Ο θανάσιμος κίνδυνος από τον οποίο σε γλιτώνουν τα προσκέφαλα [video]

Ίσως θεωρείς ότι βρίσκονται εκεί για να ξεκουράζεται το κεφάλι σου, όμως τα προσκέφαλα των καθισμάτων είναι ένα πολύ σημαντικό αξεσουάρ παθητικής ασφάλειας.

  • -
  • -

Οι περισσότεροι τυπικοί χρήστες ενός αυτοκινήτου δεν γνωρίζουν για όλα τα συστήματα ασφαλείας που ενσωματώνει. Προφανώς, όλοι ξέρουν για τους αερόσακους και τις ζώνες ασφαλείας, όμως οι προβλέψεις του κατασκευαστή για όσο το δυνατόν ασφαλέστερες μετακινήσεις δεν εξαντλούνται εκεί. Για παράδειγμα, τα προσκέφαλα στα καθίσματα ανήκουν στους… αφανείς ήρωες, που μπορεί μια μέρα να μας σώσουν τη ζωή.

Οι πιο πολλοί θεωρούν ότι είναι… μαξιλαράκια ανάπαυσης του κεφαλιού, όμως η πραγματικότητα απέχει σημαντικά από αυτό. Άλλωστε, σε μια σωστά ρυθμισμένη θέση οδήγησης, το κεφάλι δεν ακουμπά στο προσκέφαλο και ο οδηγός θα πρέπει να γείρει προς τα πίσω για να φτάσει σε αυτό, άρα δεν θα έχει καθαρή θέα προς τον δρόμο. Εξαίρεση σε αυτό τον κανόνα αποτελούν τα αυτοκίνητα πολυτελείας, που έχουν όντως μαξιλαράκια στα προσκέφαλα των πίσω επιβατών, για ανάπαυση.

Τι σκοπό εξυπηρετούν τα προσκέφαλα του αυτοκινήτου;

Ο αυχένας είναι ένα από τα πλέον ευαίσθητα κομμάτια του ανθρώπινου σώματος. Γύρω του υπάρχουν πολύ σημαντικοί σπόνδυλοι, νεύρα που κινούν τα μέλη, αλλά και αισθητικά νεύρα που εξυπηρετούν στην αντίληψη της αφής. Ο σοβαρός τραυματισμός του αυχένα μπορεί να οδηγήσει σε ανεπανόρθωτες σωματικές βλάβες, ακόμη και στον θάνατο. Για αυτό και οι κατασκευαστές των αυτοκινήτων προσθέτουν τα προσκέφαλα σε αυτό το σημείο.

Αν είμαστε ακίνητοι σε ένα φανάρι και ένα αυτοκίνητο πέσει με μεγάλη ταχύτητα πίσω μας, το κεφάλι μας θα γυρίσει με ορμή προς την πλάτη μας. Οι πιθανότητες να προκληθούν μεγάλες ζημιές είναι τεράστιες. Το προσκέφαλο βρίσκεται εκεί για να συγκρατήσει την κίνηση του κεφαλιού, να μην επιτρέψει στον αυχένα να «διπλώσει» προς τα πίσω και να διασφαλίσει τη σωματική μας ακεραιότητα. Μπορεί ακόμη και να μας σώσει τη ζωή!

Σε πολλά αυτοκίνητα υπάρχουν και ενεργά προσκέφαλα. Η διαφορά τους είναι ότι αντιλαμβανονται την οπίσθια σύγκρουση και ένας μηχανισμός φέρνει το προσκέφαλο πιο κοντά στο κεφάλι του επιβάτη, προκειμένου να περιορίσει ακόμη περισσότερο την πιθανότητα τραυματισμού, συγκρατώντας καλύτερα το κρανίο.

Στο video πουακολουθεί βλέπουμε τη λειτουργία του προσκέφαλου, πώς αξιολογείται η ασφάλεια που προσφέρει από τους ανεξάρτητους οργανισμούς (στον αμερικάνικο IIHS, στη συγκεκριμένη περίπτωση) και τους λόγους που πρέπει να δίνουμε μεγάλη βάση στη σωστή ρύθμισή του:

Πώς ρυθμίζω σωστά το προσκέφαλο;

Η συντριπτική πλειοψηφία των αυτοκινήτων που κυκλοφορούν στους δρόμους και όλα τα σύγχρονα αυτοκίνητα, διαθέτουν προσκέφαλα. Τα περισσότερα από αυτά είναι ρυθμιζόμενα για να τα προσαρμόζουμε στο δικό μας ύψος. Το σωστό, είναι το προσκέφαλο να τελειώνει εκεί που τελειώνει και το κεφάλι μας ή και ελάχιστα πιο κάτω. Εννοείται ότι το ίδιο ισχύει και για τα προσκέφαλα των πίσω.

Δείτε ακόμη: Πώς ρυθμίζω σωστά τη θέση οδήγησης;

Αν το αυτοκίνητο που οδηγούμε δεν έχει ρυθμιζόμενο προσκέφαλο (συνήθως το συναντάμε σε καθίσματα bucket σπορ μοντέλων), το κάθισμα συνεχίζει να μας προστατεύει αφού το τελείωμά του είναι πάνω από το κεφάλι μας. Επίσης, η γενικότερη δομή των συγκεκριμένων καθισμάτων βοηθά στην καλύτερη υποστήριξη του σώματος, χωρίς να επιτρέπει να κινείται ανεξέλεγκτα.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...