Hyundai: Σε ποια πόλη έχει ήδη σε λειτουργία ταξί-ρομπότ; [video]

Η Hyundai έχει κάνει ήδη πραγματικότητα αυτό που κάποτε φάνταζε ως σενάριο επιστημονικής φαντασίας, δηλαδή τη λειτουργία ταξί που δε χρειάζονται οδηγό. Σε ποια πόλη θα τα βρούμε;

  • -
  • -

Ένα από τα πιο συνηθισμένα σενάρια που ακούγονται όποτε η συζήτηση περιστρέφεται γύρω από τα αυτόνομα αυτοκίνητα, είναι η ύπαρξη ταξί χωρίς οδηγό. Μπορεί οι περισσότεροι να νομίζουμε ότι αυτό είναι κάτι που θα γίνει στο μακρινό μέλλον, όμως η Hyundai το έχει κάνει πραγματικότητα ήδη από σήμερα.

Για να τα καταφέρει έχει συνεργαστεί με την εταιρεία Motional στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτή τη στιγμή το πρόγραμμα ανάπτυξης βρίσκεται στην πιο εξελιγμένη του μορφή στο Λας Βέγκας, ενώ ταυτόχρονα πραγματοποιούνται δοκιμές και σε άλλες πόλεις όπως το Λος Άντζελες, η Βοστώνη και το σαν Ντιέγκο, παράλληλα με επιπλέον δοκιμές που πραγματοποιούνται στη Σιγκαπούρη.

2-hyundai-ioniq-5-las-vegas-aftonomo-autonomo-aftonoma-autonoma

Στις δοκιμές χρησιμοποιούνται ειδικά τροποποιημένα Ioniq 5 τα οποία είναι εξοπλισμένα με περισσότερους από 30 αισθητήρες και κάμερες. Όλα αυτά τα όργανα μαζεύουν δεδομένα τα οποία επεξεργάζεται ένα ειδικά διαμορφωμένο υπολογιστικό σύστημα. Αυτή η ικανότητα είναι ιδιαίτερα σημαντική ειδικά στο Λας Βέγκας, όπου συχνά στον δρόμο κυκλοφορούν παράξενες λιμουζίνες και αυτοκίνητα με μεγάλες φωτεινές επιγραφές επάνω τους.

Δείτε ακόμαΝέο Hyundai Ioniq 6: Πιο οικονομικό και από Tesla! [video]

Μέσω των παραπάνω τα Ioniq 5 έχουν «μάθει» να προβλέπουν και να αναγνωρίζουν πώς θα συμπεριφερθεί ένας πεζός, ακόμα και αν φέρεται παράξενα ή φοράει ασυνήθιστα ρούχα. Ακόμα, τα αυτοκίνητα δρουν όπως ένας έμπειρος σοφέρ καθώς μπορούν να πλoηγηθούν αυτόνομα στα πολυσύχναστα parking των ξενοδοχείων, να αναγνωρίσουν ποιος είναι ο άνθρωπος που έχει καλέσει ταξί και να κάνουν ό,τι πρέπει για να τον παραλάβουν.

Προς το παρόν μέσα σε κάθε αυτοκίνητο υπάρχουν δύο άνθρωποι ώστε να αναλάβουν τον έλεγχο αν κάτι δεν πάει σωστά, όμως μέσα στο 2023 αυτό το μέτρο θα πάψει να εφαρμόζεται και τα αυτοκίνητα θα κινούνται εντελώς αυτόνομα.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...