Είναι επικίνδυνο αν δεν σβήσω τον κινητήρα στο βενζινάδικο;

Μπορεί όντως να πάρει φωτιά το αυτοκίνητο αν γεμίζουμε το ντεπόζιτο με αναμμένο τον κινητήρα ή είναι ένας… αστικός μύθος χωρίς καμία βάση;

  • -
  • -

Πολλές φορές έχουμε ακούσει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα το αυτοκίνητο να βρίσκεται με αναμμένο τον κινητήρα κατά τον ανεφοδιασμό του με καύσιμο, παρά τις ισχυρές συστάσεις των πρατηρίων να τους σβήνουμε. Τα παλαιότερα χρόνια, μάλιστα, οι πρατηριούχοι δεν έμπαιναν καν στη διαδικασία να ασχοληθούν αν ο οδηγός έχει σβήσει τον κινητήρα του οχήματος πριν ξεκινήσουν να προσθέτουν καύσιμο στο ντεπόζιτο.

Σήμερα, ανάμεσα στους κανονισμούς που ισχύουν για την ασφαλή λειτουργία των πρατηρίων, είναι να σβήνουμε τον κινητήρα. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα, οι υπεύθυνοι των καταστημάτων αρνούνται να βάλουν βενζίνη (ή πετρέλαιο) αν ο οδηγός δεν συμμορφωθεί με την υπόδειξή τους. Υπάρχει όμως πραγματικός κίνδυνος ή αποτελεί ένα… τραβηγμένο μέτρο χωρίς ιδιαίτερη ουσία; Η απάντηση είναι κάπως… σχετική.

Μπορώ να βάζω βενζίνη με αναμμένο τον κινητήρα;

Αρχικά, να ξεκαθαρίσουμε ότι εφόσον απαγορεύεται ο ανεφοδιασμός με αναμμένο τον κινητήρα, είμαστε υποχρεωμένοι να συμμορφωθούμε τον κανονισμό ανεξάρτητα της προσωπικής μας άποψης. Άλλωστε, δεν μας στοιχίζει σε τίποτα να σβήνουμε το μοτέρ για λίγα λεπτά. Ένα πολύ συχνό επιχείρημα είναι ότι «στη Formula 1 ανεφοδιάζονται με αναμμένο κινητήρα», όπως και σε πολλά άλλα πρωταθλήματα στο παγκόσμιο motorsport.

Δείτε ακόμη: Μύθος ή αλήθεια - Είναι επικίνδυνο το κινητό στο βενζινάδικο;

Ωστόσο, η ζωή έξω από τα μέτρα ασφαλείας της πίστας είναι διαφορετική. Ο ανεφοδιασμός με τον κινητήρα σε λειτουργία δεν εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους και χωρίς αμφιβολία, είναι δύσκολο να προκληθεί φωτιά ή άλλο ατύχημα. Δεν είναι και απίθανο, όμως. Έχουν καταγραφεί κάποια (λίγα) περιστατικά καθώς ο κινητήρας σε λειτουργία, παράγει θερμότητα και χρησιμοποιεί ρεύμα, άρα ίσως προκληθεί ανάφλεξη με τις αναθυμιάσεις του καυσίμου κατά τον ανεφοδιασμό.


Συνοψίζοντας, ο ανεφοδιασμός ενός αυτοκινήτου με τον κινητήρα αναμμένο δεν είναι και το πιο… επικίνδυνο πράγμα στον κόσμο, όμως οι πιθανότητες να προκληθεί ατύχημα είναι υπαρκτές. Σε συνδυασμό με την απαγόρευση που ισχύει στα περισσότερα πρατήρια, όταν βάζουμε καύσιμο θα πρέπει να το κάνουμε με το μοτέρ σβηστό. Δεν υπάρχει κάποιο όφελος για εμάς αν λειτουργεί ο κινητήρας, οπότε δεν θα πρέπει να επιμένουμε για ένα ζήτημα τόσο μικρής σημασίας.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...