Όχι, δεν θα καταργηθούν οι κινητήρες το 2035! Τι «παραθυράκι» άφησε η ΕΕ

Η Ευρώπη μάλλον δεν θα αποχωριστεί τους κινητήρες εσωτερικής καύσης όσο γρήγορα νομίζαμε, αφού τα σχέδια για το 2035 έχουν πολλές κρυφές πτυχές.

  • -
  • -

Βαρύς τίτλος, σίγουρα. Όταν εδώ και αρκετά χρόνια πλέον δεχόμαστε ένα συνεχή βομβαρδισμό ειδήσεων που «φωνάζουν» το τέλος της αυτοκίνησης όπως την γνωρίζουμε και την οριστική μετάβαση στην ηλεκτρική ενέργεια, το να λέμε πως το 2035 δεν θα είναι το τέλος των κινητήρων, χρειάζεται μία επιχειρηματολογία. Ειδικά εφόσον την περασμένη Τρίτη εγκρίθηκαν τα νέα όρια CO2 από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και αναμένεται να κατοχυρωθούν τον επόμενο μήνα από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, πώς γίνεται τελικά να υπάρχει ελπίδα για κάτι διαφορετικό; Η απάντηση ακούσει στο όνομα συνθετικά καύσιμα.

Τι «παραθυράκι» άφησε η ΕΕ για τους κινητήρες εσωτερικής καύσης;

Να θυμίσουμε αρχικά τι ήταν αυτό που ψηφίστηκε πριν λίγες ημέρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η νέα νομοθεσία έχει σαν τελικό στόχο από το 2035 οι εκπομπές CO2 που παράγουν τα καινούρια επιβατικά και ελαφρά επαγγελματικά να μηδενιστούν. Αυτό όμως δεν συνεπάγεται αναγκαστικά και ολική απαγόρευση των κινητήρων εσωτερικής καύσης. Εάν δηλαδή υπάρχει τρόπος να λειτουργήσει ένας ΚΕΚ με μηδενικές εκπομπές, τότε δεν έχει λόγο να θεωρείται... παράνομος. Εκεί είναι λοιπόν το «παραθυράκι» που δημιουργείται χάρη σε τεχνολογίες όπως το υδρογόνο και τα συνθετικά καύσιμα - κάτι στο οποίο έχει ήδη επενδύσει π.χ. η Porsche.

porsche

Πριν την νέα αυτή νομοθεσία οι αυτοκινητοβιομηχανίες είχαν σαν περιορισμό την μείωση των εκπομπών τους κατά 37,5% έως το 2035. Πλέον και αυτό το νούμερο έχει αλλάξει, με την μείωση να αγγίζει το 55% και αυτό να πρέπει να έχει συμβεί έως το 2030.

Δείτε ακόμη: Σε ποια περιοχή τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έκαναν ήδη πιο καθαρό τον αέρα;

Τι ευκαιρία δίνει η νέα νομοθεσία για τη συνέχιση των θερμικών κινητήρων;

Αυτό που προτάθηκε επίσημα για έγκριση είναι το να επιτραπεί η χρήση ανανεώσιμων υγρών και αέριων καυσίμων κίνησης που έχουν μη βιολογική προέλευση, αλλά και η χρήση καυσίμων ανακυκλωμένου άνθρακα. Το δεύτερο αποτελεί ουσιαστικά προϊόν που παράγεται από ορυκτά απόβλητα, των οποίων η δημιουργία δεν μπορεί να αποφευχθεί, ούτε μπορούν να χρησιμοποιηθούν και κάπου αλλού.

antlia

Αρχικά μπορεί να ακούγεται περίπλοκο, αλλά ουσιαστικά έχουμε να κάνουμε με το πράσινο φως της ΕΕ προς τις αυτοκινητοβιομηχανίες, να χρησιμοποιήσουν υγρά ή αέρια καύσιμα, αρκεί αυτά να έχουν μηδενικό ανθρακικό αποτύπωμα. Κι αυτό ισχύει όχι μόνο για την χρήση, αλλά και για όλη την διαδικασία παραγωγής τους.

Πρόκειται λοιπόν για μία παράταση, η οποία ναι μεν δίνεται στα θερμικά κινητήρια σύνολα που τόσο αγαπάμε… αλλά για πόσο; Όπως όλα δείχνουν η ημερομηνία την οποία φαίνεται πως οι κινητήρες δεν θα μπορέσουν με τίποτα να υπερνικήσουν είναι το έτος 2050. Κι αυτό γιατί η ΕΕ έχει βάλει στόχο να πετύχει κλιματική ουδετερότητα μέχρι τότε. Κάτι τέτοιο σημαίνει πως η ανακύκλωση διοξειδίου του άνθρακα και άλλων αερίων που βρίσκονται στην ατμόσφαιρα δεν θα είναι το ίδιο εύκολη, μιας και ο αρχικός στόχος, που ήταν η μείωσή τους, θα έχει επιτευχθεί.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...