Μεγάλη άνοδος στην αγορά αυτοκινήτου – Πάνω από τα μισά είναι SUV

Ο Νοέμβριος του 2022 έκλεισε με αύξηση των πωλήσεων κατά 12,7%, βάζοντας θετικό πρόσημο στην αγορά αυτοκινήτου. Απόλυτοι πρωταγωνιστές, τα SUV.

  • -
  • -

Η αγορά νέου αυτοκινήτου έχει αλλάξει το τελευταίο διάστημα, με αρκετά προβλήματα να επηρεάζουν τις πωλήσεις. Ωστόσο, τα δείγματα είναι θετικά, καθώς ο Νοέμβρης έκλεισε με αρκετά καλά αποτελέσματα. Αυτό επηρεάζει τις συνολικές πωλήσεις του έτους, οι οποίες δείχνουν ότι θα είναι καλύτερες από τα περσινά αποτελέσματα. Ήδη το 2022 «κερδίζει» το αντίστοιχο διάστημα του 2021, άρα οι προβλέψεις είναι θετικές για την ώρα. Όλα αυτά σε ό,τι αφορά τα νέα επιβατικά αυτοκίνητα, καθώς στα επαγγελματικά είναι διαφορετικά τα αποτελέσματα.

Πόσα νέα αυτοκίνητα πουλήθηκαν τον Νοέμβρη;

Ο μήνας που μας πέρασε τελείωσε με 8.077 νέες ταξινομήσεις επιβατικών αυτοκινήτων. Το συγκεκριμένο νούμερο είναι πολύ μεγαλύτερο από τον ίδιο μήνα του 2021, στον οποίο είχαν ταξινομηθεί μόνο 7.165 νέα αυτοκίνητα.

Ο φετινός Νοέμβρης έχει ανέβει κατά 12,7 %, παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες με τις παραδόσεις νέων αυτοκινήτων. Αξίζει να σημειώσουμε ότι η δημοφιλέστερη κατηγορία για τον Νοέμβρη ήταν τα B-SUV με μερίδιο αγοράς στο 25,1 %, αλλά και τα μοντέλα της κατηγορίας B (supermini) τα οποία κατάφεραν να αποσπάσουν απόλυτη ισοβαθμία με 25,1 %!

Τα C-SUV τα πήγαν επίσης πολύ καλά, με 21,4 %, ξεπερνώντας κατά πολύ τα «απλά» μικρομεσαία της κατηγορίας C που συγκέντρωσαν το 10,4 % της προτίμησης των αγοραστών. Σαν μια γενικότερη εικόνα, να πούμε ότι το 54,2 % των νέων αυτοκινήτων που πουλήθηκαν, ήταν SUV όλων των κατηγοριών. Πάνω από τα μισά, δηλαδή!

Δείτε ακόμη: Οδηγούμε 5 νέα υβριδικά SUV - Ποιο προτιμάτε;

Βενζίνη – ο απόλυτος κυρίαρχος

Αναφορικά με την τεχνολογία των αυτοκινήτων που διάλεξαν οι νέοι αγοραστές τον Νοέμβρη στην Ελλάδα, η βενζίνη έχει την απόλυτη κυριαρχία με 40,7 % του συνόλου. Στο 32,4 % βρέθηκαν τα υβριδικά, ενώ 13,7 % συγκέντρωσε το diesel. Τα ηλεκτρικά και τα plug-in hybrid μοντέλα έκλεισαν με 9,2 %, τα μοντέλα φυσικού αερίου με 0,6 %, ενώ πολύ καλά τα πάνε και τα μοντέλα με υγραέριο, μαζεύοντας το 3,3 % της συνολικής προτίμησης.

Πόσα αυτοκίνητα έχουν πουληθεί το 2022;

Μέχρι στιγμής, οι έντεκα μήνες του έτους κλείνουν με 98.804 νέα αυτοκίνητα στη χώρα μας. Είναι σχεδόν βέβαιο πως όταν τελειώσει και ο Δεκέμβρης, οι συνολικές ταξινομήσεις του έτους θα υπερβούν τις 100.000 μονάδες – εκτός συγκλονιστικού απροόπτου Να πούμε ότι πέρυσι, το 2021, από τον Ιανουάριο μέχρι τον Νοέμβριο είχαν πουληθεί 95.256 αυτοκίνητα. Φέτος είμαστε στο +3,70 %, δηλαδή, αναμένοντας και τον Δεκέμβρη για να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...