Tesla: Μπαταρίες του 2008 αντέχουν, ενώ του 2016 χαλάνε! [video]

Στο πρώτο και σπανιότερο μοντέλο της Tesla, το Roadster, οι πιο εξελιγμένες μπαταρίες που πρόσφερε η εταιρεία ως «αναβάθμιση» χαλάνε, ενώ οι αρχικές παραμένουν ακμαίες!

  • -
  • -

Οι μπαταρίες της Tesla έχουν αποδειχθεί αρκετά έως πολύ ανθεκτικές στην πάροδο του χρόνου, καθώς ακόμα και εκείνες που τοποθετήθηκαν στο πρώτο μοντέλο της, το Roadster, πίσω στο μακρινό 2008 συνεχίζουν να λειτουργούν απρόσκοπτα μέχρι σήμερα. Όμως κάτι παράξενο συμβαίνει με μία παρτίδα μπαταριών που χρησιμοποιήθηκαν από το 2016 μέχρι το 2019.

Το 2016 η Tesla παρουσίασε ένα πακέτο μπαταριών το οποίο αφορούσε το Roadster, δηλαδή το μοντέλο που είχε παράξει για πρώτη φορά από το 2008 μέχρι το 2012. Αυτό το πακέτο μπαταριών μπορούσε να αντικαταστήσει εκείνο με το οποίο εξοπλιζόταν το Roadster αρχικά. Σκοπός ήταν ο διπλασιασμός της αυτονομίας από τα 320 km στα 640 km και η μεγαλύτερη αντοχή στο χρόνο.

Από τους ιδιοκτήτες των Tesla Roadster κάποιοι επέλεξαν να κάνουν αυτή την αναβάθμιση πληρώνοντας επιπλέον 32.000 δολάρια, ενώ άλλοι επέλεξαν να μην την κάνουν και να συνεχίσουν με τις μπαταρίες που είχε αρχικά το αυτοκίνητο. Τελικά οι δεύτεροι ίσως να ήταν εκείνοι που έκαναν τη σωστή επιλογή.

tesla-roadster-2008-esoteriko-eswteriko-kampina-ilektriko

Ποιες μπαταρίες της Tesla έχουν πρόβλημα;

Ο λόγος είναι ότι τα πακέτα μπαταριών που φτιάχτηκαν ως αναβάθμιση και πουλούσε η Tesla από το 2016 μέχρι το 2019 άρχισαν ήδη να εμφανίζουν πολύ σημαντικά προβλήματα, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις η φθορά είναι τόσο μεγάλη ώστε το αυτοκίνητο να μην μπορεί να οδηγηθεί.

Την ανακάλυψη έκανε αρχικά η Gruber Motor Company, μία εταιρεία η οποία εξειδικεύεται στη συντήρηση των Tesla, καθώς στο κατώφλι της βρέθηκαν την ίδια περίοδο, δύο Tesla Roadster που είχαν ακριβώς το ίδιο πρόβλημα, ενώ δεν άργησαν να κάνουν την εμφάνισή τους αναφορές κι άλλων ιδιοκτητών που είχαν τα ίδια ζητήματα.

Δείτε ακόμαΤαξί Tesla από σήμερα στην Ελλάδα - Αποκλειστική συνέντευξη!

Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο ίδιος ο Pete Gruber στο σχετικό video που δημιούργησε, το γεγονός ότι πολλά Tesla Roadster αντιμετώπισαν το ίδιο πρόβλημα σε παρόμοιο χρονικό σημείο, δείχνει ότι το σφάλμα αφορά μόνο τις μπαταρίες που είχε παρουσιάσει η Tesla ως πακέτο αναβάθμισης για το Tesla Roadster και όχι εκείνες που είχε τοποθετήσει εξαρχής ή εκείνες που έχουν τοποθετηθεί σε άλλα μοντέλα.

Πώς εκδηλώνεται το πρόβλημα στα Roadster που έκαναν την αναβάθμιση;

Το πρώτο σημάδι του προβλήματος είναι ότι ο οδηγός έχει διαφορετική αίσθηση στο πεντάλ του γκαζιού, ενώ παρατηρεί και πτώση στην ισχύ του αυτοκινήτου. Πολύ σύντομα αυτή η πτώση απόδοσης είναι τόσο μεγάλη ώστε το αυτοκίνητο δυσκολεύεται να ξεπεράσει τα 100 km/h αλλά και να κινηθεί σε ανηφορικό δρόμο.

tesla-roadster-mpataria-gruber-ilektriko

Προς το παρόν τα Roadster που έχουν παρουσιάσει πρόβλημα έχουν πάει σε συνεργεία της Tesla ώστε οι τεχνικοί της εταιρείας να τα εξετάσουν και να καταλήξουν σε πλήρη συμπεράσματα σχετικά με την αιτία πίσω από την τόσο μικρή διάρκεια ζωής των μπαταριών, οι οποίες αγοράστηκαν από τους κατόχους των Roadster με σκοπό να βελτιώσουν τα χαρακτηριστικά του αυτοκινήτου τους, κάτι το οποίο όμως δεν κατάφεραν.

Όσο για τις μπαταρίες αρχικής τοποθέτησης έχουν εντυπωσιάσει με την μακροζωία τους. Αρχικά η Tesla τις είχε σχεδιάσει θεωρώντας ότι το προσδόκιμο ζωής τους δε θα ξεπερνούσε τα 10 χρόνια, δεδομένου ότι η τεχνολογία των μπαταριών ακόμα δεν ήταν τόσο ώριμη όσο σήμερα. Παρόλα αυτά, εκείνες οι μπαταρίες συνεχίζουν να λειτουργούν απρόσκοπτα.

Αν έχετε υπομονή, δείτε ολόκληρο το video με τον Pete Gruber να εξηγεί το φαινόμενο:

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...