Φορτισμένη μπαταρία ηλεκτρικού σε 5'; Γίνεται ήδη στην Ευρώπη [video]

Μόλις 5 λεπτά αρκούν ώστε να έχουν φορτισμένη μπαταρία οι κάτοχοι των ηλεκτρικών αυτοκινήτων NIO, αρκεί να επισκεφτούν ένα από τα 13 «Power Swap Stations» της κινεζικής εταιρείας.

  • -
  • -

Η τεχνολογία αντικατάστασης μπαταριών της NIO είναι ένα αυτόνομο σύστημα που αντικαθιστά την άδεια μπαταρία του αυτοκινήτου με μία φορτισμένη, προσθέτοντας έως και 500 χιλιόμετρα αυτονομίας. Όσον αφορά τις μπαταρίες που υπάρχουν μέσα στον σταθμό κάθε στιγμή, η φόρτισή τους γίνεται με αργό ρυθμό ώστε να μη φθείρονται γρήγορα.

Η εταιρεία έχει ήδη εγκαταστήσει περισσότερους από 1.100 σταθμούς Power Swap σε όλο τον κόσμο, κυρίως στην Κίνα, και σκοπεύει να έχει πάνω από 100 σταθμούς στην Ευρώπη μέχρι το τέλος του έτους. Η NIO σχεδιάζει επίσης να εγκαταστήσει περισσότερους σταθμούς πιο κοντά σε μεγάλες πόλεις και κυκλοφοριακούς κόμβους, σύμφωνα με τον Michael Salomon, επικεφαλής του τμήματος ενέργειας της NIO στη Δανία.

nio-battery-swap-station-antikatastasi-mpataria

Καλή η ιδέα της NIO, υπό προϋποθέσεις

Παρόλο που υπάρχει κάποια δυναμική για την τεχνολογία αυτή, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι πρέπει να υπάρξει ένα κοινό πρότυπο για την αποτελεσματική λειτουργία των σταθμών αντικατάστασης μπαταριών. Αυτή τη στιγμή, για να χρησιμοποιήσει κάποιος έναν από αυτούς τους σταθμούς, θα πρέπει να είναι ιδιοκτήτης κάποιου μοντέλου της NIO. Παρά τα ζητήματα αυτά, η κινεζική μάρκα πιστεύει ότι οι σταθμοί ανταλλαγής μπαταριών θα επιτρέψουν στους οδηγούς που δεν έχουν τη δυνατότητα φόρτισης στο σπίτι, να έχουν μια λειτουργική μπαταρία όποτε τη χρειάζονται.

Δείτε ακόμα: Αποκλειστικό: Έτοιμες οι πρώτες θέσεις φόρτισης ηλεκτρικών φορτηγών στην Ελλάδα!

Τα προβλήματα που λύνει η τεχνολογία της NIO

Η αντικατάσταση μπαταριών δεν είναι μια νέα ιδέα, αλλά η NIO ελπίζει να αλλάξει το παιχνίδι με την τεχνολογία της, δεδομένων των στόχων μηδενικών εκπομπών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της αυξανόμενης ζήτησης για ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Η υιοθέτηση των ηλεκτρικών οχημάτων εμποδίζεται από τους μεγάλους χρόνους φόρτισης και η τεχνολογία αυτή θα μπορούσε να βοηθήσει να ξεπεραστεί αυτό το πρόβλημα, ειδικά για τους οδηγούς που δεν είναι πρόθυμοι να αλλάξουν τις συνήθειες οδήγησής τους.

nio-battery-swap-antikatastasi-mpataria-battery-ilektriko

Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η αντικατάσταση μπαταριών μπορεί να μην είναι η απόλυτη λύση για τη φόρτιση των ηλεκτρικών οχημάτων και είναι ζωτικής σημασίας να συνεχιστεί η ανάπτυξη άλλων μεθόδων και τεχνολογιών φόρτισης για την κάλυψη της αυξανόμενης ζήτησης για οχήματα μηδενικών εκπομπών. Παρ' όλα αυτά, οι σταθμοί της NIO αποτελούν ένα σημαντικό βήμα προς την ευρεία υιοθέτηση των ηλεκτρικών οχημάτων, καθιστώντας τη φόρτιση ταχύτερη και πιο βολική για τους οδηγούς.

Δείτε στο παρακάτω video πώς ολοκληρώνεται η διαδικασία αλλαγής μπαταρίας μέσα σε ελάχιστα λεπτά:

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...