Ηλεκτρικό αυτοκίνητο: Αν πιάσει φωτιά χρειάζονται 150.000 λτ. νερού

Αν ένα ηλεκτρικό όχημα τυλιχθεί στις φλόγες, δεν φτάνουν 3 πυροσβεστικά οχήματα για να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά.

  • -
  • -

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, λόγω της χημικής σύστασης του νερού, αν τυλιχθούν στις φλόγες είναι πολύ δύσκολο να τεθούν υπό έλεγχο. Όπως ανέφερε ο Επιπυραγός Αχιλλέας Σαΐτης, Τμηματάρχης Επιχειρήσεων Διεύθυνσης Πυρόσβεσης στο Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος, για την κατάσβεση της πυρκαγιάς σε EV απαιτείται πολύ μεγάλη ποσότητα νερού. Όπως εξήγησε ο Επιπυραγός στο πρόσφατο Συνέδριο Ηλεκτροκίνησης, «από συμβάντα που έχουν καταγραφεί στο εξωτερικό, η μικρότερη ποσότητα νερού που χρειάστηκε ήταν 50.000 λίτρα και η μεγαλύτερη 150.000 λίτρα. Άρα, τρία πυροσβεστικά οχήματα που συνήθως ανταποκρίνονται σε μία πυρκαγιά σε όχημα, δεν αρκούν για ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο. Η λύση για την κατάσβεση πυρκαγιάς σε μπαταρία ηλεκτρικού οχήματος είναι το πολύ νερό. Ένα επιπλέον υλικό είναι οι πυροκουβέρτες, διαστάσεων 3x4 μέτρα, με τις οποίες μπορείς να σκεπάσεις ένα όχημα, για να περιορίσεις την πυρκαγιά και την έκλυση των τοξικών καπνών. Όχι όμως για να την κατασβέσεις».

ev

Ο πυροσβεστήρας δεν κάνει τίποτα στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Επίσης, ο κύριος Σαΐτης, είπε πως ο κίνδυνος στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι η μεγάλη πιθανότητα επανάφλεξης, ακόμα και μετά από 48 ώρες. Σε περίπτωση πυρκαγιάς, «ο οδηγός του αυτοκινήτου δεν μπορεί να αντιμετωπίσει με τον πυροσβεστήρα ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Πρέπει να απομακρυνθεί από το όχημα και να καλέσει την πυροσβεστική, ενημερώνοντας ότι πρόκειται για ηλεκτρικό αυτοκίνητο», ανέφερε ο Επιπυραγός και συνέχισε λέγοντας. «Για να καθησυχάσουμε τον κόσμο, πρέπει να πούμε ότι είναι σπάνιο να πιάσει φωτιά η μπαταρία ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου. Και αυτό διότι έχει ένα πολύ ισχυρό περίβλημα που την προστατεύει. Πρέπει να συνυπάρξουν πολλοί αρνητικοί παράγοντες ώστε να εκτεθούν τα στοιχεία της μπαταρίας και να εκδηλωθεί πυρκαγιά».

ev

Το πρόβλημα είναι η μπαταρία

Σχετικά με το πώς σβήνει η φωτιά σε ηλεκτρικό αυτοκίνητο, ο κ. Σαΐτης επεσήμανε ότι «η απάντηση εκτείνεται σε δύο άξονες. Ο ένας έχει να κάνει αν η αιτία της πυρκαγιάς είναι η μπαταρία του αυτοκινήτου ή άλλοι παράγοντες. Αν ισχύει το δεύτερο, το αντιμετωπίζουμε - και εμείς οι πυροσβέστες και ο οδηγός του αυτοκινήτου - όπως σε ένα συμβατικό όχημα. Δηλαδή σβήνει σχετικά εύκολα η φωτιά».

Διαβάστε επίσης: Έριξαν 45.000 λίτρα νερού για να σβήσουν ένα Tesla

Πιο δύσκολα είναι τα πράγματα αν πιάσει φωτιά η μπαταρία: «Αν η αιτία της πυρκαγιάς είναι η μπαταρία, τότε υπάρχει πρόβλημα. Οι μπαταρίες ιόντων λιθίου έχουν πάρα πολύ μεγάλο θερμικό φορτίο από τη στιγμή που θα εκδηλωθεί πυρκαγιά. Και επιπλέον υπάρχει ένας μεγαλύτερος κίνδυνος, αυτός της θερμικής διαφυγής. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει ο κίνδυνος της έκρηξης φωτιάς. Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις, όπως ένας παρατεταμένος συριγμός που μπορεί να βγάζει η μπαταρία. Αυτό το φαινόμενο σημαίνει ότι μέσα σε δευτερόλεπτα γίνεται μία έκρηξη φωτιάς που τυλίγει όλο το αυτοκίνητο. Αυτό συμβαίνει και σε οχήματα μικροκινητικότητας, όπως ηλεκτρικά πατίνια και ηλεκτρικά ποδήλατα».

ev

Τι κάνει ο οδηγός σε περίπτωση φωτιάς

Ο οδηγός δεν έχει καμία δυνατότητα αντιμετώπισης της πυρκαγιάς. Σε οποιοδήποτε όχημα με μπαταρία λιθίου, όταν αντιληφθεί ότι κάτι πάει στραβά, πρέπει να εγκαταλείψει άμεσα το χώρο και να καλέσει την Πυροσβεστική. Η μπαταρία εκλύει τοξικά αέρια σε κλειστό χώρο, τα οποία είναι πολύ επικίνδυνα.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...