Elon Musk: Η Tesla θα πουλήσει ακόμα και χωρίς κέρδος τα αυτοκίνητά της

Ο Elon Musk δήλωσε ότι η Tesla είναι πρόθυμη να ρίξει ακόμα περισσότερο την τιμή στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα της, φτάνοντας ακόμα και σε μηδενικό κέρδος, προκειμένου να πετύχει μεγαλύτερο όγκο πωλήσεων.

  • -
  • -

Η δέσμευση της Tesla για μειώσεις τιμών έχει εγείρει ερωτήματα σχετικά με τα περιθώρια κέρδους της εταιρείας. Κατά τον απολογισμό για τα κέρδη του πρώτου τριμήνου του 2023, ο διευθύνων σύμβουλος Elon Musk αποκάλυψε ότι η αυτοκινητοβιομηχανία είναι πρόθυμη να θυσιάσει τα κέρδη για υψηλότερους όγκους βραχυπρόθεσμα.

Η εταιρεία έχει μειώσει τις τιμές έξι φορές μόνο φέτος, προκαλώντας τους επενδυτές και τους αναλυτές να αμφισβητήσουν τη βιωσιμότητα αυτής της στρατηγικής. Ο Musk απάντησε παραδεχόμενος ότι η Tesla θα μπορούσε να πουλάει τα προϊόντα της με "μηδενικό κέρδος" και αντ' αυτού να κερδίζει χρήματα στο μέλλον μέσω του αυτόνομου λογισμικού της.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/51c8f784c1fb06d25b5576135e58c14b.jpg

Το πλάνο της Tesla για εκμετάλλευση της αυτόνομης οδήγησης

Η Tesla βρίσκεται σε μοναδική στρατηγική θέση λόγω των δυνατοτήτων που έχει στον τομέα της αυτόνομης οδήγησης, σύμφωνα με τον Musk. Σημείωσε ότι η εταιρεία θα μπορούσε να διαθέτει τα αυτοκίνητά της με χαμηλότερο περιθώριο κέρδους και στη συνέχεια να καρπώνεται αυτό το περιθώριο κέρδους στο μέλλον καθώς τελειοποιεί την τεχνολογία αυτόνομης οδήγησης.

Δείτε ακόμα: Μεγάλο τεστ: Πόσα χιλιόμετρα βγάζουν 51 ηλεκτρικά με 130 km/h στην εθνική οδό;

Ο Musk πιστεύει ότι τα οχήματα της Tesla θα αποφέρουν σημαντικά κέρδη μέσω αυτού του τομέα σε βάθος χρόνου. Διαβεβαίωσε τους επενδυτές ότι τα περιθώρια κέρδους της Tesla παραμένουν από τα πιο υγιή στον κλάδο, παρά τους πολλαπλούς γύρους μειώσεων τιμών φέτος.

Είναι βιώσιμο αυτό που σκέφτεται ο Musk για την αυτόνομη οδήγηση;

Ωστόσο, οι αναλυτές προειδοποιούν ότι οι μειώσεις τιμών θα μπορούσαν να βλάψουν την Tesla μακροπρόθεσμα, καθώς η διατήρηση του κύρους που έχει αυτή τη στιγμή με ταυτόχρονη αύξηση του όγκου είναι μια δύσκολη πράξη ισορροπίας.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/8fbac9be80da25b3f6e3ebdee64e05ca.jpg

Η Tesla έχασε τις προβλέψεις της για το πρώτο τρίμηνο για το συνολικό μικτό περιθώριο κέρδους και τα καθαρά κέρδη της μειώθηκαν κατά 24% στα 2,5 δισ. δολάρια σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, παρά τον αριθμό ρεκόρ παραδόσεων. Παρ' όλα αυτά, ο Musk δήλωσε ότι η παγκόσμια παραγωγή της Tesla θα πρέπει να φτάσει μεταξύ 1,8 και 2 εκατομμυρίων φέτος, έναντι 1,4 εκατομμυρίων το 2022.

Η δέσμευση της Tesla να μειώσει τις τιμές και να δώσει προτεραιότητα στον όγκο έναντι των κερδών είναι μια ριψοκίνδυνη στρατηγική που θα μπορούσε να γυρίσει μπούμερανγκ μακροπρόθεσμα. Μένει να δούμε αν το στοίχημα της εταιρείας στο λογισμικό αυτόνομης οδήγησης θα αποδώσει και θα αντισταθμίσει τις βραχυπρόθεσμες θυσίες στα κέρδη.

Όπως πάντα, μόνο ο χρόνος θα δείξει πόσο επιτυχημένη θα είναι η στρατηγική της Tesla, αλλά ένα πράγμα είναι σαφές: η εταιρεία είναι πρόθυμη να αναλάβει τολμηρά ρίσκα για να επιτύχει τους μακροπρόθεσμους στόχους της.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...