Κινέζικα τα ηλεκτρικά λεωφορεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη – Πόσο κοστίζουν;

Στις δύο μεγαλύτερες ελληνικές πόλεις θα κυκλοφορούν 250 ολοκαίνουρια ηλεκτρικά αστικά λεωφορεία. Προέρχονται από την Κίνα.

  • -
  • -

Η Yutong Bus είναι αυτή που θα προμηθεύσει με ηλεκτρικά λεωφορεία την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Με απόφαση του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, η κινεζική εταιρεία που εκπροσωπείται από τον όμιλο Κοπελούζου στην Ελλάδα, επικράτησε στον διαγωνισμό που αφορά στην προμήθεια 250 απλών αστικών ηλεκτρικών λεωφορείων και ανακηρύχθηκε προσωρινός ανάδοχος.

Τα λεωφορεία θα έχουν αυτονομία 180 χιλιομέτρων και θα είναι κλασικά 12 μέτρων. Το κάθε λεωφορείο θα κοστίσει 440.720 ευρώ πλέον ΦΠΑ ή 546.492 € με ΦΠΑ, συμπεριλαμβανομένων 7 συστημάτων συσσωρευτή-ταχυφορτιστή με προσφερόμενη τιμή μονάδας 92.100 ευρώ πλέον ΦΠΑ.  Συνολικά 250 λεωφορεία θα διοχετευθούν στους στόλους σε Αθήνα-Θεσσαλονίκη, προσφέροντας φιλικές προς το περιβάλλον μετακινήσεις.

Διαβάστε επίσης: Αθήνα – Θεσσαλονίκη: Έρχονται 1.300 υπερσύγχρονα λεωφορεία

bus

Επιπλέον 100 λεωφορεία με φυσικό αέριο

Ανάδοχο έχουμε και για 100 λεωφορεία συμπιεσμένου φυσικού αερίου (CNG) EURO VΙ με τη σύμβαση επίσης να βρίσκεται κοντά στις υπογραφές. Η εταιρεία που αναλαμβάνει να τα προμηθεύσει είναι η IVECO.  Τα λεωφορεία θα είναι αρθρωτα 18 μέτρων και το κόστος τους έχει προϋπολογιστεί σε 53,32 εκατ. ευρώ. Την IVECO εκπροσωπεί στην Ελλάδα η Π.Κοντέλλης ΑΕ.

Επίσης, αναμένονται τα αποτελέσματα για τα άλλα δυο τμήματα του διαγωνισμού και συγκεκριμένα:

  • Στην προμήθεια 200 απλών αστικών οχημάτων 12 μέτρων, συμπιεσμένου φυσικού αερίου (CNG) κατηγορίας EURO VI και αρχικού προϋπολογισμού 59 εκατ. ευρώ.
  • Στην προμήθεια 100 απλών ηλεκτρικών αστικών οχημάτων 12 μέτρων ελάχιστης αυτονομίας 135 χλμ. και αρχικού προϋπολογισμού 45 εκατ. ευρώ.

AYTO TO ΔΙΑΒΑΣΕΣ

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...