Αττική Οδός: Πότε θα μειωθούν τα διόδια;

Οι τιμές των διοδίων στην Αττική Οδό θα αναπροσαρμοστούν, με τους οδηγούς να πληρώνουν λιγότερα χρήματα ανά διέλευση.

  • -
  • -

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ ενέκρινε την τελική σύμβαση παραχώρησης της Αττικής Οδού, με το κείμενο να περιλαμβάνει τη δυνατότητα της αναπροσαρμογής των τιμών των διοδίων ανά πενταετία. Ειδικότερα, το σχέδιο σύμβασης παραχώρησης προβλέπει μεν διόδια 2,5 ευρώ ανά διέλευση, αλλά το αντίτιμο θα αλλάζει ανάλογα με τα φαινόμενα συνωστισμού κίνησης στο τέλος της πρώτης πενταετίας.

Μετά την έγκριση από το ΤΑΙΠΕΔ, η τελική σύμβαση αναμένεται να διανεμηθεί στους ενδιαφερόμενους μέχρι τα τέλη της εβδομάδας ή το αργότερο στις αρχές Μαΐου. Βέβαια, μπορεί το κείμενο να αναφέρει πως το αντίτιμο των διοδίων θα διαμορφωθεί στα 2,5 € ανά διέλευση με ΦΠΑ, έναντι 2,8 € που ισχύει, αλλά για να ισχύσει επίσημα πρέπει να ολοκληρωθεί το deal με τον τελικό επενδυτή και στη συνέχεια να διαμορφωθεί η τιμολογιακή πολιτική.

Πότε θα γίνει ο διαγωνισμός για την Αττική Οδό

Οι υποψήφιες κοινοπραξίες που ενδιαφέρονται να εκμεταλλευτούν την Αττική Οδό είναι 8 και η νέα σύμβαση θα έχει διάρκεια 25 χρόνια – η υπάρχουσα σύμβαση λήγει το 2024. Τα επενδυτικά σχήματα έχουν ενημερωθεί πως η ισχύουσα ημερομηνία υποβολής δεσμευτικών προσφορών για τον αυτοκινητόδρομο είναι η 29η Μαΐου 2023, ωστόσο, θεωρείται δεδομένο, πως θα υπάρξει μετάθεση της ημερομηνίας υποβολής προσφορών, με το ΤΑΙΠΕΔ να προκρίνει η υποβολή να γίνει μέσα στον Ιούλιο και αμέσως μετά τις δεύτερες εκλογές.

diodia

Η Αττική Οδός έχει μήκος 70 χλμ. και αποτελεί  τον περιφερειακό δακτύλιο της ευρύτερης μητροπολιτικής περιοχής της Αθήνας και τη σπονδυλική στήλη του οδικού δικτύου του Νομού Αττικής. Πρόκειται για έναν αστικού τύπου αυτοκινητόδρομο, με τρεις λωρίδες κυκλοφορίας και μία λωρίδα έκτακτης ανάγκης (Λ.Ε.Α), ανά κατεύθυνση. Στο μέσον του αυτοκινητόδρομου, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, κινείται ο προαστιακός σιδηρόδρομος.

Διαβάστε επίσης: Αττική Οδός: Πόσα εκατομμύρια έχει βγάλει από τα διόδια;

Ο αυτοκινητόδρομος της Αττικής Οδού αποτελεί τον συνδετικό κρίκο του οδικού άξονα ΠΑΘΕ (Πάτρα-Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Εύζωνοι), αφού συνδέει την Εθνική Οδό Αθηνών – Λαμίας με την Εθνική Οδό Αθηνών-Κορίνθου, παρακάμπτοντας το κέντρο της Αθήνας. Ως κλειστός αυτοκινητόδρομος έχει ελεγχόμενες προσβάσεις και αποτελείται από δύο κάθετα, διασταυρούμενα  μεταξύ τους, τμήματα, την Ελεύθερη Λεωφόρο Ελευσίνας – Σταυρού – Σπάτων (Ε.Λ.Ε-Σ-Σ), μήκους περίπου 52 χλμ και τη Δυτική Περιφερειακή Λεωφόρο Υμηττού (Δ.Π.Λ.Υ), μήκους περίπου 13 χλμ. Στην Αττική Οδό εντάσσεται και τμήμα της Δυτικής Περιφερειακής Λεωφόρου Αιγάλεω, μήκους περίπου 5χλμ.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...