Tesla Superchargers V4: Είναι πράγματι οι πιο γρήγοροι φορτιστές στον κόσμο;

Ξεκίνησε η λειτουργία των φορτιστών 4ης γενιάς της Tesla, οι οποίοι σύμφωνα με κάποιους είναι οι γρηγορότεροι του κόσμου. Είναι όμως πράγματι έτσι τα πράγματα;

  • -
  • -

Στο Harderwijk της Ολλανδίας η Tesla έβαλε για πρώτη φορά τους Superchargers V4. Πρόκειται για την τέταρτη γενιά των ταχυφορτιστών που εγκαθιστά σε διάφορα σημεία σε όλο τον κόσμο. Αυτό το δίκτυο αρχικά προοριζόταν μόνο για τους κατόχους αυτοκινήτων δικής της κατασκευής, όμως πλέον έχει αρχίσει να επιτρέπει τη χρήση τους και από οχήματα άλλων κατασκευαστών, σε ορισμένα σημεία.

Με την τέταρτη γενιά των Superchargers η Tesla φέρνει μια σειρά από αλλαγές, τόσο σε επίπεδο εμφάνισης όσο και απόδοσης, οι οποίες έχουν σκοπό να κάνουν πιο εύκολη τη χρήση τους από αυτοκίνητα που δεν είναι δικής της κατασκευής, καθώς αυτός ο τομέας αρχίζει και αποκτά σοβαρή δυναμική στον τομέα των εσόδων της εταιρείας συνολικά.

tesla-superchargers-v4-ollandia-fortistis-taxifortistis-taxyfortistis-fortisi-3

Οι λειτουργικοί λόγοι πίσω από τη νέα εμφάνιση

Η πρώτη σημαντική διαφορά που εντοπίζεται στους Superchargers V4 είναι στην εμφάνισή τους, καθώς οι νέες μονάδες είναι ψηλότερες και χωρίς κενό στη μέση, ενώ το ενσωματωμένο καλώδιο είναι σαφώς μεγαλύτερο σε μήκος, φτάνοντας τα 3 μέτρα. Το μεγαλύτερο ύψος έχει επιλεγεί για δύο λόγους. Αφενός η ύπαρξη περισσότερου χώρου για την τοποθέτηση των ηλεκτρονικών και ηλεκτρολογικών στοιχείων και αφετέρου η καλύτερη ενσωμάτωση του καλωδίου στον γενικότερο σχεδιασμό, χωρίς να παραμορφώνεται.

Δείτε ακόμαΤαξί Tesla από σήμερα στην Ελλάδα - Αποκλειστική συνέντευξη!

Είναι οι Superchargers V4 οι πιο γρήγοροι φορτιστές στον κόσμο;

Από την πρώτη στιγμή που άνοιξε ο σταθμός στο Harderwijk υπήρξε αναβρασμός στο internet σχετικά με τη μέγιστη ισχύ φόρτισης που μπορούν να φορτίσουν οι νέοι φορτιστές Συγκεκριμένα, κυκλοφόρησε μία φωτογραφία η οποία γράφει 1000 V και 615 A, το οποίο με έναν απλό πολλαπλασιασμό μεταφράζεται σε 615 KW. Πολλοί ήταν εκείνοι, λοιπόν, που κατέληξαν αμέσως στο συμπέρασμα ότι οι νέοι φορτιστές θα μπορούν να προσφέρουν ρεύμα με τα παραπάνω χαρακτηριστικά. Αν ισχύει αυτό, τότε μιλάμε για τους ισχυρότερους φορτιστές στον πλανήτη, καθώς οι μέχρι πρότινος ισχυρότερες λύσεις είναι ο ABB Terra 360 και ο Zevora 4th Generation, στα 360 KW και 480 KW, αντίστοιχα.

tesla-superchargers-v4-ollandia-fortistis-taxifortistis-taxyfortistis-fortisi-tampelaki-1000v-615a

Μπορεί αρχικά να μοιάζει λογικό το συμπέρασμα για 615 KW στους Superchargers, όμως η αλήθεια είναι ότι οι πληροφορίες που έχουμε δεν είναι επαρκείς. Το ταμπελάκι που δείχνει η διάσημη πλέον φωτογραφία αφορά το stall και όχι τον μετασχηματιστή από όπου προέρχεται το ρεύμα, οπότε δεν αποτελεί επαρκές στοιχείο σχετικά με τις πραγματικές δυνατότητές φόρτισης. Επιπλέον, με βάση αυτά που έχουμε δει στους τρίτης γενιάς φορτιστές, είναι πιθανό τα 1000 V και τα 615 A να είναι η είσοδος που μπορούν να δεχτούν από DC πηγή, για παράδειγμα από μπαταρίες ή φωτοβολταϊκά. Επιπλέον, αν και οι παραπάνω τιμές φαίνονται πολύ μεγάλες, στην πραγματικότητα δεν απέχουν δραματικά σε σύγκριση με εκείνες των Superchargers V3, όταν μιλάμε για DC είσοδο ρεύματος, καθώς αντίστοιχα ταμπελάκια στους V3 αναφέρουν επίσης 1000 V αλλά 425 Α. Παρ’ όλα αυτά, κανένας Supercharger V3 δε δίνει ρεύμα με ισχύ 425 KW.

Τελικά πόσο ρεύμα βγάζουν οι Superchargers V4;

Όσον αφορά την ισχύ του ρεύματος στην έξοδο, λοιπόν, δεν υπάρχει τρόπος να γνωρίζουμε ποια είναι η μέγιστη ικανότητά τους, καθώς υπάρχουν αρκετές παράμετροι για τις οποίες η Tesla δεν έχει ανακοινώσει κάτι. Αυτό το οποίο ξέρουμε από τις φορτίσεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα είναι ότι για τα αυτοκίνητα της Tesla δεν έχει αλλάξει κάτι, καθώς η μέγιστη ισχύς φόρτισης που έχει σημειωθεί δεν έχει ξεπεράσει τα 250 KW, τιμή την οποία αυτά τα αυτοκίνητα μπορούν να επιτύχουν και σε Supercharger V3.

tesla-superchargers-v4-ollandia-fortistis-taxifortistis-taxyfortistis-fortisi-4

Οι ενδείξεις για τους νέους φορτιστές της Tesla

Δεδομένου ότι η Tesla ανακοίνωσε την κυκλοφορία του Cybertruck μέσα στο 2023, το οποίο θα είναι το πρώτο μοντέλο της που θα λειτουργεί στα 800V, δείχνει αρκετά πιθανό οι νέοι φορτιστές να έχουν αντίστοιχη ικανότητα, όμως τίποτα δεν είναι ακόμα επιβεβαιωμένο. Επιπλέον, η εταιρεία έχει ήδη κάνει γνωστό ότι ο τράκτορας που κατασκευάζει, το Tesla Semi, λειτουργεί στα 1.000V οπότε έχουμε ακόμα μία ένδειξη, αλλά σε καμία περίπτωση απόδειξη, ότι οι νέοι φορτιστές είναι πιθανό να φτάνουν τα 1000 V στην έξοδο.

Ένα ενδεχόμενο που κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος, είναι ότι τα stalls μπορούν να διαχειριστούν ισχύ μεγαλύτερη των 250 KW σε αντίθεση με εκείνα των Superchargers V3, όμως οι μετασχηματιστές που αναλαμβάνουν την τροφοδοσία τους δεν έχουν αντίστοιχη δυνατότητα. Αν ισχύει κάτι τέτοιο σημαίνει ότι μελλοντικά, μία αναβάθμιση των μετασχηματιστών θα είναι αρκετή ώστε να αυξηθεί η ταχύτητα φόρτισης, χωρίς να απαιτείται και η αλλαγή των stalls, μειώνοντας έτσι το κόστος και αυξάνοντας την ευελιξία της εταιρείας.

tesla-superchargers-v4-ollandia-fortistis-taxifortistis-taxyfortistis-fortisi-2

Τι ισχύει τελικά με τους Tesla Superchargers V4

Αυτό που προκύπτει από τα παραπάνω είναι ότι ακόμα δεν υπάρχει μια οριστική απάντηση για τη μέγιστη ισχύ φόρτισης που μπορούν να προσφέρουν οι Supercharger V4, όμως η αλήθεια είναι ότι δεν έχει σημασία. Αυτή τη στιγμή ο περιορισμός στην ισχύ με την οποία μπορεί να γίνει η φόρτιση ενός αυτοκινήτου είναι στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων στη μεριά των αυτοκινήτων και όχι των φορτιστών. Δηλαδή ακόμα και αν οι νέοι φορτιστές της Tesla ξεπερνούν τα 300 KW, είναι απειροελάχιστα εώς ανύπαρκτα τα αυτοκίνητα που μπορούν να δεχτούν ρεύμα αντίστοιχης ισχύος.

Σε κάθε περίπτωση, όσο θα περνάει ο καιρός οι δοκιμές του κοινού και κάποια ενδεχόμενη ανακοίνωση της Tesla, θα βοηθήσουν να ξεκαθαρίσει το τοπίο.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...