Ιαπωνικός εμφύλιος: Το Subaru WRX STi κοιτάει στα μάτια το Toyota GR Yaris (video)

Έχοντας παρόμοια φιλοσοφία αλλά αρκετά διαφορετικό τρόπο έκφρασης αυτής, το Subaru WRX STi βάζει στη θέση του το Toyota GR Yaris σε μια εντός πίστας αναμέτρηση.

  • -
  • -

Αντιμέτωπο με την «παλιά σχολή» των rally replicas ήρθε το Toyota GR Yaris, στην κόντρα του με το Subaru WRX STi. Τα δύο αυτοκίνητα έχουν πολλά κοινά, αλλά και πολλές διαφορές μεταξύ τους, που καθιστά αυτή την αναμέτρηση άκρως ενδιαφέρουσα. Πατούν επάνω στην ίδια φιλοσοφία, όμως το Subaru ακολουθεί την πιο old school εκδοχή, με τη φτερούγα στο καπό του πορτμπαγκάζ και έναν τούρμπο κινητήρα 2.5 λίτρων.

TO TOYOTA GR YARIS ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟ MITSUBISHI EVO TOMMI MAKINEN

Το Toyota GR Yaris πρεσβεύει τη σύγχρονη εκδοχή των rally replicas. Μικρό hatchback αμάξωμα με φαρδιά μετατρόχια και μεγάλο μεταξόνιο, παρά το συνολικά μικρό μήκος του. Μέχρι σήμερα έχει «τιμωρήσει» πολλές κατασκευές τόσο στην πίστα, όσο και σε συνθήκες δρόμου, ενώ έχει αποκτήσει φανατικούς υποστηρικτές, όπως και… αντιπάλους.

Το Subaru όμως δεν μασάει από το βιογραφικό του GR Yaris. Κάτω από το καπό του έχει τον EJ25 κινητήρα της μάρκας με σήμα τις πλειάδες, έναν τετρακύλινδρο τούρμπο boxer των 2.5 λίτρων που αποδίδει 310 ίππους με 393 Nm ροπής. Το GR Yaris έχει έναν τρικύλινδρο τούρμπο των 1.6 λίτρων με 261 ίππους και 360 Nm ροπής. Η μετάδοση της κίνησης και στις δύο περιπτώσεις, γίνονται και στους τέσσερις τροχούς μέσα από ένα χειροκίνητο σασμάν των έξι σχέσεων.

TOYOTA GR YARIS TA ΒΑΖΕΙ ΜΕ BMW M2 COMPETITION

Το Yaris υπολείπεται κατά περίπου 50 άλογα, ωστόσο το Subaru έχει σχεδόν 300 περισσότερα κιλά, οπότε η διαφορά σχεδόν χάνεται. Για του λόγου το αληθές, στις μετρήσεις που γίνονται στο βίντεο τα 0-100 χλμ./ώρα ολοκληρώθηκαν σε 5,7 δευτερόλεπτα για την περίπτωση του Toyota και σε 6,1 δευτερόλεπτα για το Subaru. Οι εργοστασιακοί χρόνοι λένε 5,2’’ για το WRX STi και 5,5’’ για το Yaris.

Τι γίνεται όμως στην πίστα; Εκεί το βαρύτερο WRX STi παίρνει το αίμα του πίσω. Η δοκιμή έγινε στη Queensland Raceway, στη Sprint Circuit διαδρομή και σύμφωνα με τους δοκιμαστές, το Subaru έχει έναν αρκετά πιο ισορροπημένο χαρακτήρα με λιγότερες αναπηδήσεις και περισσότερη σταθερότητα όταν στρίβει με πολύ μεγάλη ταχύτητα. Το GR Yaris από την άλλη εμφανίζει κάποιες ταλαντώσεις και δεν μπορεί να «κουβαλήσει» τα ίδια χιλιόμετρα μέσα στη στροφή.

Ο… αστερίσκος που βάζουμε, είναι ότι η Sprint Circuit διαδρομή της Queensland Raceway είναι ένα πάρα πολύ ανοικτό τερέν με πολύ γρήγορες στροφές και μεγάλες ευθείες, όπου ο EJ25 του Subaru θα προσφέρει αντίστοιχες ή και καλύτερες επιδόσεις σε σχέση με την υστέρηση που εμφανίζει στις χαμηλές ταχύτητες, εν συγκρίσει με το Yaris. Επίσης σε μια πιο σφιχτή πίστα το GR Yaris  θα ήταν πραγματικά άπιαστο χάρη στο μικρό του βάρος και την ευελιξία που χαρίζει το μικρό αμάξωμα.

Το τελικό αποτέλεσμα είναι ότι το Yaris έφαγε σχεδόν ένα δευτερόλεπτο από το Subaru. Χωρίς αμφιβολία, το WRX STi βολεύεται καλύτερα στη συγκεκριμένη διαδρομή, όμως και πάλι είναι μια μεγάλη νίκη. Έτσι κι αλλιώς έχουμε δει και αρκετά βίντεο με GR Yaris να παίζουν… βρόμικα, όπως τότε που το έβαλαν απέναντι σε ένα Nissan GT-R Nismo, σε μια πάρα πολύ σφιχτή πίστα που ταλαιπώρησε τον Godzilla. Σαν να μην έφτανε αυτό, το GT-R φόραγε semi slick ελαστικά και η άσφαλτος ήταν βρεγμένη… Κλείνει η παρένθεση, απολαύστε το βίντεο!

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...