Πού μπαίνει ο πρώτος Tesla Supercharger 4ης γενιάς; [video]

Η τέταρτη γενιά των Tesla Superchargers είναι ήδη εδώ, φέρνοντας μεγαλύτερη ταχύτητα φόρτισης, και ακόμη δύο σημαντικές αλλαγές.

  • -
  • -

Η Tesla συνεχίζει να επεκτείνει το δίκτυο των Superchargers, δηλαδή των φορτιστών που κατασκευάζει και εγκαθιστά η ίδια. Αυτό το δίκτυο αρχικά μπορούσαν να το χρησιμοποιήσουν μόνο κάτοχοι αυτοκινήτων της Tesla, όμως πλέον η εταιρεία σταδιακά επιτρέπει τη χρήση ορισμένων φορτιστών του δικτύου κι από κατόχους ηλεκτρικών αυτοκινήτων άλλων εταιρειών.

Το νέο σύστημα φόρτισης της εταιρείας του Elon Musk αποτελεί σημαντική βελτίωση σε σχέση με τον σημερινό Supercharger V3, δηλαδή την τρίτη γενιά, καθώς φέρνει μαζί του μια σειρά από βελτιώσεις που ήταν απαραίτητες για την πορεία του δικτύου φόρτισης από εδώ και πέρα.

Η Tesla προτίμησε την Ολλανδία αντί για τις  ΗΠΑ

Σύμφωνα με όσα φαίνονται στο video που μπορείτε να δείτε παρακάτω, ο πρώτος Supercharger V4 εγκαθίσταται και η περιοχή που επελέγη είναι το Harderwijk της Ολλανδίας, μία περιοχή ανάμεσα στο Άμστερνταμ, την Ουτρέχτη και το Τσβόλε. Πρόκειται για μια στρατηγική κίνηση της Tesla, καθώς η Ολλανδία έχει υιοθετήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό την ηλεκτροκίνηση και οι κάτοικοι είναι εξοικειωμένοι με αυτού του είδους τα αυτοκίνητα.

Tesla-Supercharger-v4-fortistis-ilektriko

Επιπλέον, ήταν από τις πρώτες ευρωπαϊκές χώρες στις οποίες άρχισε να έχει παρουσία η εταιρεία και οι πωλήσεις Tesla εκεί είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο. Αυτό θα επιτρέψει στους ήδη υπάρχοντες πελάτες αλλά και σε νέους υποψήφιους αγοραστές να διαπιστώσουν από πρώτο χέρι την ισχύ και την ταχύτητα του νέου συστήματος φόρτισης. Επιπλέον, θα χρησιμεύσει και ως εργαλείο μάρκετινγκ για την εταιρεία.

Μπορεί η Tesla να μην έχει προβεί σε επίσημες ανακοινώσεις, όμως υπάρχουν πληροφορίες που θέλουν την τέταρτη γενιά των Superchargers να μπορεί να φορτίζει τα αυτοκίνητα της  εταιρείας με ρυθμούς έως και 350 kW, γεγονός που αποτελεί σημαντική βελτίωση σε σχέση με τον σημερινό Supercharger V3, ο οποίος έχει μέγιστη ισχύ 250 kW.

Δείτε ακόμαToyota: «Το Tesla Model Y είναι έργο τέχνης»

Οι δύο μεγάλες αλλαγές που φέρνει η Tesla στους Supercharger V4

Εκτός από την ταχύτητα, η τέταρτη γενιά φέρνει μαζί της δύο σημαντικές αλλαγές. Η μία είναι ότι πλέον το καλώδιο είναι πιο μακρύ. Μέχρι τώρα το καλώδιο στους Tesla Superchargers ήταν σχετικά κοντό, καθώς η εταιρεία τοποθετεί σε όλα τα μοντέλα το βύσμα φόρτισης στο ίδιο σημείο, πίσω αριστερά. Η θέση φόρτισης και το μήκος του καλωδίου εξασφάλιζαν ότι όποιος θέλει να φορτίσει ένα Tesla σε κάποιον Supercharger, θα παρκάρει με συγκεκριμένο τρόπο, ενώ ταυτόχρονα επέτρεπε τη βέλτιστη χρήση του χώρου αλλά και την ενιαία σχεδίαση όλων των σταθμών της αμερικανικήw μάρκας. Ωστόσο, αυτό δημιουργεί πρόβλημα σε όσους δεν έχουν Tesla καθώς το βύσμα φόρτισης στις υπόλοιπες εταιρείες μπαίνει σε διάφορες θέσεις, δυσκολεύοντας τη στάθμευση δίπλα στους φορτιστές. Το μακρύ καλώδιο έρχεται να λύσει ακριβώς αυτό το ζήτημα.

Tesla-Supercharger-V4-ollandia-fortistis-ilektriko

Η δεύτερη μεγάλη αλλαγή αφορά την αμερικανική αγορά. Εκεί τα μοντέλα της Tesla έχουν ένα δικό τους βύσμα φόρτισης, διαφορετικό από τα μοντέλα των υπόλοιπων εταιρειών. Από τη στιγμή που η εταιρεία αποφάσισε να επιτρέψει τη χρήση του δικτύου και από μη-κατόχους Tesla, δημιούργησε το Magic Dock, δηλαδή μία ενδιάμεση λύση ώστε να μπορούν οι υπάρχοντες σταθμοί να είναι συμβατοί και με ηλεκτρικά που έχουν κατασκευαστεί από άλλες μάρκες. Ωστόσο, οι Supercharger V4 θα έχουν εξαρχής και τους δύο τύπους βύσματος, οπότε παύει να υφίσταται και αυτό το ζήτημα.

Μεγάλη μείωση στον χρόνο φόρτισης

Σε κάθε περίπτωση, ο ερχομός των Supercharger V4 δείχνει ότι όσο περνάνε τα χρόνια η ισχύς φόρτισης θα αυξάνεται, οπότε ο χρόνος αναμονής για μία επαναφόρτιση θα μειώνεται. Μπορεί να μη φτάσει σύντομα τα 3-4 λεπτά των υγρών καυσίμων, όμως με τέτοιας ισχύος φορτιστές δεν απαιτούνται πάνω από 15 λεπτά για να πάει το ποσοστό της μπαταρίας στο 80%, νούμερο που μέχρι πρότινος ήταν ασύλληπτο.

Δείτε το παρακάτω video:

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...