Η Tesla μειώνει τις τιμές, αλλά... οι πελάτες εξοργίζονται!

Η Tesla αποφάσισε να πουλάει τα αυτοκίνητά της πιο φτηνά, όμως οι πελάτες αντί να χαρούν μαζεύτηκαν στις εκθέσεις της για να διαμαρτυρηθούν. Τι παράξενο συμβαίνει;

  • -
  • -

Η πτώση τιμής ενός προϊόντος αντιμετωπίζεται πάντα θετικά από τους καταναλωτές, καθώς πλέον μπορούν να το αγοράσουν με λιγότερα χρήματα. Στην περίπτωση της Tesla, όμως, η οποία κάνει τόσα πράγματα διαφορετικά από όλους τους υπόλοιπους, φαίνεται ότι ακόμα και αυτό λειτουργεί ανάποδα. Η μείωση τιμής έφερε διαμαρτυρίες.

Η χώρα στην οποία η Tesla αποφάσισε να ρίξει τις τιμές είναι η Κίνα, με τη μείωση να αφορά τις πισωκίνητες εκδόσεις των δύο δημοφιλέστερων μοντέλων της, δηλαδή του Model 3 και του Model Y. Η αμερικανική μάρκα παραγωγής ηλεκτρικών αυτοκινήτων αναγκάστηκε να προχωρήσει σε αυτή την κίνηση λόγω του ανταγωνισμού που δέχεται εκεί από την τοπική εταιρεία BYD.

Ποιοι αντέδρασαν και γιατί στη μείωση τιμών της Tesla;

Ο λόγος που δημιουργήθηκαν αντιδράσεις είναι επειδή η ανακοίνωση έγινε ξαφνικά, αλλά και επειδή η πτώση τιμής ήταν σημαντική. Από αυτό ενοχλήθηκαν άνθρωποι οι οποίοι είναι ήδη ιδιοκτήτες κάποιου μοντέλου της Tesla και ειδικά εκείνοι που είχαν παραλάβει το αυτοκίνητό τους λίγο καιρό πριν την αλλαγή της τιμολογιακής πολιτικής.

1-tesla-diamartiria-kina

Οι ίδιοι θεωρούν ότι αυτή η πράξη της μάρκας μειώνει την αξία των δικών τους αυτοκινήτων και απαιτούν να τους δοθεί κάποιου είδους αποζημίωση, είτε χρηματική είτε σε μορφή πίστωσης, π.χ. δωρεάν φόρτιση για κάποιο διάστημα στο δίκτυο Superchargers. Για να εκφράσουν την αντίδρασή τους οι δυσαρεστημένοι κάτοχοι των Tesla συγκεντρώθηκαν σε διάφορες κατά τόπους αντιπροσωπείες, ώστε να κουβεντιάσουν με τους ανθρώπους της εταιρείας τι μπορεί να γίνει για να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.

Δείτε ακόμα: Επιτέλους! Οι τιμές των μεταχειρισμένων Tesla άρχισαν να πέφτουν

Πώς μπορεί η Tesla να αλλάζει τόσο πολύ τις τιμές;

Η Tesla συνηθίζει να λειτουργεί με ποσοστό κέρδους περί του 30% σε κάθε αυτοκίνητο που πουλάει, σε αντίθεση με τους περισσότερους κατασκευαστές που κινούνται σε μονοψήφια ποσοστά. Αυτό σημαίνει ότι αν νιώσει να απειλείται έχει το περιθώριο να ρίξει σημαντικά την τιμή, έτσι ώστε να ανεβάσει και πάλι τα νούμερα των πωλήσεων.

Ο πραγματικός λόγος πίσω από τις αντιδράσεις

Πολλοί αγοραστές των μοντέλων της δεν αντιμετωπίζουν τα αυτοκίνητά τους μόνο ως αυτό που είναι, δηλαδή ηλεκτρικά αυτοκίνητα, αλλά και ως επένδυση. Η συνήθης πολιτική της εταιρείας δεν είναι να κάνει μειώσεις τιμών και εκπτώσεις. Αντίθετα, είναι αρκετές οι φορές που προχωρά σε αυξήσεις. Λόγω αυτού του γεγονότος πολλοί κάτοχοι ήταν βέβαιοι πως όταν θα αποφάσιζαν να πουλήσουν το αυτοκίνητό τους θα μπορούσαν να το κάνουν σε υψηλή τιμή. Κατά συνέπεια, η μείωση τιμής έστω και στις βασικές εκδόσεις σημαίνει ότι και οι ίδιοι «χάνουν λεφτά».

2-tesla-diamartiria-kina

Η Tesla είναι ελεύθερη να κάνει ό,τι θέλει. Ή όχι;

Από την άλλη, η Tesla είναι μία ακόμα εταιρεία που πουλάει αυτοκίνητα. Άσχετα αν έχει καταφέρει μερίδα του κοινού να την αντιμετωπίζει με έναν ξεχωριστό και διαφορετικό τρόπο, δε σημαίνει ότι αυτή είναι η πραγματικότητα. Κατά συνέπεια, όπως κάθε εταιρεία που παράγει οποιοδήποτε προϊόν ή προσφέρει οποιαδήποτε υπηρεσία, μπορεί να αυξομειώνει την τιμή όπως, όσο και όποτε θέλει, το ίδιο μπορεί να κάνει και η εταιρεία του Elon Musk.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...