Επικεφαλής μπαταριών BMW: «Οι μπαταρίες λιθίου έχουν πιάσει ταβάνι!»

O Simon Erhard, επικεφαλής εξέλιξης της νεότερης γενιάς μπαταριών της BMW, είναι πεπεισμένος ότι έχει ήδη επιτευχθεί η μέγιστη απόδοση. Τι θα ακολουθήσει;

  • -
  • -

Οι μπαταρίες ιόντων – λιθίου (Li-ion) έχουν φτάσει στο αποκορύφωμα της εξέλιξης τους, ανέφερε σε δηλώσεις του ο Simon Erhard, επικεφαλής εξέλιξης της νεότερης γενιάς μπαταριών έκτης γενιάς της BMW. Όπως υποστήριξε, οι σημερινές μπαταρίες θα παραμείνουν στην αγορά για αρκετά χρόνια ακόμα, αλλά δεν υπάρχουν σημαντικά περιθώρια εξέλιξης τους. «Από την πλευρά της ενέργειας έχουμε αποκομίσει τη βέλτιστη απόδοση των μπαταριών ιόντων – λιθίου. Θεωρώ πως πλέον βρισκόμαστε στο peak της απόδοσης τους».

Σύμφωνα με τον Erhard, η επόμενη μέρα για την ηλεκτροκίνηση είναι οι μπαταρίες στερεού τύπου (solid state) και η BMW έχει ήδη ξεκινήσει την εξέλιξη τους. Μαζί με τη Ford είναι οι δύο εταιρείες που έχουν επενδύσει σε αυτού του είδους τις μπαταρίες, με στόχο να είναι οι πρώτες που θα τις χρησιμοποιήσουν μαζικά στα αυτοκίνητα παραγωγής. Πάντως, η αλήθεια είναι πως αυτοκινητοβιομηχανίες όπως οι General Motors, Honda, Volkswagen, Hyundai και Toyota εργάζονται επίσης επάνω στις μπαταρίες solid state.

Δείτε ακόμη: Πως φτιάχνονται οι μπαταρίες στερεού τύπου; [video]

Μέχρι τότε, η BMW θα συνεχίσει την παραγωγή μπαταριών με την υπάρχουσα τεχνολογία, αφού όσο υποσχόμενες και αν είναι οι solid state, ακόμα βρίσκονται σε αρκετά πρώιμο στάδιο εξέλιξης. Πάντως, η παρουσία τους θα εξασφαλίσει μικρότερο μέγεθος, μεγαλύτερη ενεργειακή πυκνότητα, στοιχείο που μεταφράζεται και σε χαμηλότερο βάρος. Δεν είναι υπερβολή πως αρκετοί χαρακτηρίζουν τις solid state μπαταρίες ως το… «Άγιο Δισκοπότηρο» της ηλεκτροκίνησης. Για την BMW, η 6η γενιά μπαταριών που θα παρουσιαστεί στο άμεσο μέλλον θα σηματοδοτήσει το απόγειο της εξέλιξης των μπαταριών ιόντων λιθίου. «Μέσα στην επόμενη δεκαετία, θεωρώ ότι θα επικρατούσαν οι solidstateμπαταρίες. Αλλά όπως και να έχει την επόμενη 3ετία και 5ετία θα προχωρήσουμε με αυτές που κάνουν χρήση ιόντων λιθίου. Από το 2030 στόχος είναι να έχουμε προχωρήσει με τη νέα τεχνολογία».

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...