Kimera 037 Martini 7: Φόρος τιμής!

Η ιδιαίτερη δημιουργία της Kimera Automobili συνεχίζει το θρύλο των Delta Integrale και αποτίει φόρο τιμής στο τελευταίο πισωκίνητο που κατέκτησε τον τίτλο Κατασκευαστών!

  • -
  • -

Η Lancia έχει συνδέσει το όνομα της με το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλλυ, όντας μέχρι και σήμερα η εταιρεία με τους περισσότερους τίτλους Κατασκευαστών στο θεσμό. Η αρχή έγινε με τις Stratos, τη σκυτάλη πήρε η 037 και ο κύκλος έκλεισε με τη θρυλική Delta. Από την 037 και έπειτα, η εικόνα της ιταλικής μάρκας ήταν συνυφασμένη με τη Martini. Ο συνδυασμός λευκού-μπλε-κόκκινο στα χρώματα και τις ρίγες που κοσμούσαν τα ιταλικά αγωνιστικά δημιουργήσαν μία από τις πιο εμβληματικές εικόνες στο μηχανοκίνητο αθλητισμό. Η πρώτη Lancia που είδαμε στις ειδικές διαδρομές με τα χρώματα της Martini, ήταν η 037, για να συνεχιστεί η συνεργασία μέχρι και το 1992, τελευταία χρόνια που η Martini Racing εμφανίστηκε στο WRC. Η ιταλική εταιρεία για να γιορτάσει τους δύο τελευταίους τίτλος της Delta Integrale, είχε παρουσιάσει τις συλλεκτικές «Martini 5» και «Martini 6». Λευκές, με τις χαρακτηριστικές ρίγες της Martini, ήταν επετειακές εκδόσεις για την κατάκτηση του 5ου και 6ου τίτλου Κατασκευαστών. Αρκετές δεκαετίες αργότερα, έρχεται στο αμάξωμα της εκρηκτικής Kimera 037 η «Martini 7», για να γιορτάσει το Πρωτάθλημα Κατασκευαστών του 1983! Το τελευταίο που κατέκτησε μη τετρακίνητη αγωνιστική κατασκευή. 

Δείτε ακόμη: Τα 7+1 που σημάδεψαν τη Lancia. 

Κορυφαίες προσωπικότητες

Η Kimera Automobili αποκάλυψε τη μοναδική της δημιουργία στο Porto Cervo και στο περιθώριο του Ιστορικού Ράλλυ Costa Smeralda. Πρόκειται για τον ίδιο αγώνα που έκανε το αγωνιστικό της ντεμπούτο το 1983 στα χρώματα της Martini Racing. Την αποκάλυψη έκαναν τρεις άνθρωποι που έχουν συνδέσει το όνομα τους με την επιτυχία της 037. O δύο φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής Miki Biasion, αλλά και το πλήρωμα που έφερε νίκες με το ιταλικό κουπέ, οι Markku Alen – Kikki Kivimaki. Φυσικά, από την εκδήλωση δεν θα μπορούσε να λείπει και ο ισχυρός άντρας της Lancia εκείνα τα χρόνια, ο Cesare Fiorio.

Ισχυρότερη από την «απλή» 037!

Αυτό που καθιστά ιδιαίτερη την «Martini 7» είναι ότι αποτελεί περαιτέρω εξέλιξη της… «απλής» Kimera 037. Ο κινητήρας μπορεί να είναι ίδιος, αλλά η απόδοση του έχει αυξηθεί από τους 500 στους 550 ίππους και σε συνδυασμό με τα 1.100 kg βάρους διαθέτει εξαιρετική αναλογία κιλών ανά ίππο. Επιπλέον, για ακόμα πιο εκρηκτικές επιταχύνσεις, το χειροκίνητο κιβώτιο διαθέτει πιο κοντή κλιμάκωση, με τη μετάδοση της κίνησης να γίνεται φυσικά από τους πίσω τροχούς. Το αμάξωμα έχει κατασκευαστεί εξολοκλήρου από κέβλαρ και κάρμπον, ενώ επιπλέον διαθέτει ένα νέο αεροδυναμικό πακέτο με μπροστινό splitter και ανασχεδιασμένα μαρσπιέ, αλλά και μία σειρά από αεραγωγούς τόσο στο πλάι, όσο και στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου. Μάλιστα, ο πίσω προφυλακτήρας απουσιάζει –κάτι που χαρακτήριζε και την αγωνιστική 037- με τις δύο χαρακτηριστικές εξατμίσεις να ξεχωρίζουν. Μία ακόμα ιδιαιτερότητα της «Martini 7» είναι ότι το πίσω μέρος ανοίγει και αποκαλύπτει τον κινητήρα των 2,1 λίτρων, ακριβώς όπως και στην 037  Εvo 2 του 1983.

Δείτε ακόμη: Πόσο πουλάει ο Mr. Bean τη Lancia Delta Integrale του; 

Όπως οι Delta Martini

Οι αισθητικές ομοιότητες με τις επετειακές Delta Integrale είναι εμφανείς. Το λευκό χρώμα, οι λεπτές ρίγες κατά μήκος του αμαξώματος, αλλά και τα αυτοκόλλητα «World Rally Champions» είναι ακριβώς ίδια με αυτά που κοσμούσαν τις Deltona τη δεκαετία του ’90. Μία ακόμα υπέροχη λεπτομέρεια είναι οι λευκές ζάντες που έχουν ακριβώς το ίδιο μοτίβο και σχήμα με αυτές που κοσμούσαν τις Delta Integrale. Αντίστοιχα, μικρές πινελιές διαφοροποίησης συναντάμε και στο εσωτερικό, το οποίο έχει επένδυση από μπλέ αλκαντάρα, ενώ το ίδιο ισχύει και για τα μπάκετ καθίσματα. Ο συγκεκριμένες συνδυασμός δένει ιδανικά με τις σκούρες μπλε-κόκκινες ραφές, οι οποίες και παραπέμπουν στις θρυλικές Delta S4. Επιπλέον, ο αναλογικός πίνακας οργάνων έχει πορτοκαλί χρώμα, ακριβώς όπως και στα αγωνιστικά εκείνης της εποχής.

Η Kimera Automobili έχει αναφέρει εξαρχής ότι θα κατασκευάσει συνολικά 37 κομμάτια της 037. H «Martini 7» θα είναι μία από τις αυτές και δεν είναι γνωστό αν θα παραχθούν περισσότερα από ένα κομμάτια. Η ιταλική φίρμα δεν γνωστοποίησε τις προθέσεις της, ενώ παραμένει άγνωστο αν το αυτοκίνητο πωλείται ή εάν έχει ήδη καταλήξει στα χέρια κάπου τυχερού αγοραστή. Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για ένα μοντέλο που αποτελεί ένα μηχανολογικό αριστούργημα σε τέσσερις τροχούς, το οποίο αποτίει φόρο τιμής στο παρελθόν, αλλά με ισχυρές δόσεις του παρόντος. Ένα αυτοκίνητο που ήδη έχει κερδίσει τον ορισμό του κλασσικού…

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...