Video: Το δυνατότερο Toyota GR Yaris του κόσμου λυσσάει στο δυναμόμετρο

Η EKanoo Racing πειραματίζεται με τον τρικύλινδρο κινητήρα του Toyota GR Yaris και τα αποτελέσματα, μέχρι στιγμής, είναι εκπληκτικά.

  • -
  • -

Όταν παρουσιάστηκε, το Toyota GR Yaris συζητήθηκε πάρα πολύ. Ένα τετρακίνητο, τόσο ικανό supermini, με ασύλληπτες επιδόσεις και τρικύλινδρο κινητήρα 261 ίππων! Φυσικά, η υψηλή τιμή του έγινε επίσης αντικείμενο συζήτησης, όμως μιλάμε για ένα γνήσιο rally replica, μια κατηγορία που έχει… εκλείψει εδώ και πολλά χρόνια. Παρά το γεγονός ότι η Toyota Gazoo Racing δεν το εξέλιξε για «μαχητή της ευθείας», πολλοί βελτιωτές ανά τον κόσμο προσπαθούν να εξαντλήσουν τις δυνατότητες του τρικύλινδρου μοτέρ.

Ποιο είναι το πιο δυνατό Toyota GR Yaris στον κόσμο;

Το ισχυρότερο, μέχρι στιγμής, Toyota GR Yaris του πλανήτη βρίσκεται στο Μπαχρέιν. Ανήκει στον Ebrahim Kanoo, ιδιοκτήτη της EKanoo Racing και όπως λέει η εταιρεία, τα όρια δεν έχουν έρθει ακόμη. Πρόκειται για μια εντυπωσιακή δήλωση καθώς το μικρό turbo τρικύλινδρο σύνολο «έχει βγάλει» 557 ίππους και 673 Nm ροπή στο δυναμόμετρο. Το μοτέρ δεν έχει ανοιχθεί για να ενισχυθούν τα σωθικά του με ενισχυμένα, σφυρήλατα μέρη.

Η Toyota έδωσε μεγάλη βάση στην αξιοπιστία του τρικύλινδρου 1.600άρη, οπότε χρησιμοποιήθηκαν υψηλής ποιότητας και αντοχής πιστόνια, μπιέλες κλπ. Εννοείται ότι τα περιφερειακά του κινητήρα έχουν αλλάξει, το turbo είναι διαφορετικό, έχει εγκατασταθεί νέο σύστημα τροφοδοσίας καυσίμου, άγραφος εγκέφαλος για custom πρόγραμμα, διαφορετικό σύστημα εισαγωγής και εντελώς διαφορετική εξαγωγή. Το μεγάλο intercooler ρίχνει τη θερμοκρασία εισερχόμενου αέρα και ο νέος προγραμματισμός έχει ανεβάσει σημαντικά το όριο περιστροφής, με τον κόφτη να επεμβαίνει αρκετά ψηλά. Οι 557 ίπποι αποδίδονται στις… 7.300 σ.α.λ. και υπάρχει ακόμη μεγαλύτερο περιθώριο.

Οι επιδόσεις του ισχυρότερου Toyota GR Yaris

Μέχρι στιγμής, το GR Yaris με τον μικρό βενζινοκινητήρα των 1.6 λίτρων έχει γράψει 3 δευτερόλεπτα για τα 0-100 km/h και κάτω από 7 δευτερόλεπτα (6,9 για την ακρίβεια) για το 100-200 km/h. Έχει τρέξει ήδη τους πρώτους του αγώνες dragster και μάλιστα, κατάφερε να κάνει το 400άρι (0-402 μέτρα) σε μόλις 10,54 δευτερόλεπτα. Το μοναδικό «πρόβλημα» που αντιμετωπίζεται με την υπερβολική βελτίωση ενός Toyota GR Yaris, εντοπίζεται στο πίσω διαφορικό της τετρακίνησης.

Η υψηλή ροπή μπερδεύει τους αισθητήρες, το αυτοκίνητο μπαίνει σε safe mode και μετατρέπεται σε εμπροσθιοκίνητο. Το πρόβλημα λύνεται με έναν εγκέφαλο που παρακάμπτει τους συγκεκριμένους αισθητήρες, καθώς δεν υπάρχει ουσιαστικό πρόβλημα αντοχής και το διαφορικό δεν σπάει. Ωστόσο, η Cusco έχει ήδη προνοήσει και προσφέρει πίσω διαφορικό μεγαλύτερης αντοχής, ως μια πιο ολοκληρωμένη και αξιόπιστη λύση. Ακόμη και για ξεκίνημα στις κόλλες της πίστας dragster με full πίεση!

Δείτε ακόμη: Ιαπωνικός εμφύλιος - Toyota GR Yaris vs Subaru WRX STi [video]

Δυστυχώς, η EKanoo Racing δεν ανακοινώνει πολλές επιπλέον πληροφορίες για το γκρι αυτοκίνητο που βλέπουμε. Πιθανότατα αυτό συμβαίνει επειδή έχει ξεκινήσει μια άτυπη… κόντρα των βελτιωτών για το ποιος θα φτιάξει το ισχυρότερο Toyota GR Yaris με εργοστασιακά εσωτερικά μέρη του κινητήρα. Προς το παρόν, το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να απολαύσουμε τον μικρό τρικύλινδρο διάβολο πάνω στο δυναμόμετρο!

Δείτε το video:

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...