», φέρνοντας το παράδειγμα του Άμστερνταμ, που σχεδιάζει να μειώσει το 80% των οδικών ταχυτήτων στα 30 km/h, να καταργήσει δρόμους και να τροποποιήσει την κυκλοφορία για τα μηχανοκίνητα οχήματα.

Πηγή: Guardian

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...