Ηλεκτρικά ή θερμικά: Ποια είναι ασφαλέστερα σε σύγκρουση;

Μπορεί να ακούγεται παράξενο, αλλά τα αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα έχουν σημαντικά πλεονεκτήματα σε περίπτωση ατυχήματος…

  • -
  • -

Τα ηλεκτρικά μπορεί να χρησιμοποιούν διαφορετικό τρόπο για να κινηθούν σε σχέση με την τεχνολογία που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα, όμως εξακολουθούν να παραμένουν αυτοκίνητα. Κάτι που σημαίνει πως πάντα υπάρχει το ενδεχόμενο εμπλοκής σε κάποιο ατύχημα. Τι γίνεται σε αυτή την περίπτωση; Απολαμβάνουν οι επιβάτες τουλάχιστον τα ίδια επίπεδα ασφάλειας (ή και ακόμα μεγαλύτερα) σε σχέση με τα συμβατικά μοντέλα;

Οι θετικές επιπτώσεις της έλλειψης θερμικού κινητήρα

Ο κινητήρας στα θερμικά αυτοκίνητα είναι ένα ιδιαίτερα ογκώδες και άκαμπτο τμήμα. Αυτό σημαίνει πως καταλαμβάνει μεγάλο χώρο κάτω από το εμπρός καπό και δυσκολεύει τη διαμόρφωση του εμπρός μέρους, τόσο τη ζώνη ελεγχόμενης παραμόρφωσης όσο και τη δημιουργία της ζώνης προστασίας πεζών. Κατά τη σύγκρουση οι δυνάμεις που ασκεί στο αμάξωμα λειτουργούν προσθετικά στην παραμόρφωση, ενώ υπάρχει πάντα και ο κίνδυνος διείσδυσης στην καμπίνα, στον ζωτικό χώρο των επιβατών. Η νομοθεσία ορίζει την ελάχιστη απόσταση του καπό από οτιδήποτε σκληρό ή καυτό βρίσκεται από κάτω, μειώνοντας τις συνέπειες στην περίπτωση πρόσκρουσης με πεζό. Ο ηλεκτροκινητήρας, με τον σαφώς μικρότερο όγκο του αφήνει στους μηχανικούς μεγαλύτερη ελευθερία στο packaging και στους σχεδιαστές τη δυνατότητα να δημιουργήσουν ένα πιο αεροδυναμικό σχήμα με βελτιωμένες προδιαγραφές ασφάλειας πεζών.

 portokali-kalodio-ilektrika

Ο ρόλος του αυξημένου βάρους

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έχουν αυξημένο βάρος σε σχέση με τα αντίστοιχων διαστάσεων αυτοκίνητα με κινητήρα εσωτερικής καύσης. Σε συνθήκες απότομης μεταβολής της κινητικής κατάστασης, όπως είναι η ακαριαία επιβράδυνση μιας σύγκρουσης, το αυξημένο βάρος συνεπάγεται και αυξημένη αδράνεια. Ωστόσο, λόγω της θέσης των μπαταριών οι οποίες είναι υπεύθυνες για τα πρόσθετα κιλά και ανάλογα με το σενάριο του ατυχήματος, μπορεί το πρόβλημα να μετατραπεί σε πλεονέκτημα. Σε περίπτωση σύγκρουσης με άλλο όχημα αυτό με το μεγαλύτερο βάρος θα μεταφέρει λιγότερη ενέργεια στους επιβάτες που βρίσκονται στο εσωτερικό του, καθώς θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να σταματήσει. Από την άλλη, βέβαια, λειτουργεί σαφώς επιβαρυντικά για το όχημα που έχει μικρότερη μάζα, καθώς του προκαλεί αυξημένες ζημιές. Στην περίπτωση σύγκρουσης με ακίνητο εμπόδιο όμως, η ύπαρξη επιπλέον μάζας είναι μειονέκτημα. Ωστόσο, όπως δείχνουν τα εξαιρετικά αποτελέσματα των δοκιμών της Porsche Taycan, με 85% στην προστασία επιβατών, 83% για τα παιδιά και 70% για τους πεζούς, οι ηλεκτρικές πλατφόρμες έχουν κορυφαίες δυνατότητες στη διαμόρφωση υψηλών προδιαγραφών ασφάλειας.

Οι μπαταρίες είναι καλά θωρακισμένες σε μια ιδιαίτερα άκαμπτη δομή στο πάτωμα του αυτοκινήτου. Το γεγονός ότι το βαρύτερο τμήμα βρίσκεται τοποθετημένο τόσο χαμηλά, έχει μία θετική επίπτωση. Το κέντρο βάρους των ηλεκτρικών αυτοκινήτων είναι εξαιρετικά χαμηλό και οι βαριές μάζες στο κέντρο του οχήματος, μειώνοντας έτσι την πολική αδράνεια. Συγκρίνοντας την 911 με την Taycan και στους δύο αυτούς κρίσιμους τομείς, το ηλεκτρικό μοντέλο υπερτερεί. Το αποτέλεσμα είναι αυξημένη ευστάθεια στις περισσότερες των καταστάσεων και ευκολότερη οδική συμπεριφορά.

electric-car-ghost-ev-ilektriko-aftokinito-fortizei

Κινδυνεύει να «σπάσει» η μπαταρία;

Η πρόκληση ζημιάς στην μπαταρία είναι κάτι που απασχολεί πολλούς που εξετάζουν την αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου και υπάρχουν δύο βασικοί λόγοι γι’ αυτό. Ο ένας είναι η πρόκληση φωτιάς από τον «τραυματισμό» κάποιου στοιχείου-κελιού και ο δεύτερος είναι το πολύ μεγάλο κόστος που συνεπάγεται η αλλαγή της μπαταρίας, σε περίπτωση που αυτή χτυπηθεί και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί πλέον. Άλλωστε πρόκειται για το ακριβότερο ανταλλακτικό στην ιστορία της αυτοκίνησης, οπότε και οι ασφαλιστικές εταιρείες πιέζουν τις αυτοκινητοβιομηχανίες, ώστε να αποφεύγεται όσο είναι δυνατό η καταστροφή της σε ενδεχόμενο σύγκρουσης. Δύο είναι οι βασικοί τρόποι που εξασφαλίζεται η προστασία της σε περίπτωση ατυχήματος. Ο ένας αφορά το σημείο τοποθέτησης. Όπως αναφέραμε πιο πάνω, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων η μπαταρία βρίσκεται στο πάτωμα, οπότε είναι σαφώς μειωμένες οι πιθανότητες να υποστεί κάποια ζημιά. Ο δεύτερος είναι το μεταλλικό περίβλημα μέσα στο οποίο μπαίνει, το οποίο την προστατεύει από πιθανά χτυπήματα. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ακόμα και στην πλαϊνή σύγκρουση με κολώνα, το πιο σκληρό test που περνούν τα αυτοκίνητα κατά τη διάρκεια των δοκιμών ασφαλείας, οι μπαταρίες μένουν άθικτες.

Δείτε ακόμαΑπίστευτη απάτη: Ασφαλιστική «θάβει» την Tesla με στημένο crash test [video]

Τελικά παίρνουν φωτιά τα ηλεκτρικά;

Κατά καιρούς έχουμε δει διάφορες περιπτώσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων που έπιασαν φωτιά μετά από μία σφοδρή σύγκρουση. Ωστόσο, αν κοιτάξουμε τις στατιστικές θα δούμε ότι τελικά δεν είναι πολλά τα περιστατικά. Απλά, επειδή πρόκειται για καινούρια τεχνολογία υπάρχει περισσότερη κάλυψη και δημοσιότητα. Είναι σίγουρο, πως αν ένα συμβατικό αυτοκίνητο πιάσει φωτιά μετά από μία σύγκρουση, πολύ δύσκολα αυτό θα αποτελέσει είδηση. Η επιβεβαίωση των παραπάνω έρχεται από τις στατιστικές. Σύμφωνα με έρευνα που έχει κάνει η εταιρεία AutoinsuranceEZ, η πιθανότητα ένα ηλεκτρικό να πιάσει φωτιά μετά από σύγκρουση είναι μόλις 0,03%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για ένα θερμικό αυτοκίνητο είναι 1,5%. Μάλιστα, στα υβριδικά αυτοκίνητα που διαθέτουν τόσο θερμικούς κινητήρες, όσο και μπαταρίες, η πιθανότητα πρόκλησης πυρκαγιάς ανεβαίνει κατακόρυφα και φτάνει το 3,4%.

tesla-fotia-fire

Για να πετύχουν οι αυτοκινητοβιομηχανίες αυτό το ιδιαίτερα χαμηλό ποσοστό στα αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα, έχουν εφαρμόσει μια σειρά από μέτρα, όπως αυτόματη διακοπή παροχής ρεύματος σε όλο το αυτοκίνητο, πολύ καλή μόνωση της μπαταρίας, πυροτεχνικές ασφάλειες οι οποίες σταματούν την κυκλοφορία του ρεύματος άμεσα, ακόμα και λεπίδες που κόβουν τα καλώδια! Ένα επιπλέον μέτρο προστασίας απέναντι στο ενδεχόμενο φωτιάς στη μπαταρία είναι η ομαδοποίηση των κελιών και η απομόνωση της μιας ομάδας από την άλλη, ώστε ακόμα και αν υπάρξει φωτιά αυτή να μην επεκταθεί.

Ενεργητική ασφάλεια

Πολλά από τα ηλεκτρικά είναι ολοκαίνουρια μοντέλα «χτισμένα» από το μηδέν με σκοπό να γίνουν ηλεκτρικά. Αυτό σημαίνει ότι τα διάφορα συστήματα ασφαλείας είναι ενσωματωμένα στον σχεδιασμό τους από την πρώτη στιγμή. Έτσι, οι εταιρείες μπορούν να τα εξοπλίσουν με περισσότερα συστήματα που επικοινωνούν καλύτερα μεταξύ τους. Ανάμεσα σε αυτά είναι και οι διάφορες τεχνολογίες ημιαυτόνομης οδήγησης και υποβοήθησης του οδηγού, όπως η παραμονή στην λωρίδα κυκλοφορίας, τα οποία οδηγούν στο να αποφευχθεί μία σύγκρουση εξαρχής. Επιπλέον, επειδή οι κινητήρες είναι ηλεκτρικοί μπορούν να αντιδρούν σαφώς ταχύτερα στις εντολές των διαφόρων συστημάτων, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ακόμα περισσότερο η ενεργητική ασφάλεια.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...