Ford Mustang Mach-E: Η σύγχρονη ενσάρκωση ενός θρύλου

Η νέα Ford Mustang Mach-E θέλει να αποτελέσει ορόσημο με τον ίδιο τρόπο που το έκανε και το θρυλικό pony car την δεκαετία του ’60.

  • -
  • -

Όταν το πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο της Ford δανείζεται το θρυλικό όνομα του pony car που έχει αποτελέσει όνειρο πολλών, καταλαβαίνει κανείς πως δεν πρόκειται για ένα συνηθισμένο μοντέλο. Η Ford Mustang Mach-E είναι η απόλυτη μετενσάρκωση του πνεύματος της Mustang στο σήμερα. Παίρνει τα δύο πιο ποθητά χαρακτηριστικά της σημερινής αυτοκινητοβιομηχανίας -τον εξηλεκτρισμό και την SUV εμφάνιση- και τα εφαρμόζει σε ένα σύνολο που φέρει τις ίδιες συγκινήσεις με την αυθεντική Mustang, αλλά με πολύ περισσότερα προτερήματα.

1

Αθόρυβη και εύκολη καθημερινότητα

Η Ford, θέλοντας να δημιουργήσει την τέλεια συνταγή, δεν συμβιβάστηκε με ημίμετρα. Σχεδίασε από το μηδέν την Mustang Mach-E ως ένα αμιγώς ηλεκτροκίνητο μοντέλο, αξιοποιώντας σε μέγιστο βαθμό τα πλεονεκτήματα που μπορεί να προσφέρει μία τέτοια πλατφόρμα. Αυτό δεν αφορά μόνο τα δυναμικά χαρακτηριστικά που επιβάλλεται να έχει ένα αυτοκίνητο που φέρει την ονομασία Mustang, αλλά και στοιχεία όπως η αποδοτικότητα, η άνεση και η οικονομία, για τα οποία φημίζονται τα οχήματα μηδενικών ρύπων.

Με δύο επιλογές μπαταρίας, τη Standard Range των 68 kWh και τη Long Range των 88 kWh, αρχικά διαθέτει κορυφαία ηλεκτρική αυτονομία, η οποία φτάνει μέχρι και τα 610 χιλιόμετρα. Έτσι βάζει ένα τέλος στο άγχος που απασχολεί μεγάλο ποσοστό των οδηγών ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Εάν πάλι αυτό παραμένει, τότε η δυνατότητα φόρτισης υψηλής ισχύος DC που φτάνει σε ισχύ έως και τα 150 kW μπορεί να χαρίσει μέχρι και 107 km αυτονομία μέσα σε μόλις 10 λεπτά!

2

Στην καθημερινότητα, το πλούσιο τεχνολογικό και ψηφιακό υπόβαθρο της Mustang Mach-E φροντίζει κάθε μετακίνηση να γίνεται όσο το δυνατόν ευκολότερη και πιο ευχάριστη. Η ηρεμία του προγράμματος οδήγησης «Whisper» συνδυάζεται άρτια με τη σουίτα συστημάτων υποβοήθησης που φέρει τεχνολογίες όπως το Intelligent Adaptive Cruise Control με Stop & Go και Lane Centring αλλά και το αυτόματο παρκάρισμα Active Park Assist 2.0.

Μοντέρνα ψηφιακή εμπειρία

Η ηλεκτρική Mustang Mach-E του σήμερα αλληλεπιδρά με τον οδηγό με τις απεριόριστες δυνατότητες συνδεσιμότητας που προσφέρει η νέα γενιά του συστήματος SYNC 4, το ευφυές λογισμικό που ξεδιπλώνεται στην επιβλητική, κατακόρυφα τοποθετημένη Full HD οθόνη αφής 15,5" στο κέντρο της κονσόλας - και το οποίο ενημερώνεται εφ' όρου ζωής με τις over-the-air ενημερώσεις.

3

Το σύστημα προσφέρει την εξατομίκευση 80 και πλέον ρυθμίσεων της Mach-E, συγκεντρώνει στοιχεία για τις συνήθειες του οδηγού ώστε να προβαίνει στις κατάλληλες υποδείξεις στην πλοήγηση και την επικοινωνία, συμπληρώνοντάς τες με τα δεδομένα που εντοπίζει από το διαδίκτυο -όπως για τα σημεία φόρτισης ή τις κυκλοφοριακές συνθήκες- μέσω του ενσωματωμένου modem του συστήματος FordPass Connect.

Το τελευταίο επιτρέπει στο αυτοκίνητο να γίνει ένα WiFi hotspot, ενώ η πλήρης συνδεσιμότητα του smartphone επιτυγχάνεται με τα συστήματα Apple CarPlay και Android Auto. Όμως το κινητό τηλέφωνο έχει και μια άλλη χρήση εδώ: στη νέα Mustang Mach-E βρίσκουμε την τεχνολογία Phone As A Key, που ανιχνεύει από απόσταση το smartphone του ιδιοκτήτη του και ξεκλειδώνει όλες τις λειτουργίες του, επιτρέποντας τη χρήση του αυτοκινήτου ακόμα και από κάποιον που έχει ξεχάσει το κλειδί!

Το γονίδιο Mustang ζει και στην ηλεκτρική εποχή

Η Ford Mustang Mach-E με απόδοση που ξεκινά από τους 269 ίππους και φτάνει έως και τους 487 στην κορυφαία έκδοση GT αναβιώνει τον δυναμισμό της θρυλικής Mustang πιστά. Παραμένει ένα γνήσιο Ford με σπορ γονίδια τα οποία θα ανακαλύψει ο οποιοσδήποτε την οδηγήσει από τα πρώτα κιόλας μέτρα. Η ευεργετική τοποθέτηση της μπαταρίας ανάμεσα στους δύο άξονες βάζει εντελώς στο περιθώριο το αυξημένο ύψος του crossover αμαξώματος, και χαρίζει την απαράμιλλη οδηγική εμπειρία Mustang.

4

Από εκεί, επιλέγοντας το πρόγραμμα οδήγησης «Untamed» μπορεί να εκτοξευθεί έως τα πρώτα 100 km/h ακόμη και σε λιγότερο από 3,7 δευτερόλεπτα, στην περίπτωση της κορυφαίας έκδοσης GT. Ο οδηγός θα νιώσει την οδηγική ιεροτελεστία με τον πιο αγνό και ψυχαγωγικό τρόπο. Το γκάζι θα αποκτήσει άγρια απόκριση, το τιμόνι θα βαρύνει και θα γίνει ακριβέστερο, και στην επιβράδυνση θα αντιληφθεί ακόμα και μια αίσθηση «κατεβασμάτων» που τον εμπλέκει ακόμα περισσότερο στη διαδικασία, παρότι το κιβώτιο είναι μίας σχέσης. Ο τεχνητός ήχος του βρυχηθμού θα τραχύνει και θα δυναμώσει, ο πίνακας οργάνων θα μετατραπεί σε αγωνιστικό εμφανίζοντας τις δυνάμεις της επιτάχυνσης και της φυγόκεντρου, ενώ το εσωτερικό θα λουστεί από πορτοκαλί φωτισμό άκρατου δυναμισμού.

Η Mustang της νέας εποχής

Η Ford Mustang Mach-E έχει ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο, όχι μόνο στην ιστορία ενός από τα πιο εμβληματικά αυτοκίνητα όλων των εποχών, αλλά και της ίδιας της εταιρείας με σήμα το Μπλε Οβάλ, αφού πρόκειται για το πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό Ford. Και αρκεί να νιώσει κανείς τον τρόπο που κυλά, την ισχύ της και το πώς πατά στο δρόμο, για να αντιληφθεί πως βρίσκεται ταυτόχρονα στο κάθισμα μιας γνήσιας Mustang, αλλά και σε εκείνο ενός συναρπαστικού SUV που ήρθε καλπάζοντας από... το μέλλον.

5

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...