Οδήγηση ηλεκτρικού αυτοκινήτου «με ένα πεντάλ»: Οικονομία ή τζάμπα κόπος;

Πολλά ηλεκτρικά αυτοκίνητα φρενάρουν όταν αφήνεις το γκάζι, φορτίζοντας τη μπαταρία και καθιστώντας περιττό το πεντάλ του φρένου. Είναι αυτός ο «σωστός» τρόπος, ή έχει και το ελεύθερο ρολάρισμα τα θετικά του;

  • -
  • -

Σχεδόν όλα τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα διαφημίζουν ως ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά τους ότι έχουν one pedal driving, δηλαδή ότι μπορούν να οδηγηθούν με τη χρήση μόνο του πεντάλ του γκαζιού. Αυτό το χαρακτηριστικό των ηλεκτρικών αυτοκινήτων προέρχεται από το γεγονός πως όταν σηκώνουμε το πόδι από το γκάζι ο ηλεκτροκινητήρας λειτουργεί ως γεννήτρια και αντί να καταναλώνει ρεύμα, παράγει, με έναν τρόπο που μοιάζει με εκείνον του δυναμό στα ποδήλατα, φρενάροντας παράλληλα το αυτοκίνητο.

Ωστόσο, δεν κάνουν ανάκτηση όλα τα ηλεκτρικά με τον ίδιο τρόπο και δε μεταφέρουν στον οδηγό την ίδια αίσθηση. Σε άλλα η επιβράδυνση είναι μικρή, σε άλλα είναι απότομη και σε μερικά είναι πιο έντονη από όσο θα ήθελαν πολλοί οδηγοί. Ωστόσο, υπάρχουν και εκείνα στα οποία ο οδηγός μπορεί να την αυξομειώσει, επιλέγοντας μέσα από πολλά διαφορετικά επίπεδα ανάκτησης, άρα και επιβράδυνσης, εκείνο που προτιμά. Ποια είναι η πιο αποδοτική ρύθμιση ενός τέτοιου συστήματος;

One-pedal ή πάτημα φρένου; Τι προσφέρει το καθένα

Ένα βασικό ερώτημα που έχουν οι οδηγοί ηλεκτρικών αυτοκινήτων, είναι με ποιον τρόπο θα μπορέσουν να πετύχουν περισσότερη ανάκτηση ενέργειας. Δηλαδή τι από τα δύο πρέπει να επιλέξουν για να έχουν όσο γίνεται μεγαλύτερη αυτονομία; Να χρησιμοποιούν μόνο το δεξί πεντάλ ελέγχοντας πόσο θα το σηκώσουν κάθε φορά, ή να πατάνε και το φρένο;

2-chevrolet-bolt-polestar-one-pedal-driving-odigisi-ena-pental

Στα περισσότερα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, μέχρι ένα συγκεκριμένο σημείο της διαδρομής του πεντάλ του φρένου ή μια συγκεκριμένη τιμή επιβράδυνσης (π.χ. 0,3 g), το φρενάρισμα γίνεται με ανάκτηση εέργειας, και ότι με εμπλοκή των φρένων. Δηλαδή, το πάτημα του πεντάλ του φρένου στην πραγματικότητα αυξάνει την ένταση της ανάκτησης. Μόνο όταν το φρενάρισμα γίνει πιο έντονο, και ξεπεραστεί η ικανότητα της ανάκτησης ενέργειας του αυτοκινήτου, τότε αναλαμβάνουν την επιβράδυνση τα φρένα. Εξαίρεση σε αυτό τον κανόνα αποτελούν τα Tesla. Σε εκείνα όλη η ανάκτηση ενέργειας βρίσκεται στο γκάζι, με τα φρένα να λειτουργούν αποκλειστικά με τον κλασικό τρόπο, δηλαδή χρησιμοποιώντας το υδραυλικό κύκλωμα, τις δαγκάνες, τα τακάκια και όλα τα άλλα υποσυστήματα που συναντάμε και σε ένα θερμικό αυτοκίνητο.

Δείτε ακόμα: Ποια μολύνουν λιγότερο: Τα ηλεκτρικά ή τα υβριδικά;

Πότε βολεύει το ελεύθερο ρολάρισμα;

Σε πολλά αυτοκίνητα υπάρχει η δυνατότητα ο οδηγός να ελέγξει πόσο έντονη θα είναι η ανάκτηση ενέργειας με paddles ή ακόμα και να την καταργήσει τελείως. Αυτό σημαίνει ότι σηκώνοντας το πόδι από το γκάζι, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο με το να κινείται ένα θερμικό αυτοκίνητο με νεκρά στο κιβώτιο. Το ελεύθερο ρολάρισμα μπορεί να φανεί χρήσιμο στις περιπτώσεις που δεν θέλουμε να επιβραδύνουμε, αλλά να διατηρήσουμε την ταχύτητά μας όσο περισσότερο γίνεται, χωρίς να καταναλώσουμε ενέργεια. Αυτό συμβαίνει κατά το ταξίδι σε αυτοκινητόδρομο ή σε δρόμους ταχείας κυκλοφορίας, και σε κάθε συνθήκη στην οποία θέλουμε το αυτοκίνητο να κρατήσει τη φόρα του, π.χ. για να ανέβει μια ανηφόρα χωρίς «γκάζι».

Τελικά, συμφέρει το one pedal driving ή όχι;

Είτε σας αρέσει να οδηγείτε μόνο με το ένα πεντάλ, τόσο για επιτάχυνση όσο και επιβράδυνση, είτε προτιμάτε να χρησιμοποιείτε και το πεντάλ του φρένου, στις περισσότερες περιπτώσεις καθημερινών μετακινήσεων το αποτέλεσμα είναι ακριβώς το ίδιο σε επίπεδο ανάκτησης ενέργειας. Και εξαρτάται από το πόσο προνοητικά οδηγείτε, δηλαδή από το αν φροντίζετε ο ρυθμός επιβράδυνσης να μην ξεπερνά την ικανότητα ανάκτησης ενέργειας του αυτοκινήτου, ανεξάρτητα από το αν αυτή η επιβράδυνση γίνεται αφήνοντας το γκάζι ή πατώντας το φρένο. Εκτός αν οδηγείτε κάποιο Tesla, στα οποία το one pedal driving είναι μονόδρομος για να γίνεται ανάκτηση ενέργειας.

3-nissan-leaf-one-pedal-driving-odigisi-ena-pental

Τι γίνεται όταν ταξιδεύω με cruise control;

Με δεδομένο ότι σχεδόν όλα τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα περιλαμβάνουν cruise control στον βασικό εξοπλισμό, είναι πολύ πιθανό να χρησιμοποιείται αυτό σε κάθε ταξίδι σε αυτοκινητόδρομο. Σε αυτή την περίπτωση, δεν χρειάζεται να μας απασχολεί καθόλου το αν θα είναι επιλεγμένη η λειτουργία one pedal driving ή όχι, καθώς το σύστημα θα αναλάβει τα πάντα. Αν δώσουμε εντολή για αύξηση της ταχύτητας κίνησης θα το κάνει όσο πιο αποδοτικά γίνεται, ενώ αν ζητήσουμε μείωση της ταχύτητας θα γίνει με τέτοιον τρόπο ώστε να υπάρξει το μέγιστο δυνατό όφελος. Το ίδιο, σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό, ισχύει αν έχουμε adaptive cruise control, δηλαδή το σύστημα που όχι μόνο διατηρεί σταθερή την ταχύτητα κίνησης, αλλά μπορεί και να την αυξομειώνει ανάλογα αν υπάρχει κάποιο άλλο όχημα μπροστά μας ή όχι. Με το adaptive cruise control όλες οι επιταχύνσεις αλλά και οι επιβραδύνσεις θα γίνουν με τον πιο αποδοτικό ενεργειακά τρόπο, αυτόματα!

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...