Αυτό το van δεν είναι VW, αλλά μια original σπάνια Porsche!

Μοιάζει με Volkswagen Transporter, όμως αυτό το φορτηγάκι έχει μεγάλη ιστορία. Πρόκειται για μια εργοστασιακή Porsche και η τιμή του είναι… απλησίαστη!

  • -
  • -

Η Volkswagen έχει μεγάλη παράδοση στην κατασκευή επαγγελματικών και επιβατικών van. Η σειρά Transporter παρουσιάστηκε πολλές δεκαετίες πριν και έχει πουλήσει εκατομμύρια μονάδες σε όλο τον κόσμο. Αυτό το φορτηγάκι στις φωτογραφίες όμως, δεν είναι Volkswagen, παρά το γεγονός ότι φέρει τα σήματά της. Πρόκειται για μια Porsche! Και όχι, δεν αναφερόμαστε σε μια μετατροπή που μπορεί να έκανε κάποιος. Κατασκευάστηκε από την ίδια την εταιρεία, τα χαρτιά του γράφουν το όνομα της Porsche και η τιμή του, πείθει ακόμη και τους πιο δύσπιστους.

Βοήθησε στον αγώνα Paris – Dakar

Όταν η Porsche έτρεχε στον αγώνα Paris – Dakar με την 959, χρειαζόταν ένα αξιόπιστο van για την υποστήριξη της ομάδας της. Έτσι, προμηθεύτηκε κάποια Volkswagen Transporter. Στην πορεία όμως, είδαν ότι οι… επιδόσεις τους δεν κάλυπταν τις ανάγκες. Προφανώς ένα van δεν κατασκευάζεται με γνώμονα την ταχύτητά του. Η Porsche όμως τη χρειαζόταν για να συμβαδίζει με τον ρυθμό του αγώνα. Τι πιο εύκολο λοιπόν, από το να φτιάξεις το δικό σου, custom-made van, όταν είσαι μια από τις πιο επιτυχημένες εταιρείες κατασκευής σπορ οχημάτων στον πλανήτη;

Με σωθικά από Porsche Carrera

Η Porsche πήρε το κατά τα λοιπά αξιοπρεπές van της Volkswagen και έβαλε τις… πινελιές της. Οι προδιαγραφές του φορτηγού, τη βοήθησαν πολύ. Οι περισσότεροι γνωρίζουν ότι ο θρυλικός «σκαραβαίος» είχε τον κινητήρα στο πίσω μέρος του, ακριβώς όπως και οι Porsche 911. Τα δύο μοντέλα μπορούσαν να μοιραστούν κοινά μηχανικά μέρη, για αυτό και οι μετατροπές των «σκαραβαίων» με μοτέρ Porsche ήταν σχετικά εύκολες – και πολλές. Το ίδιο ισχύει και για το van της Volkswagen, το Transporter (T3).

Έχει τον κινητήρα στο πίσω μέρος. Συνεπώς, η Porsche το μόνο που είχε να κάνει ήταν να αντικαταστήσει το μοτέρ, το σασμάν και το διαφορικό με τα ίδια ανταλλακτικά από μια 911 Carrera 3.2. Με 231 ίππους, οι επιδόσεις του μεταμορφώθηκαν και το van μπορούσε πλέον να αναπτύσσει με άνεση ταχύτητες της τάξεως των 180 km/h. Φυσικά, η Porsche δεν άφησε έτσι το υπόλοιπο αυτοκίνητο. Χρησιμοποίησε μεγαλύτερα φρένα, άλλαξε τις ρυθμίσεις στην ανάρτηση και άνοιξε έναν μεγαλύτερο αεραγωγό για τη σωστή ψύξη του αερόψυκτου μοτέρ.  

Το λες και sleeper!

Από την εμφάνισή του, δύσκολα καταλαβαίνεις ότι το van που βλέπεις μπροστά σου είναι τόσο σπάνιο και ακριβό. Επίσης, δεν περιμένεις με τίποτα ότι κρύβει 231 ίππους! Τα μόνα σημεία που ξεχωρίζει είναι οι ζάντες 16 ιντσών (για την εποχή ήταν αρκετά μεγάλες), τα φρένα με τις τετραπίστονες δαγκάνες και τους τρυπητούς δίσκους που βρίσκονται από πίσω, ο μεγαλύτερος αεραγωγός για την ψύξη του μοτέρ και η εξάτμιση που ξεπροβάλλει στο αριστερό μέρος του προφυλακτήρα. Το χαμηλό προφίλ διατηρείται και στο εσωτερικό, όπου δεν εντοπίζεται πολλές αλλαγές, πέρα από το σήμα της Porsche στο τιμόνι και μια σειρά οργάνων επίβλεψης του κινητήρα μπροστά από τον επιλογέα του χειροκίνητου σασμάν.

Ένα van για τον CEO της Porsche

Η καλύτερη απόδειξη πως το συγκεκριμένο van είναι μια γνήσια Porsche και όχι κάποιου είδους μετατροπή, είναι ότι ο αριθμός πλαισίου είναι της Porsche. Αυτό εξηγεί την ύπαρξη του ίδιου ονόματος (Porsche) στην άδεια κυκλοφορίας αυτού του van. Συνολικά, πιστεύεται ότι κατασκευάστηκαν 7 τέτοια van. Αυτό που φαίνεται στις φωτογραφίες όμως, είναι μοναδικό και με μεγαλύτερη αξία. Φτιάχτηκε για τον Peter W. Schutz, τον τότε CEO της Porsche και για αυτό αναμένεται ότι οι λάτρεις της μάρκας γρήγορα θα εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους.

Δείτε ακόμη: Porsche Cayenne - To SUV που έσωσε την εταιρεία από την χρεωκοπία

Συνολικά έχει καλύψει 130.770 χιλιόμετρα και η κατάστασή του είναι αρκετά καλή για τα χρόνια του. Χρειάζεται μερικά μικρά «μαζέματα» στο εξωτερικό, αλλά και το εσωτερικό. Επίσης, η εξάτμιση είναι σκουριασμένη, κάτι που ίσως να αποτελεί ένδειξη κι άλλων σκουριασμένων μερών στο πάτωμα του van, απόρροια του δύσκολου γερμανικού χειμώνα και τον δρόμων με αλάτι όταν χιονίζει. Όσο για την τιμή του; 364.900 €! Να σημειώσουμε, ότι το συλλεκτικό van πωλείται από επίσημο dealer της Porsche στην Ολλανδία.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...