Ρύθμιση θέσης οδήγησης: Πώς αποφεύγεις τα πιο συχνά λάθη [video]

Το κάθισμα του οδηγού θα πρέπει να είναι πάντα σωστά ρυθμισμένο, για την καλύτερη υγεία του σώματος αλλά και για τον ορθό έλεγχο του οχήματος, σε όλες τις συνθήκες.

  • -
  • -

Η σωστή ρύθμιση της θέσης οδήγησης είναι ένα κεφάλαιο πολύ πιο σημαντικό από ότι νομίζουν πολλοί. Στο αυτοκίνητο, δεν πρέπει να βάζουμε το κάθισμα σε ένα σημείο «απλά για να φτάνουμε», αλλά να αξιοποιήσουμε όλες τις επί μέρους ρυθμίσεις. Τόσο για την υγεία του σώματός μας, όσο και για να έχουμε την ικανότητα να ελέγχουμε σωστά το όχημα αν προκύψει κάτι έκτακτο. Οπότε, οφείλουμε να αφιερώσουμε λίγο χρόνο παραπάνω, για να φτιάξουμε σωστά το κάθισμά μας.

Αρχικά, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να ξεφορτωθούμε τα περιττά… βάρη. Για παράδειγμα, αν φοράμε μπουφάν θα πρέπει να το βγάλουμε πριν ξεκινήσουμε να οδηγούμε, ενώ θα πρέπει να αδειάσουμε και τις τσέπες μας, αποθηκεύοντας τα αντικείμενα στις θήκες του αυτοκινήτου. Όταν κάτσουμε στο κάθισμα, το ρυθμίζουμε όσο ψηλά θέλουμε, ανάλογα το ύψος μας. Στη συνέχεια το μετακινούμε εκεί που πρέπει για να φτάνουμε ως τα πεντάλ με τα γόνατα ελαφρώς λυγισμένα και φέρνουμε το τιμόνι σε μια θέση που αν τεντώσουμε τα χέρια μας, η στεφάνη θα φτάνει λίγο πίσω από τους καρπούς μας.

Ποια είναι η σωστή κλίση της πλάτης;

Η πλάτη του καθίσματος είναι εξίσου σημαντική και εκεί οι περισσότεροι οδηγοί κάνουν λάθος στη ρύθμισή της. Το σώμα μας θα πρέπει να εφάπτεται με το κάθισμα όσο οδηγούμε, άρα σηκώνουμε την πλάτη σε μια σχετικά όρθια θέση. Η… ξαπλωτή οδήγηση όχι μόνο δεν επιτρέπει σωστό έλεγχο των χειριστηρίων όταν απαιτηθεί, αλλά μας κάνει περισσότερο απρόσεκτους καθώς το σώμα μας χαλαρώνει υπερβολικά. Η χαλάρωση είναι καλό πράγμα, αλλά όχι κατά τη διάρκεια της οδήγησης. Η θέση μας σαφώς θα πρέπει να είναι άνετη, ωστόσο οι υπερβολές πρέπει να αποφεύγονται. Όταν βρούμε την ιδανική ρύθμιση για την πλάτη, ελέγχουμε ότι βλέπουμε καλά προς όλες τις κατευθύνσεις.

Δείτε ακόμη: Από ποιο θανάσιμο κίνδυνο σε γλιτώνουν τα προσκέφαλα; [video]

Τσεκάρουμε ότι μπορούμε να στρίβουμε το τιμόνι χωρίς η πλάτη μας να χάνει την επαφή της με το κάθισμα και ότι είμαστε άνετοι, έχουμε πλήρη ελευθερία κινήσεων. Στη συνέχεια αυτό που απομένει είναι να φτιάξουμε σωστά τους καθρέπτες του αυτοκινήτου βάσει της νέας μας θέσης οδήγησης και να προσαρμόσουμε το προσκέφαλο του καθίσματος (αν αυτό ρυθμίζεται). Μετά, αν το κάθισμά μας έχει ρυθμίσεις οσφυϊκής υποστήριξης, πραγματοποιούμε κι εκεί τις ανάλογες ρυθμίσεις. Το τελείωμα του προσκέφαλου θα πρέπει να είναι στην ίδια ευθεία με το ανώτατο σημείο του κεφαλιού μας.

Δείτε όλα τα παραπάνω και σε video:

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...