FIAT 500e «3+1»: Σε τι διαφέρει από το συμβατικό;

Στην γκάμα του FIAT 500e υπάρχει μία έκδοση που ονομάζεται 3+1. Τι σημαίνουν αυτοί οι αριθμοί και ποιες είναι οι διαφορές από τις υπόλοιπες εκδόσεις;

  • -
  • -

Το FIAT 500e διατίθεται σε πολλές εκδόσεις, με τη μία από αυτές να ξεχωρίζει καθώς δε χαρακτηρίζεται από κάποια ονομασία αλλά από μία μαθηματική πράξη, το 3+1. Ποιο το νόημα αυτού του περίεργου ονόματος; Υπάρχουν διαφορές σε σχέση με τις υπόλοιπες εκδόσεις και αν ναι, ποιες είναι αυτές;

Να ξεκινήσουμε λέγοντας ότι το 3+1 υπάρχει για να δείχνει τον αριθμό των θυρών του μοντέλου. Οι 3 θύρες είναι εκείνες που βρίσκουμε σε οποιοδήποτε 500e, δηλαδή του οδηγού, του συνοδηγού και του χώρου αποσκευών. Στην έκδοση που εξετάζουμε υπάρχει ακόμα μία η οποία δεν είναι ορατή με την πρώτη ματιά.Βρίσκεται από τη μεριά του συνοδηγού και έχει σκοπό την ευκολότερη πρόσβαση στα πίσω καθίσματα.

Αυτή η πόρτα δεν έχει χερούλι από την εξωτερική μεριά του αυτοκινήτου. Για να ανοίξει πρέπει να έχει προηγηθεί το άνοιγμα εκείνης του συνοδηγού. Όταν συμβεί αυτό, ο χρήστης θα βρει μία κρυμμένη χειρολαβή στην κολώνα. Τραβώντας τη ανοίγει η επιπλέον θύρα και μάλιστα με φορά αντίθετη από αυτή που έχουμε συνηθίσει.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/1c14bb3b21f621e6a8a635fcd6e1a655.JPG

Μία κολώνα λιγότερη για το 500e 3+1

Αυτό δημιουργεί μία ακόμα διαφορά. Ότι το 500e 3+1 δεν έχει στην πραγματικότητα μεσαία κολώνα στη μεριά του συνοδηγού. Η έλλειψή της ανάγκασε τους σχεδιαστές να προχωρήσουν σε ενισχύσεις. Συνήθως όταν πρέπει να υπάρξουν ενισχύσεις σε ένα αυτοκίνητο, αυτό συνεπάγεται σημαντική αύξηση του βάρους. Στην προκειμένη περίπτωση, η αύξηση περιορίστηκε μόλις στα 30 κιλά, με την παθητική ασφάλεια να παραμένει ακριβώς στα ίδια επίπεδα.

Δείτε ακόμα: Επίσημο: Νέο ηλεκτρικό Abarth 500e με 155 ίππους [video]

Τι γίνεται με τις διαστάσεις αυτού του Fiat 500e;

Παρά το γεγονός ότι προστέθηκαν ενισχύσεις αλλά και ο μηχανισμός για να ανοίγει η επιπλέον πόρτα, οι συνολικές διαστάσεις του 500e 3+1 είναι ακριβώς ίδιες με του απλού 500e, ώστε να μην επηρεάζεται η ικανότητα του αυτοκινήτου να ελίσσεται στους στενούς δρόμους των σύγχρονων πόλεων.

Η επιπλέον πόρτα του 3+1 επηρεάζει τους χώρους;

Όπως με τις εξωτερικές διαστάσεις, έτσι και με τους διαθέσιμους χώρους η προσθήκη της τέταρτης θύρας δεν έχει καμία επίδραση. Όταν κάποιος θα θελήσει να καθίσει στα πίσω καθίσματα του 500e 3+1, η εικόνα που θα αντικρίσει θα είναι ακριβώς όπως αν βρισκόταν σε κάποιο άλλο αυτοκίνητο της γκάμας.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/acf2ad7064937347be2cf0694093d6d6.JPG

Ποια είναι η χρησιμότητα της επιπλέον πόρτας στο FIAT 500e3+1;

Ο σκοπός που οι σχεδιαστές της FIAT αποφάσισαν να δημιουργήσουν αυτή την παράξενη εκ πρώτης όψεως έκδοση είναι για να αυξήσουν την πρακτικότητα του τελικού χρήστη. Ειδικά σε περιπτώσεις όπου το 500e χρησιμοποιείται για μετακινήσεις παιδιών και ακόμα περισσότερο αν αυτά πρέπει να μπουν σε παιδικό κάθισμα, η δυνατότητα να έχει πρόσβαση ο γονιός στα πίσω καθίσματα χωρίς να πρέπει να αναδιπλώσει τα μπροστά, μπορεί να κάνει τεράστια διαφορά.

Υπάρχει διαφορά στην αυτονομία ανάμεσα στις δύο εκδόσεις του FIAT 500e;

Η κανονική έκδοση του FIAT 500e έχει ακριβώς τα ίδια χαρακτηριστικά με την 500e 3+1, με μοναδική εξαίρεση τα 30 επιπλέον κιλά που αναφέραμε. Αυτό σημαίνει ότι ο κινητήρας είναι ίδιος, όπως και η μπαταρία, ενώ ακριβώς ίδιες είναι και οι αεροδυναμικές αντιστάσεις. Δεδομένου ότι η διαφορά στο βάρος είναι πάρα πολύ μικρή σε σχέση με το συνολικό βάρος του αυτοκινήτου (1.365 στο απλό έναντι 1.395 στο 3+1), η αυτονομία πρακτικά δεν επηρεάζεται καθόλου. Κατά συνέπεια, όποιο από τα δύο κι αν αγοράσει κάποιος, θα μπορεί να καλύψει μέχρι και 314 km σε μικτές συνθήκες ή 447 km αν κινείται αποκλειστικά σε αστικό περιβάλλον.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...