Είναι επικίνδυνο να μείνω μέσα στο αυτοκίνητο στο βενζινάδικο;

Τι μπορεί να πάει στραβά αν κάποιος μείνει μέσα στο αυτοκίνητό του καθώς γεμίζει βενζίνη; Μπορεί να προκληθεί ατύχημα ή δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση;

  • -
  • -

Όλοι μας γνωρίζουμε ότι η επίσκεψή μας στο βενζινάδικο συνοδεύεται από μερικούς πολύ σημαντικούς κανόνες ασφαλείας. Τα εύφλεκτα καύσιμα μπορούν εύκολα να οδηγήσουν στην πρόκληση φωτιάς ή έκρηξης αν δεν είμαστε προσεκτικοί, οπότε όλα πρέπει να τηρούνται ευλαβικά. Φυσικά, εκτός από τους κανονισμούς, υπάρχει και μια μεγάλη σειρά από μέτρα ασφαλείας που προλαβαίνουν την εκδήλωση πυρκαγιάς ή την αντιμετωπίζουν έγκαιρα, περιορίζοντας τις συνέπειές της. Τι μπορούμε να κάνουμε εμείς σαν οδηγοί για να είμαστε ασφαλείς κατά τον ανεφοδιασμό;

Πρέπει να βγαίνω έξω από το αυτοκίνητο στο βενζινάδικο;

Οι κανονισμοί ενός πρατηρίου καυσίμου δεν προβλέπουν συγκεκριμένη ενέργεια από τον οδηγό για το αν θα βρίσκεται εντός ή εκτός του οχήματός του. Αυτό σημαίνει ότι είναι στο χέρι του τι θα κάνει τελικά. Η κοινή λογική πάντως, λέει ότι είναι προτιμότερο να μην βρίσκεται στο όχημα κατά τον ανεφοδιασμό, έτσι ώστε να έχει ταχύτερο τρόπο διαφυγής αν προκύψει κάποιο πρόβλημα. Επίσης, είναι καλό να επιβλέπει τη διαδικασία από απόσταση, παρά το γεγονός ότι ο ανεφοδιασμός πραγματοποιείται συνήθως από το εξειδικευμένο προσωπικό των πρατηρίων. Ένα δεύτερο ζευγάρι μάτια πάντα βοηθά και ίσως δει κάτι που ο εργαζόμενος έχει αγνοήσει!

Δείτε ακόμη: Είναι επικίνδυνο αν δεν σβήσω τον κινητήρα στο βενζινάδικο;

Επιπλέον, στα πρατήρια self-service, όπου αυτά υπάρχουν στη χώρα μας, υπάρχει ισχυρή σύσταση ο οδηγός να μην μπαινοβγαίνει στο αυτοκίνητό του μέχρι να ολοκληρωθεί ο ανεφοδιασμός, έτσι ώστε να περιοριστεί η ανάπτυξη στατικού ηλεκτρισμού. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να κατέβει από το αυτοκίνητο, να ξεκινήσει τη διαδικασία πλήρωσης του ρεζερβουάρ και να παραμείνει εκτός του οχήματος μέχρι αυτό να ολοκληρωθεί. Αν μπαίνει και βγαίνει στο όχημά του, υπάρχει πιθανότητα να αναπτύξει στατικό ηλεκτρισμό και να προκληθεί ανάφλεξη των αναθυμιάσεων.

Τι ισχύει για τα υπόλοιπα καύσιμα;

Όλα όσα αναφέρονται παραπάνω, αφορούν κυρίως τη βενζίνη και το diesel. Υπάρχουν όμως μερικά καύσιμα με αρκετά διαφορετικά χαρακτηριστικά, που απαιτούν άλλου είδους αντιμετώπιση. Το φυσικό αέριο (CNG) για παράδειγμα! Κατά τον ανεφοδιασμό των συγκεκριμένων μοντέλων, ο οδηγός θα πρέπει να κατεβαίνει από το όχημα και να περιμένει εκτός αυτού μέχρι να γεμίσουν οι δεξαμενές. Η πλήρωση με το συμπιεσμένο φυσικό αέριο γίνεται σε πολύ υψηλή πίεση, οπότε τα μέτρα ασφαλείας που λαμβάνονται σε σύγκριση με τα «απλά» καύσιμα, είναι αυξημένα.

Εννοείται ότι όλα τα σύγχρονα πρατήρια καυσίμων CNG διαθέτουν κορυφαία τεχνολογία και πάρα πολλές δικλείδες ασφαλείας, όμως και πάλι, η πρόληψη είναι το σημαντικότερο κεφάλαιο. Άλλωστε, τα περιστατικά που έχουν αναφερθεί με ατυχήματα κατά τον ανεφοδιασμό CNG είναι ελάχιστα και συνήθως, οφείλονται σε ανθρώπινο λάθος ή επικίνδυνες μετατροπές οχημάτων σε CNG, χωρίς τις απαραίτητες πιστοποιήσεις ασφαλείας.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...