Πρόστιμο για πεζούς: Πότε κινδυνεύεις να... σε γράψουν με τα πόδια;

Οι παραβάσεις ισχύουν για όλους και ο ΚΟΚ προβλέπει ακόμη και χρηματικό πρόστιμο σε πεζούς που δεν ακολουθούν τους κανόνες.

  • -
  • -

Καθημερινά, αμέτρητοι πεζοί κυκλοφορούν στους δρόμους, συμβιώνοντας με κάθε λογής όχημα όπως αυτοκίνητα, μοτοσυκλέτες, ποδήλατα κλπ. Ωστόσο, λίγοι είναι εκείνοι που γνωρίζουν ότι οι κανόνες είναι αντίστοιχα αυστηροί για όλους. Οι πεζοί μπορούν να δεχθούν πρόστιμο, αν κάνουν κάποια παράβαση και βεβαιωθεί από αρμόδιο όργανο. Ο ΚΟΚ προβλέπει συγκεκριμένες οδηγίες για την κυκλοφορία των πεζών, οπότε θα πρέπει να τις τηρούν, πρώτα για την ασφάλειά τους και ύστερα, για να είναι νόμιμοι.

Υπάρχουν πρόστιμα για τους πεζούς;

Όπως ακριβώς και στους οδηγούς, έτσι και στους πεζούς, αν μια παράβαση καταγραφεί από αστυνομικό όργανο, τότε μπορεί να βεβαιωθεί και να «κοπεί» κλήση. Ένας πεζός μπορεί εύκολα να βάλει τη ζωή του σε κίνδυνο στο δρόμο, αλλά και να προκαλέσει σοβαρό ατύχημα, οπότε οφείλει να κινείται στο πεζοδρόμιο, να διασχίζει τις οδούς από τις διαβάσεις και να μην σκαρφαλώνει πάνω από κιγκλιδώματα, διαχωριστικά, μπαριέρες κλπ.

Τι απαγορεύει ο ΚΟΚ στους πεζούς;

Όταν κάποιος περπατάει και διασχίζει κάθετα έναν δρόμο, δεν επιτρέπεται να χρονοτριβεί, να κινείται πολύ αργά ή να διακόψει ξαφνικά την πορεία του, χωρίς λόγο. Επίσης, απαγορεύεται η κίνηση των πεζών σε οδούς ταχείας κυκλοφορίας, αλλά και η διάσχιση τέτοιων δρόμων αν δεν υπάρχει διάβαση πεζών.

Δείτε ακόμη: Πεζός περνά απρόσεκτα τη διάβαση - Έχει δίκιο εκείνος ή ο οδηγός;

Οι πεζοί μπορούν να περπατούν στην άσφαλτο μόνο σε μικρούς αστικούς δρόμους και μόνο αν για κάποιο λόγο, δεν είναι εφικτό να χρησιμοποιήσουν το πεζοδρόμιο. Αν παραστεί ανάγκη κίνησης στην άσφαλτο τότε οφείλουν να κινούνται αντίθετα με την κυκλοφορία των οχημάτων (να κοιτάνε τα αυτοκίνητα που έρχονται, όχι να τα έχουν πλάτη) και να βρίσκονται όσο το δυνατόν πιο κοντά στο άκρο του οδοστρώματος.

Υπάρχει πρόστιμο αν ο πεζός περάσει κόκκινο φανάρι;

Όλοι ξέρουμε ότι στο πράσινο φανάρι προχωράμε και στο κόκκινο φανάρι, σταματάμε. Ακριβώς το ίδιο συμβαίνει στα φανάρια των πεζών. Όταν το ανθρωπάκι είναι κόκκινο, απαγορεύεται η διάσχιση της οδού. Θα πρέπει να είναι υποχρεωτικά πράσινο για να περάσουν. Αυτό που πολλοί δεν γνωρίζουν, όμως, είναι ότι αν ένας πεζός περάσει με κόκκινο φανάρι, τιμωρείται με πρόστιμο. Στην Ελλάδα μπορεί να είναι σχεδόν… απίθανο να συμβεί κάτι τέτοιο, όμως προβλέπεται κανονικά από τη νομοθεσία και τα αρμόδια όργανα μπορούν να βεβαιώσουν οποιαδήποτε παράβαση πέσει στην αντίληψή τους.

Πόσο είναι το πρόστιμο για τους πεζούς;

Σε οποιαδήποτε παράβαση των πεζών, το πρόστιμο που προβλέπεται ισούται με 40 €. Δεν υπάρχουν διαβαθμίσεις, ούτε μεταβάλλεται το ποσό ανάλογα με την παράβαση. Αν και είναι μάλλον απίθανο να κοπεί πρόστιμο σε κάποιον πεζό, όλοι μας όταν κινούμαστε με τα πόδια οφείλουμε να σεβόμαστε τους κανονισμούς, για την ομαλή διεξαγωγή της κυκλοφορίας σε όλα τα επίπεδα και φυσικά, για την ασφάλειά μας. Η τελευταία είναι και το σημαντικότερο κεφάλαιο. Άλλωστε, για αυτό υπάρχουν όλοι αυτοί οι κανονισμοί. Για να μας προστατεύουν, όχι για να μας τιμωρούν.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...