Ο πιο παγωμένος δρόμος του κόσμου – Μόνο ατρόμητοι περνούν από εδώ [video]

Έχει μήκος 568 km και τέτοια παγωνιά που μόνο όσοι έχουν το θάρρος και την τόλμη μπορούν να διασχίσουν. Το όριο ταχύτητας δεν ξεπερνά τα 25 km/h.

  • -
  • -

Κάθε χρόνο χαράσσεται εκ νέου. Το οδόστρωμα είναι σαν γυαλί κατά τη διάρκεια του χειμώνα και  μόνο όσοι έχουν την εμπειρία και το θάρρος, τολμούν να διασχίσουν με τα οχήματά τους. Ο αυτοκινητόδρομος μήκους 568 χιλιομέτρων στον Βόρειο Καναδά, που συνδέει την Tibbit Lake με την Contwoyto Lake, θεωρείται ο πιο παγωμένος παγκοσμίως. Εγκαινιάστηκε το 1982 και ουσιαστικά, πρόκειται για μια οδό ανεφοδιασμού για πολλά ορυχεία χρυσού και διαμαντιών στην καναδική Αρκτική, βόρεια της καναδικής πόλης Yellowknife. Πλέον, χρησιμοποιείται και σαν τουριστικός προορισμός, αλλά και από τους Αβορίγινες κυνηγούς.

ice road

Εκτείνεται στη βόρεια τούνδρα του Καναδά, με τις βιομηχανίες εξόρυξης να αναλαμβάνουν τη χάραξή του κάθε περίοδο. Το 85% του δρόμου είναι χτισμένο πάνω σε παγωμένες λίμνες και το 15% περνά γύρω από τις λίμνες. Η περιοχή δεν εξυπηρετείται από άλλους αυτοκινητόδρομους και για 10 μήνες το χρόνο είναι προσβάσιμη μόνο αεροπορικώς.

ice road

Ο δρόμος είναι ικανός να αντέξει υψηλά επίπεδα κυκλοφορίας. Για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια των δύο ετών κατασκευής του ορυχείου, η Diavik μετέφερε πάνω από 7.000 φορτηγά καυσίμων, δομικών υλικών, τσιμέντου, μπετό, εκρηκτικών και χάλυβα στον χώρο του ορυχείου της.

Από 14 έως 18 ώρες διαρκεί η διαδρομή

Λόγω των αντίξοων καιρικών συνθηκών και της περιορισμένης ορατότητας από τις χιονοθύελλες, ο δρόμος είναι ανοικτός για οκτώ έως εννέα εβδομάδες κάθε χρόνο, από τον Φεβρουάριο έως τις αρχές Απριλίου (ανάλογα με τον καιρό και τις εμπορικές απαιτήσεις της εποχής).

ice road

Διαβάστε επίσης: Αυτός είναι ο πιο ανηφορικός δρόμος του κόσμου!

Οι οδηγοί, ελέγχουν πάντοτε τις μετεωρολογικές προγνώσεις πριν ξεκινήσουν και φέρουν κατάλληλα χειμερινά ρούχα και εξοπλισμό επιβίωσης, καθώς οι καιρικές συνθήκες αλλάζουν άρδην. Η διάσχισή του διαρκεί από 14 έως 18 ώρες και άπαντες πρέπει να διαθέτουν VHF ώστε να επικοινωνούν μεταξύ τους και να ενημερώνουν για τις συνθήκες κατά μήκος της διαδρομής. Το όριο ταχύτητας για τα φορτηγά είναι 25 km/h, αλλά σε ορισμένα σημεία, λόγω του πάχους του πάγου, η ταχύτητα μειώνεται στα 10 km/h. Προφανώς και η διαδρομή είναι εξαιρετικά επικίνδυνη, με τους οδηγούς να γνωρίζουν το ρίσκο που παίρνουν. Βέβαια, μια επαγγελματική ομάδα, ανοίγει, συντηρεί, περιπολεί και παρακολουθεί συνεχώς κάθε σημείο και το πάχος του πάγου.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...