Σήμερα, 4 Απριλίου η γιορτή της Jeep: Ημέρα «4x4»

Η 4η ημέρα του 4ου μήνα του χρόνου, είναι η επίσημη ημέρα της αμερικανικής μάρκας που αποτελεί το σημείο αναφοράς στις εκτός δρόμου εξορμήσεις.

  • -
  • -

H 4η Απριλίου είναι η 4x4 Day της Jeep, η ετήσια γιορτή, της μάρκας που έχει συνδεθεί όσο καμία άλλη με την περιπέτεια και την εκτός δρόμου οδήγηση. Φέτος είναι η 8η χρονιά του θεσμού, με την αμερικανική φίμα να αποτελεί την πλέον αναγνωρίσιμη μάρκα οχημάτων SUV στον κόσμο, μια κατηγορία που ουσιαστικά δημιούργησε η ίδια 80 χρόνια πριν. Από τότε μέχρι και σήμερα το όνομά της αποτελεί συνώνυμο της ελευθερίας, της περιπέτειας, αλλά και της ικανότητας να ξεπερνάς κάθε εμπόδιο.

Ποια η σύνδεση με τον αριθμό 4;

Η πιο άμεση σύνδεση μεταξύ της ημέρας και της Jeep είναι φυσικά το 4x4 με την ημερομηνία 4 Απριλίου (4/4). Από εκεί, να θυμίσουμε ότι τέσσερα είναι και τα γράμματα του ονόματος «Jeep». Επίσης τέσσερις είναι και οι βασικές αξίες της μάρκας σύμφωνα με την ίδια – αυθεντικότητα, ελευθερία, περιπέτεια και πάθος, αλλά και τα φυσικά στοιχεία – νερό, αέρας, φωτιά και γη. Και στη γη είναι που τα SUV της Jeep δεν έχουν όρια χάρη στις θρυλικές εκτός δρόμου ικανότητες για τις οποίες πάντα ξεχώριζε ολόκληρη η γκάμα.

1

Αυτές εξασφαλίζονται από μια σειρά προηγμένων συστημάτων τετρακίνησης που προσφέρουν 4x4 απαράμιλλη απόδοση σε όλα τα εδάφη και σε όλα καιρικές συνθήκες.

Δείτε ακόμη: Νέες εκδόσεις Upland των Jeep Renegade και Compass - Σύντομα στην Ελλάδα

Εκτός από το να βασίζεστε όμως στις δυνατότητες των εξαιρετικά ικανών μοντέλων της Jeep, συνιστάται να ακολουθείτε και μερικές χρήσιμες συμβουλές κατά την οδήγηση εκτός δρόμου. Παρακάτω είναι ένας σύντομος οδηγός για την ασφαλή οδήγηση 4x4.

Πόσο γρήγορα να οδηγείτε;

Η ταχύτητα και η ισχύς δεν απαραίτητες σε μία εκτός δρόμου διαδρομή. Με τις κοντές σχέσεις του κιβωτίου επιλεγμένες η χαμηλή ταχύτητα των τετρακίνητων Jeep στο ρελαντί επιτρέπει το πέρασμα από οποιοδήποτε εμπόδιο. Σε πολλές περιπτώσεις, με τα χειροκίνητα κιβώτια ταχυτήτων, το να αφήνεις τον συμπλέκτη αργά και να αφήνεις το όχημα να τσουλήσει πάνω από οτιδήποτε είναι αυτό που πρέπει να ξεπεράσει με τη χαμηλότερη δυνατή ταχύτητα είναι το καλύτερο σενάριο.

Πώς να χειριστείτε ένα λόφο;

Όταν σκαρφαλώνετε ή κατεβαίνετε σε λόφους, πρέπει να κινήστε ιδανικά ευθεία πάνω ή κάτω. Είναι επίσης έξυπνο να γνωρίζετε τι υπάρχει στην άλλη πλευρά πριν ανεβείτε. Στη βάση του λόφου θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε περισσότερη ισχύ.  Ελαττώστε το γκάζι καθώς πλησιάζετε στην κορυφή και προτού περάσετε πάνω από την κορυφή. Εάν σταματήσετε στην ανάβαση, επιστρέψτε κατευθείαν στην αρχή του λόφου με την όπισθεν.

2

Δείτε ακόμη: Νέο video - Δοκιμάζουμε το Jeep Compass e-Hybrid

Για την κατάβαση τώρα, χρησιμοποιείτε πάντα τη χαμηλότερη ταχύτητα ένα χρησιμοποιείτε χειροκίνητο κιβώτιο ταχυτήτων. Όταν κατεβαίνετε έναν λόφο με τις κοντές σχέσεις επιλεγμένες, μην πατήσετε τον συμπλέκτη και αφήστε το όχημα να φρενάρει μόνο του από το μοτέρ. Χρησιμοποιείστε τα φρένα μόνο για να ρυθμίσετε την ταχύτητα. Εάν το όχημα είναι εξοπλισμένο με αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων, χρησιμοποιήστε τις κοντές σχέση. Ποτέ μην προσεγγίσετε απότομη πλαγιά με το πλάι, καθώς αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αστάθεια του οχήματος.

Τι γίνεται με την αναρρίχηση πάνω σε βράχους ή άλλα εμπόδια;

Η λέξη “crawling” (σύρσιμο) χρησιμοποιείται για κάποιο λόγο. Όταν περνάτε πάνω από εμπόδια όπως βράχους ή κορμούς χρησιμοποιήστε χαμηλή ταχύτητα και 4WD με τις κοντές σχέσεις και απλώς αφήστε το όχημα να συρθεί λειτουργώντας στο ρελαντί (με όσο το δυνατόν λιγότερο γκάζι). Προσπαθήστε να πατάτε πάνω στα βράχια και όχι στις εγκοπές. Αν ακούσετε ξύσιμο, μην πανικοβληθείτε. Οι προστατευτικές ποδιές των Jeep θα προστατεύσουν το αυτοκίνητο στην πλειοψηφία των περιπτώσεων. Επίσης κάτι που θα βοηθήσει στην μείωση της φθοράς των ελαστικών αλλά και στην αύξηση της πρόσφυσης είναι η μείωση στην πίεση των ελαστικών.

3

Πώς πρέπει να συμπεριφέρεστε σε εκτός δρόμου μονοπάτια;

Πάντα πρέπει να αφήνετε το μονοπάτι σε καλύτερη κατάσταση από ό,τι το βρήκατε. Παρατηρήστε τις αναρτημένες πινακίδες και παραμείνετε σε μονοπάτια και χώρους αναψυχής που έχουν εγκριθεί για εκτός δρόμου δραστηριότητες με το αυτοκίνητο. Χρησιμοποιήστε την καλή σας κρίση για να προστατεύσετε την ομορφιά και την εικόνα της περιοχής. Τέλος, εάν το έδαφος φαίνεται ιδιαίτερα εύθραυστο, ιδανικά ακολουθήστε μια εναλλακτική διαδρομή.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...