Έρευνα: Πόσο συχνά χαλάνε οι μπαταρίες και τα μοτέρ σε Tesla; [video]

Με αρκετά υψηλά κόστη αντικατάστασης, πάμε να δούμε στα πόσα χιλιόμετρα μπορεί να αποχαιρετήσουν οι ιδιοκτήτες Tesla, τις μπαταρίες και τα μοτέρ των ηλεκτρικών τους οχημάτων.

  • -
  • -

Μία ενδιαφέρουσα έρευνα έκανε ο Sean Mitchell από το All Things EV, την δική του σειρά με videos που αφορούν διάφορα θέματα γύρω από τα ηλεκτρικά οχήματα. Στα video που θα βρείτε παρακάτω λοιπόν, βλέπουμε να έχει συγκεντρώσει στοιχεία σχετικά με την αξιοπιστία και την αντοχή των μπαταριών αλλά και των ηλεκτροκινητήρων που βρίσκουμε στα μοντέλα της Tesla.

Πιο συγκεκριμένα, στόχος ήταν να προσπαθήσει να δει πόσο συχνό είναι το φαινόμενο του να χαλάσει μία μπαταρία ή ένας ηλεκτροκινητήρας σε Tesla, ρωτώντας σχεδόν 200 ιδιοκτήτες μοντέλων της αμερικανικής μάρκας. Φυσικά το δείγμα είναι πολύ μικρό για να πούμε πως έχουμε στα χέρια μας μία επιστημονική έρευνα και γι’ αυτό το λόγο ο Sean καλεί και όσους βλέπουν το video να συμμετέχουν σε αυτή, εφόσον έχουν στην κατοχή τους κάποιο Tesla.

tesla

Πότε χαλάνε οι μπαταρίες των Tesla;

Ξεκινώντας από την μπαταρίες, καταρχάς να πούμε πως κυκλοφορεί αρκετή παραπληροφόρηση. Πόσο συχνά έχετε ακούσει κάτι του τύπου «θα χαλάσει η μπαταρία και ύστερα θα θέλεις 15.000 και 20.000 € για να την αντικαταστήσεις»; Αν και δεν είναι αδύνατο, τέτοιες περιπτώσεις είναι σπάνιες μιας και οι μπαταρίες όχι μόνο είναι κατασκευασμένες για να αντέχουν αρκετά χρόνια και χιλιόμετρα, αλλά σε πολλές περιπτώσεις καλύπτονται και από πολυετή προγράμματα εγγύησης. H Tesla συγκεκριμένα, δίνει σύμφωνα με την ιστοσελίδα της σε μοντέλα όπως το Model 3 και το Model Y, 8ετή εγγύηση με όριο τα 192.000 km για την μπαταρία και τον ηλεκτροκινητήρα και 4 έτη με όριο τα 80.000 km για όλα τα υπόλοιπα.

Δείτε ακόμη: Που είναι η πρώτη αντιπροσωπεία της Tesla στην Ελλάδα

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα λοιπόν, τα περισσότερα Tesla που αντιμετώπισαν πρόβλημα ήταν Model 3 και Model Y, χωρίς αυτό να σημαίνει πως είναι πιο αναξιόπιστα σε σχέση με τα Model S και X. Απλά ως τα φθηνότερα μοντέλα της γκάμας είναι και αυτά που έχουν πουλήσει περισσότερο τα τελευταία χρόνια.

Συνολικά, το 7,4% των ερωτηθέντων δήλωσαν πως η μπαταρία του Tesla τους έπαθε ολοκληρωτική βλάβη. Από αυτό το 7,4%, οι 8 στις 10 μπαταρίες σταμάτησαν να λειτουργούν πριν τις 160.000 km, με τις 6 εξ’ αυτών όμως να έχουν ξεπεράσει τις 80.000 km.

model 3

Να σημειωθεί πως από τις διάφορες εκδόσεις των Model 3 και Y που έβγαλαν πρόβλημα, τα Model 3 Performance ήταν τρεις φορές περισσότερα, φτάνοντας το 30%. Πρόκειται για κάτι βέβαια που θα μπορούσε να αποδοθεί και στην σκληρότερη χρήση που πιθανότατα κάνουν οι οδηγοί των συγκεκριμένων μοντέλων. Ακριβώς 30% ήταν και το ποσοστό των βλαβών σε Model S 85D.

Δείτε ακόμη: Tesla Autopilot: Οδηγεί πράγματι μόνο του; Τι ισχύει

Ενδιαφέρον έχει επίσης πως σε μία παρόμοια έρευνα που πραγματοποιήθηκε πριν από 4 χρόνια από τον ίδιο άνθρωπο, το συνολικό ποσοστό ατόμων που αντιμετώπισαν ανεπανόρθωτο πρόβλημα με την μπαταρία του Tesla τους ήταν μικρότερο, φτάνοντας μόλις το 5,6%.

Πόσο αντέχουν οι ηλεκτροκινητήρες των Tesla;

Αρχικά να πούμε πως ο αριθμός των ατόμων που συμμετείχαν στην έρευνα για τους ηλεκτροκινητήρες ήταν μεγαλύτερος, γι’ αυτό και υπάρχει μία πιο ευρεία γκάμα μοντέλων. Εδώ συναντάμε διάφορες εκδόσεις του Model S που δυστυχώς δεν πρόλαβαν να εισαχθούν στην χώρα μας επίσημα, καθώς δεν υπήρχε η αντιπροσωπεία όταν τα συγκεκριμένα μοντέλα βρισκόντουσαν στην παραγωγή. Και πάλι όμως, όπως και στο παραπάνω video, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων είναι ή ήταν ιδιοκτήτες κάποιας έκδοσης των Model 3 ή Model Y.

tesla

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα λοιπόν, το 7,6% των ιδιοκτητών που ερωτήθηκαν αναγκάστηκαν να αντικαταστήσουν τον ηλεκτροκινητήρα του αυτοκινήτου τους λόγω μη αναστρέψιμης βλάβης. Από τα μοντέλα που αντιμετώπισαν πρόβλημα, η συντριπτική πλειοψηφία ανήκει σε κάποια έκδοση του Model S με την μπαταρία των 85 kWh (S 85, S P85, S P85D), συγκεντρώνοντας το 73,4% των συνολικών Tesla που αντιμετώπισαν πρόβλημα με τον ηλεκτροκινητήρα.

Όσον αφορά τα μοντέλα που βλέπουμε και στην Ελλάδα, εδώ είχαμε μία ίση μοιρασιά μεταξύ των Model 3 Long Range, Model 3 Performance και Model X Long Range, τα οποία είχαν από 6,7% το καθένα. Η πλειοψηφία των κινητήριων μονάδων που σταμάτησαν να λειτουργούν το έπαθε πριν τα 160.000 km. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα το 93,3 % των μοτέρ που χρειάστηκαν να αλλαχθούν, να καλύπτονται από την εγγύηση.

Δείτε το σχετικό video:

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...