«Καμπανάκι» από τον Carlos Tavares: Τα e-fuels θα προκαλέσουν χάος!

Ο επικεφαλής της Stellantis θεωρεί ότι η εξαίρεση των συνθετικών καυσίμων από την απαγόρευση του 2035 δημιουργεί περισσότερα προβλήματα απ’ όσα λύνει.

  • -
  • -

Ο διευθύνων σύμβουλος της Stellantis, Carlos Tavares, ζήτησε σταθερούς κανονισμούς για την αυτοκινητοβιομηχανία και προέτρεψε τις κυβερνήσεις να αποφύγουν αλλαγές που θα προσθέσουν "σύγχυση στο χάος". Μιλώντας στο βρετανικό Autocar, ο Tavares εξέφρασε την ανησυχία του για τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επιτρέψει την εξαίρεση των αυτοκινήτων με κινητήρα εσωτερικής καύσης που κινούνται με e-fuels από τους νόμους που θα επιβάλλουν την πώληση μόνο ηλεκτρικών οχημάτων από το 2035.

Αν και ο Tavares καλωσόρισε τα συνθετικά καύσιμα ως έναν τρόπο για την τροφοδοσία των 1,4 δισεκατομμυρίων μη ηλεκτρικών αυτοκινήτων που κυκλοφορούν στους δρόμους, προειδοποίησε ότι η επέκταση της νομοθεσίας για τα e-fuels θα υπονομεύσει τη ρυθμιστική πορεία που έχει ήδη χαραχθεί προς τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα με μπαταρία, τη στιγμή που έχουν καθοριστεί επενδύσεις και σχέδια υλοποίησης για τα επόμενα 20 χρόνια.

carlos-tavares-stellantis

Ο Tavares ζητάει σταθερό πλαίσιο και εστιάζει στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Ο Tavares υποστήριξε ότι οι κανονισμοί θα πρέπει να είναι τεχνολογικά ουδέτεροι και προέτρεψε τους πολιτικούς να θέσουν δύσκολα ερωτήματα σχετικά με τους καλύτερους τρόπους μείωσης των εκπομπών. Ζήτησε επίσης σταθερότητα στους κανονισμούς και επέκρινε τους πολιτικούς για τις αμφιταλαντεύσεις στις θέσεις τους.

Δείτε ακόμα: Τα γυρίζει η Ευρώπη: Έτσι θα συνεχίσουν οι θερμικοί κινητήρες μετά το 2035

Ο Tavares δήλωσε ότι η Stellantis έχει ήδη σημειώσει καλή πρόοδο προς τον στόχο της να γίνει εταιρεία μηδενικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα έως το 2038 και έχει μειώσει τις εκπομπές κατά 30% από το 2019. Το ήμισυ του χαρτοφυλακίου νέων αυτοκινήτων της εταιρείας θα είναι ηλεκτρικά μέχρι το επόμενο έτος.

Πιθανή η κατασευή Gigafactory για τη Stellantis

Ο Tavares επιβεβαίωσε επίσης ότι η Stellantis είναι ανοιχτή στο ενδεχόμενο κατασκευής ενός εργοστασίου gigafactory στο Ηνωμένο Βασίλειο, αν και η απόφαση θα ληφθεί τελικά ανάλογα με το μέγεθος της αγοράς. Η εταιρεία είχε δεσμευτεί να προσθέσει περισσότερα εργοστάσια gigafactories, αρκεί να έχουν πρόσβαση σε καθαρή ενέργεια και να μην περιορίζονται από κανονισμούς για την προμήθεια πρώτων υλών.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/6df452a059ac886c341cde8965d0f567.jpg

Ο Tavares δήλωσε ότι δεν ανησυχεί για την ικανότητα της Stellantis να επιβιώσει και να ευδοκιμήσει υπό οποιουσδήποτε κανονισμούς, αλλά ανησυχεί για τον αντίκτυπο των ρυθμιστικών αλλαγών στον κλάδο και την κοινωνία στο σύνολό της. Προέτρεψε τις κυβερνήσεις να εξετάσουν τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις των κανονισμών τους και να μην προβούν σε αλλαγές που θα μπορούσαν να προκαλέσουν αστάθεια στον κλάδο.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...