Ατύχημα με ηλεκτρικό: Πώς γλιτώνω την ηλεκτροπληξία;

Με τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα να πληθαίνουν συνεχώς στους δρόμους, είναι πολλοί εκείνοι που αναρωτιούνται αν σε ενδεχόμενο ατύχημα υπάρχει κίνδυνος ηλεκτροπληξίας. Ας δούμε πώς προστατεύονται οι επιβάτες.

  • -
  • -

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα γίνονται όλο και πιο δημοφιλή λόγω της φιλικότητας προς το περιβάλλον και της αποδοτικότητάς τους, αλλά πολλοί αναρωτιούνται τι συμβαίνει σε περίπτωση ατυχήματος. Σε αντίθεση με τα παραδοσιακά αυτοκίνητα με κινητήρα εσωτερικής καύσης, τα ηλεκτρικά οχήματα βασίζονται σε ισχυρές μπαταρίες υψηλής τάσης για την τροφοδοσία των κινητήρων τους. Ως αποτέλεσμα, υπάρχει η ανησυχία ότι σε περίπτωση ατυχήματος, οι επιβάτες μπορεί να κινδυνεύσουν από ηλεκτροπληξία.

Πώς προστατεύεται η μπαταρία σε περίπτωση ατυχήματος;

Για να αποφευχθεί αυτός ο κίνδυνος τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έχουν σχεδιαστεί με πολλαπλά χαρακτηριστικά ασφαλείας. Το πρώτο είναι ότι η μπαταρία ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου βρίσκεται στο δάπεδο του οχήματος, καθιστώντας λιγότερο πιθανό να υποστεί ζημιά σε μια σύγκρουση. Μάλιστα, το πακέτο μπαταριών περικλείεται από ένα στιβαρό, ενισχυμένο κέλυφος, το οποίο έχει σχεδιαστεί με τρόπο ο οποίος αποτρέπει διαρροές και διατρήσεις.

Μπορούν να προκαλέσουν ηλεκτροπληξία τα καλώδια υψηλής τάσης;

Όσον αφορά τα καλώδια και τα εξαρτήματα υψηλής τάσης στο εσωτερικό του ηλεκτρικού αυτοκινήτου, αυτά είναι χρωματικά κωδικοποιημένα και μονωμένα, έτσι ώστε να αποφεύγεται η επαφή με άλλα μέρη του οχήματος. Αυτά τα καλώδια είναι επίσης σχεδιασμένα να σπάνε ή να αποσυνδέονται σε περίπτωση σύγκρουσης, μειώνοντας περαιτέρω τον κίνδυνο ηλεκτροπληξίας.

ilektriko-kinitiras-kinhthras-kalodio-kalwdio-kalodia-kalwdia-portokali

Ένα άλλο χαρακτηριστικό ασφαλείας των ηλεκτρικών αυτοκινήτων είναι η χρήση συστημάτων απομόνωσης (circuit breakers), τα οποία είναι σχεδιασμένα για να ανιχνεύουν ηλεκτρικά σφάλματα ή βραχυκυκλώματα. Εάν συμβεί ένα τέτοιο συμβάν, το σύστημα θα διακόψει αμέσως την παροχή ρεύματος για να αποφευχθεί οποιοσδήποτε κίνδυνος ηλεκτροπληξίας.

Ξέρουν τι πρέπει να κάνουν τα σωστικά συνεργεία;

Τέλος, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι επίσης σχεδιασμένα με γνώμονα τα σωστικά συνεργεία. Σε περίπτωση ατυχήματος, οι διασώστες είναι εκπαιδευμένοι να χρησιμοποιούν εξειδικευμένα εργαλεία για την ασφαλή απενεργοποίηση του συστήματος υψηλής τάσης εντός του οχήματος. Αυτό εξασφαλίζει ότι οι επιβάτες μπορούν να απομακρυνθούν με ασφάλεια από το όχημα χωρίς κίνδυνο ηλεκτροπληξίας.

Δείτε ακόμα: Ηλεκτρικά ή θερμικά: Ποια είναι ασφαλέστερα σε σύγκρουση;

Για τη δική τους βοήθεια υπάρχουν τα δελτία διάσωσης ή φύλλα διάσωσης. Πρόκειται για έγγραφα τα οποία υπάρχουν για όλα τα αυτοκίνητα, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρικών. Σε αυτά ακολουθείται ένας συγκεκριμένος τρόπος απεικόνισης των αυτοκινήτων και των υποσυστημάτων τους. Μελετώντας τα εν λόγω έγγραφα, τα συνεργεία διάσωσης μπορούν να καταλάβουν τι πρέπει να κάνουν για να διακόψουν το ηλεκτρικό κύκλωμα υψηλής τάσης (συνήθως 400 V ή 800 V), αλλά και σε ποια σημεία είναι ασφαλές να κόψουν το ίδιο το αυτοκίνητο, αν χρειάζεται να προχωρήσουν σε απεγκλωβισμό.

cable-cut-loop-kalodio-kalwdio-kopsimo-ilektriko

Η καινοτομία της Porsche που μειώνει ακόμα περισσότερο τον κίνδυνο

Η Porsche προχωρά ένα βήμα πιο πέρα το θέμα της ασφάλειας στο ενδεχόμενο ατυχήματος με μία καινούρια ιδέα. Αυτό που σκέφτηκαν οι Γερμανοί είναι να τοποθετήσουν μικρές οθόνες ενδείξεων σε διάφορα σημεία στο εσωτερικό του αυτοκινήτου, αλλά και σε εξωτερικές επιφάνειες. Σε αυτές θα προβάλλονται πληροφορίες όπως το αν έχει διακοπεί το κύκλωμα υψηλής τάσης, πού μπορεί να κοπεί το αυτοκίνητο και αν είναι ασφαλές να το αγγίξει άνθρωπος.

Σημαντικό είναι ότι αυτές οι οθόνες θα μπορούν να λειτουργούν ακόμα και χωρίς την παρουσία ρεύματος, ενώ οι πληροφορίες που θα απεικονίζουν θα είναι σε κωδικοποιημένη μορφή και σε QR, οπότε θα μειώνεται σε σημαντικό βαθμό το πρόβλημα της γλώσσας. Ουσιαστικά θα τους δίνει παρόμοιες πληροφορίες με τα δελτία διάσωσης, μόνο που δε θα χρειάζεται να τα έχουν μελετήσει από πριν. Η εν λόγω ιδέα είναι πιθανό να εφαρμοστεί στην ηλεκτρική Macan, την οποία η Porsche εξελίσσει αυτό το διάστημα.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...