Βαριά ηλεκτρικά Vs ελαφριά βενζινοκίνητα: Ποια μολύνουν περισσότερο τον πλανήτη;

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι πιο βαριά από τα συμβατικά, οπότε μήπως είναι πιο επιβαρυντικά για το περιβάλλον; Η έρευνα του Green NCAP ρίχνει φως στην υπόθεση.

  • -
  • -

Το βάρος είναι εχθρός του αυτοκινήτου από πολλές απόψεις. Τόσο για τις επιδόσεις και την οδική συμπεριφορά, όσο και για την κατανάλωση, άρα και τους ρύπους. Μια έρευνα του Green NCAP αποδεικνύει τα… αυτονόητα, ότι όσο πιο βαρύ είναι ένα όχημα, τόσο περισσότερο θα μολύνει σε ολόκληρο τον κύκλο ζωής του. Δηλαδή από τη στιγμή που γίνεται η παραγωγή, έως και τη φάση της ανακύκλωσης του οχήματος.

Με τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα να είναι κατά κανόνα βαρύτερα από τα αντίστοιχου μεγέθους συμβατικά, λόγω των μπαταριών τους, προκύπτει εύλογα το ερώτημα: με την ενέργεια που καταναλώνεται κατά τη χρήση τους, αλλά και με ό,τι χρειάζεται για την κατασκευή των μπαταριών τους, μήπως τελικά δεν είναι τόσο «καθαρά» όσο διαφημίζονται;

Είναι όντως «καθαρή» η ηλεκτροκίνηση;

Τα αποτελέσματα από τα γραφήματα δείχνουν… ξεκάθαρα πράγματα. Ένα σαφές δείγμα ηλεκτρικών, υβριδικών και συμβατικών μοντέλων δοκιμάζονται για να αποδειχθεί πόσο «καθαρή» είναι κάθε τεχνολογία. Μάλιστα στη σύγκριση προστέθηκε και ένα Ford Puma που καίει βιοαιθανόλη Ε85. Αν και δεν υπάρχουν τόσο μεγάλες διαφορές, βγαίνουν ασφαλή συμπεράσματα. Ο Green NCAP δεν αξιολογεί μόνο τους ρύπους που προκύπτουν από την κατανάλωση ενέργειας και καυσίμων, αλλά και την παραγωγή των οχημάτων και της μπαταρίας, τους ρύπους που προκύπτουν από τη συντήρηση των αυτοκινήτων, αλλά και τη μόλυνση από τη φάση της ανακύκλωσης.

Στο γράφημα, βλέπουμε ότι ακόμη και μεγάλα ηλεκτρικά SUV όπως το Audi Q4 e-tron είναι πιο «καθαρά» από μικρά αυτοκίνητα πόλης, όπως είναι το FIAT 500 και το Toyota Aygo X. Το Ford Puma με E85 από την άλλη, πετυχαίνει πολύ καλές επιδόσεις και αποδεικνύεται ιδιαίτερα φιλικό προς το περιβάλλον.

Δείτε ακόμη: Ηλεκτρικά αυτοκίνητα - 5 σημαντικές διαφορές από τα συμβατικά

Όχι τόσο όσο ένα μέσο ηλεκτρικό, όπως το Renault Megane E-Tech και το Tesla Model 3, αλλά αρκετά περισσότερο από ένα Ford Puma με βενζινοκινητήρα. Παρακάτω ακολουθούν τα αποτελέσματα πολλών διαφορετικών μοντέλων, σχετικά με το επίπεδο μόλυνσης ενός αυτοκινήτου σε ολόκληρο το φάσμα «ζωής» τους. 

Πηγή: Green NCAP

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...