Κινητήρας Diesel: Τα πλεονεκτήματα και οι λόγοι για να τον επιλέξεις

Πολλοί αντιμετωπίζουν το diesel ως κάτι ξεπερασμένο, όμως η αλήθεια είναι ότι τα χαρακτηριστικά του τον καθιστούν ιδανική λύση για πολλούς. Μήπως είναι και για εσένα;

  • -
  • -

Σε ένα κόσμο όπου οι υβριδικές και ηλεκτρικές λύσεις έχουν τον πρώτο λόγο στην αυτοκίνηση, πώς μπορεί μία τεχνολογία που μετρά χρόνια στην αγορά, όπως αυτή των diesel να είναι επίκαιρη και συμφέρουσα; Πολύ εύκολα, αρκεί να ξέρει κάποιος τα πραγματικά πλεονεκτήματα που κρύβουν οι κινητήρες diesel, αλλά και τους λόγους για τους οποίους μία τέτοια επιλογή ίσως να αποτελεί και την ιδανικότερη σύμφωνα με τις ανάγκες του.

Κάνεις πολλά ταξίδια; Diesel «δαγκωτό»

Το diesel πραγματικά δεν έχει αντίπαλο σε συνθήκες ταξιδιού, αφού στις μεγάλες αποστάσεις ο πετρελαιοκινητήρας βρίσκεται στο στοιχείο του. Αξίζει να αναφέρουμε ότι η αυτονομία με ένα ντεπόζιτο μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και τα 1.000 χιλιόμετρα! Η χαμηλότερη κατανάλωση σε σχέση με ένα μοντέλο βενζίνης, αλλά και με ένα υβριδικό, σε συνδυασμό με την χαμηλότερη τιμή αγοράς του καυσίμου, κάνουν τα πετρελαιοκίνητα αυτομάτως την top επιλογή. Με τα ηλεκτρικά δεν τίθεται καν θέμα σύγκρισης, τουλάχιστον όχι ακόμα, όσο τα σημεία φόρτισης είναι λίγα και όχι πάντα διαθέσιμα. Δες εδώ περισσότερα για τη σύγκριση βενζίνης και diesel, έτσι ώστε να βρεις τι σου ταιριάζει.

back

Έχεις χαμηλότερο κόστος χρήσης

Ακόμη και αν δεν διανύεις μεγάλες αποστάσεις σε κάθε σου μετακίνηση ή σε σταθερή βάση, το πακέτο «χαμηλότερη κατανάλωση - χαμηλότερη τιμή αγοράς του καυσίμου» όπως είπαμε και παραπάνω, μειώνουν σημαντικά το συνολικό κόστος χρήσης, κάνοντας την πετρελαιοκίνηση την "go-to" επιλογή. Οι πετρελαιοκίνητες εκδόσεις είναι συνήθως λίγο ακριβότερες από τις αντίστοιχες βενζινοκίνητες, όμως η στιγμή που ο αγοραστής θα κάνει απόσβεση της διαφοράς, χάρη στα λιγότερα έξοδα κίνησης, δεν αργεί. Απλά το πόσο γρήγορα θα έρθει εκείνη η στιγμή εξαρτάται από το πόσα χιλιόμετρα κάνει ετησίως.

Χαμηλότερες εκπομπές ρύπων

Σε αντίθεση με το τι μπορεί να πιστεύουν οι περισσότεροι, οι κινητήρες diesel όχι μόνο δεν είναι ξεπερασμένης τεχνολογίας και αρκετά ρυπογόνοι, αλλά πολλές φορές είναι οικολογικότεροι από αντίστοιχες βενζινοκίνητες επιλογές. Χάρη στην συνεχή και πολυετή εξέλιξη που έχουν υποστεί, οι σύγχρονοι πετρελαιοκινητήρες είναι αποδοτικοί και οικονομικοί σε κατανάλωση. Στοιχεία όπως το AdBlue τους επιτρέπουν την ικανοποίηση των αυστηρών προδιαγραφών ρύπων Euro 6d, ενώ η κατανάλωσή τους παραμένει πολύ χαμηλή και οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα περιορίζονται τόσο, ώστε πολλά μοντέλα να απαλλάσσονται από τα τέλη κυκλοφορίας στη χώρα μας. Διαβάστε περισσότερα για το πόσο καθαροί είναι οι σύγχρονοι κινητήρες diesel.

front

Επίσης, το οικολογικό προφίλ των νέων πετρελαιοκίνητων μοντέλων συνεπάγεται πως δεν τίθεται θέμα κατάργησής τους, ούτε τώρα, αλλά ούτε και τα επόμενα χρόνια. Το μερίδιο των αγοραστών που ζητά ένα αυτοκίνητο diesel παραμένει πολύ μεγάλο, αφού οι ανάγκες τους καλύπτονται πλήρως από τον συγκεκριμένο τύπο κινητήρα. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Οι diesel κινητήρες αντέχουν περισσότερο

Πόσες φορές έχεις συναντήσει μοντέλα με μοτέρ πετρελαίου τα οποία έχουν πάνω τους εκατοντάδες χιλιάδες ή ακόμη και εκατομμύρια χιλιόμετρα; Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα οχήματα των οδηγών ταξί, τα οποία διανύουν καθημερινά αδιάκοπα χιλιόμετρα ζητώντας πίσω ελάχιστα ως αντάλλαγμα, αρκεί φυσικά να τηρείται ευλαβικά το πρόγραμμα συντήρησης. Η αντοχή των diesel κινητήρων δεν είναι τυχαία. Αυτή οφείλεται και στον τρόπο λειτουργίας, με την καύση του πετρελαίου να γίνεται στον θάλαμο καύσης ο οποίος προσφέρει μεγαλύτερη συμπίεση, αλλά και στα υλικά που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή, τα οποία είναι πιο βαριά και πιο ανθεκτικά.

Έχοντας ακούσει όλα αυτά λοιπόν είσαι έτοιμος να κάνεις την μετάβαση σε αυτοκίνητο με κινητήρα πετρελαίου; Εδώ μπορείς να βρεις προτάσεις diesel από κάθε κατηγορία και σίγουρα δεν θα το μετανιώσεις.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...