Renault Captur: Τι προσφέρουν οι 3 υβριδικές εκδόσεις; - Δες τις τιμές τους

Το Renault Captur διατίθεται με τρία υβριδικά σύνολα, τα οποία διαφέρουν σημαντικά στον τρόπο που λειτουργούν. Πάμε να δούμε ποια είναι και τι ισχύει για το καθένα.

  • -
  • -

Τα υβριδικά σύνολα είναι η κυρίαρχη τάση αυτή τη στιγμή, καθώς επιτρέπουν στα αυτοκίνητα να κινούνται με χαμηλότερους ρύπους, ενώ την ίδια στιγμή κρατάνε το κόστος σε πιο χαμηλά επίπεδα από εκείνα των αμιγώς ηλεκτρικών και επιτρέπουν στους αγοραστές να μην αλλάξουν συνήθειες.

Στην περίπτωση του Renault Captur ο αγοραστής που θέλει ένα υβριδικό κινητήριο σύνολο έχει τη δυνατότητα να διαλέξει ανάμεσα σε τρία, τα οποία λειτουργούν με διαφορετικό τρόπο οπότε έχουν και διαφορετικά πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα.

Captur Hybrid MHEV

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/d0f979795013c7f6f9a9c0e1b4936694.jpeg

Τα αρχικά MHEV προέρχονται από τις λέξεις Mild Hybrid Electric Vehicle. Στα ελληνικά τα σύνολα αυτού του είδους συνηθίζουμε να τα λέμε ήπια υβριδικά. Ο λόγος για κάτι τέτοιο είναι ότι ο ρόλος του ηλεκτρικού τμήματος είναι πολύ μικρός, σε τέτοιο βαθμό ώστε ο οδηγός να μην μπορεί να αντιληφθεί ότι υπάρχει κάποιος ηλεκτροκινητήρας στο όλο σύστημα.

Δείτε ακόμα: Δοκιμή - Renault Captur 1.3 TCe 140 MHEV: Η έξυπνη λύση

Στην πράξη αυτό που συμβαίνει στο Captur MHEV είναι το εξής. Όταν ο κινητήρας έχει αυξημένο φορτίο όπως στην εκκίνηση από στάση ή σε κάποια ανηφόρα, ένα ηλεκτρικό μοτέρ αναλαμβάνει να τον βοηθήσει, ώστε τελικά να κάψει λιγότερο καύσιμο. Λόγω του τρόπου λειτουργίας στο MHEV σύνολο τόσο η δύναμη του ηλεκτρικού μοτέρ όσο και η χωρητικότητα της μπαταρίας, είναι μικρά μεγέθη. Για παράδειγμα το ηλεκτρικό μοτέρ λειτουργεί στα 12 Volts και η μπαταρία έχει χωρητικότητα μόλις 0,13 KWh με τη φόρτισή της να γίνεται όταν ρολάρει και όταν φρενάρει το αυτοκίνητο. Η κατανάλωση που ανακοινώνει η Renault είναι στα 5,7 - 6,0 lt/100 km. Ο βενζινοκινητήρας είναι στα 1,3 λίτρα με την ισχύ να φτάνει τους 140 ίππους και τα 260 Nm ροπής, με την τιμή να ξεκινά απο τα 28.950 ευρώ.

Captur Hybrid E-Tech

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/16fecb6f01ed3b9eaa12591515ee6512.jpg

Το κινητήριο σύνολο του Captur Hybrid E-Tech ανήκει σε αυτά που αποκαλούμε υβριδικά χωρίς κάποιον άλλον προσδιορισμό. Πρόκειται για εκείνο το είδος υβριδικών που ο κόσμος έχει την περισσότερη εξοικείωση, καθώς παρόμοιες λύσεις κυκλοφορούν πολλά χρόνια στην αγορά. Σε αυτή την περίπτωση ο ρόλος του ηλεκτροκινητήρα είναι μεγαλύτερος και οδηγεί σε σημαντική εξοικονόμηση καυσίμου και μείωση ρύπων.

Για την ακρίβεια, ο ηλεκτροκινητήρας μπορεί να κινήσει ακόμα και εντελώς μόνος του το αυτοκίνητο, ειδικά σε χαμηλές ταχύτητες και όταν ξεκινάει από στάση. Όταν συμβαίνει αυτό η κατανάλωση είναι μηδενική και το αυτοκίνητο κινείται ως αμιγώς ηλεκτρικό, δηλαδή εντελώς αθόρυβα. Ακόμα και σε πιο μεγάλες ταχύτητες, όμως ή όταν ο οδηγός πατήσει απότομα το γκάζι, το ηλεκτρικό μοτέρ εμπλέκεται ώστε να περιοριστεί όσο γίνεται η κατανάλωση.

Χαρακτηριστικό της αυξημένης ισχύος είναι ότι το εν λόγω μοτέρ λειτουργεί στα 150 – 285 Volts και η χωρητικότητα της μπαταρίας είναι 1,26 KWh. Όπως στο MHEV, έτσι και εδώ η φόρτιση γίνεται κατά το ρολάρισμα και το φρενάρισμα. Η κατανάλωση που ανακοινώνει η Renault είναι στα 4,8 - 5,1 lt/100 km. Ο κινητήρας βενζίνης είναι στα 1,6 λίτρα με την ισχύ να φτάνει τους 145 ίππους και τα 205 Nm ροπής, ενώ η τιμή ξεκινά από τα 31.060 ευρώ.

Captur Plug-in Hybrid E-Tech

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/250d6422913c8c3d8cc21acb6cc7d831.JPG

Πρόκειται για το υβριδικό σύνολο του Captur όπου το ηλεκτρικό κομμάτι έχει τον πιο ενεργό ρόλο από όλα. Επιπλέον, είναι η μοναδική εκδοχή που μπορεί να συνδεθεί και στην πρίζα για να φορτίσει, όμως το ρολάρισμα και το φρενάρισμα συνεχίζουν να χρησιμοποιούνται ως πηγές ενέργειας.

Στην περίπτωση του Captur Plug-in Hybrid E-Tech ο ηλεκτροκινητήρας λειτουργεί στα 345 Volts και έχει ισχύ 66 ίππων, ενώ η μπαταρία έχει χωρητικότητα 10,464 KWh. Το μέγεθος της μπαταρίας σημαίνει ότι το γαλλικό SUV μπορεί να κινηθεί μόνο με ηλεκτρισμό για απόσταση μέχρι και 50 km. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αν κάποιος το φορτίζει κάθε μέρα και κινείται μέσα στην πόλη, μπορεί να κινείται για μεγάλο διάστημα χωρίς να καταναλώσει ούτε μία σταγόνα βενζίνης.

Δείτε ακόμα: Δοκιμή Renault Captur E-Tech PHEV: Το Β-SUV που μπαίνει στην πρίζα

Ταυτόχρονα, η ύπαρξη του βενζινοκινητήρα σημαίνει ότι δε χρειάζεται ο χρήστης να ανησυχεί για τη φόρτιση. Αν αδειάσει η μπαταρία θα πάρει μπροστά ο βενζινοκινητήρας και το αυτοκίνητο θα συνεχίσει να κινείται κανονικά. Σε αυτή την περίπτωση η λειτουργία του θυμίζει σημαντικά εκείνη του Hybrid E-Tech συνόλου, καθώς συγκεντρώνει ενέργεια από το ρολάρισμα και το φρενάρισμα, την οποία χρησιμοποιεί για να μειώνεται η κατανάλωση καυσίμου. Η κατανάλωση που ανακοινώνει η Renault είναι στα 1,3 - 1,4 lt/100 km. Ο βενζινοκινητήρας είναι στα 1,6 λίτρα, με τη συνδυαστική ισχύ να αγγίζει τους 160 ίππους και τα 250 Nm ροπής, με την τιμή κτήσης να ξεκινά από τα 39.810 ευρώ.

Δείτε ακόμη: Το νέο Renault Clio E-Tech Full Hybrid στην Ελλάδα – Δείτε τιμές

Τα υβριδικά μοντέλα είναι ο τρόπος των εταιρειών να μας εισάγουν σταδιακά στον κόσμο των ηλεκτρικών, ενώ ταυτόχρονα κατασκευάζουν μοντέλα που χρειάζονται λιγότερο καύσιμο και εκπέμπουν λιγότερους ρύπους.

Ήξερες ότι το Captur έχει τρία διαφορετικά υβριδικά σύνολα στην γκάμα του; Γνώριζες τις διαφορές τους;

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...