Τι γίνεται αν βάλω βενζίνη στο diesel αυτοκίνητό μου;

Πόσο μεγάλες είναι οι συνέπειες αν βάλουμε λάθος καύσιμο στο αυτοκίνητό μας; Είναι βέβαιο ότι θα χαλάσει ο κινητήρας ή μπορούμε να τον… γλιτώσουμε;

  • -
  • -

Ένα από τα πιο συνηθισμένα λάθη που μπορεί να συμβούν στο βενζινάδικο, είναι να μπει λάθος τύπος καυσίμου. Συνήθως, βενζίνη σε αυτοκίνητο diesel, αφού το αντίστροφο είναι πιο δύσκολο να συμβεί. Το στόμιο του ρεζερβουάρ στα αυτοκίνητα βενζίνης είναι στενό και το ακροφύσιο της μάνικας για το diesel, πιο φαρδύ, οπότε το συγκεκριμένο λάθος είναι σπάνιο.

Σε κάθε περίπτωση όμως, μπορεί να αποδειχθεί καταστροφικό για τον κινητήρα. Τι γίνεται όμως αν το πάρουμε χαμπάρι αργότερα, είτε κοιτάζοντας τυχαία την απόδειξη, είτε παρατηρώντας κάτι ασυνήθιστο στη λειτουργία του αυτοκινήτου μας; Υπάρχει περιθώριο να σώσουμε την κατάσταση ή πρέπει να προετοιμαστούμε για μια ακριβή ζημιά;

Τι κάνω αν μου βάλουν βενζίνη σε diesel αυτοκίνητο

Αρχικά, να πούμε ότι κάθε περίπτωση είναι και διαφορετική. Άλλη επίπτωση θα έχει στον κινητήρα αν προσθέσουμε 20 € βενζίνη σε ένα μισογεμάτο ρεζερβουάρ με πετρέλαιο και άλλη αν το ντεπόζιτο είναι εντελώς άδειο και φουλάρουμε. Το πιο σημαντικό σε όλα τα σενάρια, είναι το πόσο γρήγορα θα το καταλάβουμε. Αν τύχει και δούμε την απόδειξη πριν ακόμη βάλουμε μπροστά, για παράδειγμα, δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας.

Το αυτοκίνητο θα φορτωθεί σε οδική βοήθεια, θα πάει σε ένα συνεργείο, θα καθαριστεί το ντεπόζιτο και όλα καλά. Είναι μια ταλαιπωρία, αλλά δεν συγκρίνεται μπροστά στις υπόλοιπες περιπτώσεις. Αν ο οδηγός καταλάβει ότι έβαλε λάθος καύσιμο επειδή παρατηρεί διαφορετική λειτουργία στον κινητήρα του ή ακόμα χειρότερα, επειδή έσβησε ξαφνικά το μοτέρ, τότε τα πράγματα περιπλέκονται.

Αυτό που πρέπει να κάνει είναι να σταματήσει αμέσως μόλις αντιληφθεί τι έχει συμβεί. Να μην οδηγήσει ούτε μέτρο παραπάνω και να πάει το αυτοκίνητο στο συνεργείο με οδική βοήθεια. Εκεί, θα δουν τι ζημιές προκλήθηκαν και θα πράξουν αναλόγως. Ακόμη κι αν σωθεί ο κινητήρας, το πρόβλημα δεν αποκλείεται να έχει επεκταθεί σε δευτερεύοντα μέρη, όπως η αντλία πετρελαίου ή τα μπεκ. Ο κανόνας λέει ότι όσο πιο γρήγορα καταλάβει ο οδηγός τι συμβαίνει, τόσο πιθανότερο είναι να γλιτώσει χωρίς ακριβή ζημιά.

Ποιος φταίει αν μου βάλουν λάθος καύσιμο στο βενζινάδικο;

Η συντριπτική πλειοψηφία των πρατηρίων καυσίμων στην Ελλάδα λειτουργεί με εξειδικευμένο προσωπικό ανεφοδιασμού των οχημάτων. Εφόσον λοιπόν υπάρχει ειδικά εκπαιδευμένος εργαζόμενος, είναι δική του ευθύνη η επιλογή του σωστού τύπου καυσίμου. Όλα τα αυτοκίνητα αναγράφουν λεπτομερώς τον τύπο καυσίμου που πρέπει να δεχτούν στο πορτάκι του ρεζερβουάρ. Ωστόσο, για κάθε ενδεχόμενο, στις περιπτώσεις που ο οδηγός είναι σαφής σχετικά με το καύσιμο που θέλει, είναι σπάνιο να παρατηρηθεί λάθος.

Δείτε ακόμη: Είναι επικίνδυνο αν δεν σβήσω τον κινητήρα στο βενζινάδικο;

Αν πει απλώς «βάλε μου 50 ευρώ», χωρίς να εξηγήσει αν θέλει βενζίνη ή πετρέλαιο, είναι πιθανότερο να συμβεί! Ο πιο σωστός τρόπος για τον οδηγό είναι να πει ότι θέλει «50 ευρώ πετρέλαιο», αντί να αναφέρει σκέτο το ποσό. Η δική μας συμβουλή είναι να κοιτάτε και την αντλία που πιάνει στα χέρια του ο εργαζόμενος για να είστε σίγουροι ότι έπιασε τη σωστή (βενζίνης ή πετρελαίου). Κανείς δεν πρόκειται να προσέξει καλύτερα το αυτοκίνητό σας από εσάς τους ίδιους!