Ο κινητήρας Wankel επέστρεψε – Σε ποιο Mazda θα μπει;

Ο εμβληματικός περιστροφικός κινητήρας της Mazda μπαίνει ξανά στην παραγωγή, με το ντεμπούτο του να γίνεται τον Ιανουάριο του 2023.

  • -
  • -

Πέρασαν κιόλας 10 χρόνια μετά την τελευταία εμφάνιση του κινητήρα Wankel της Mazda, στο RX-8 του 2012. Από τότε μέχρι σήμερα, ο περιστροφικός κινητήρας ακούγοντας μόνο ως φήμη. Πλέον, έφτασε η στιγμή της μεγάλης επιστροφής.

wankel

Η ιαπωνική φίρμα αναβίωσε το περιστροφικό σύνολο που την έκανε να ξεχωρίζει, τοποθετώντας το στο MX-30 R-EV. Το αμιγώς ηλεκτροκίνητο μοντέλο θα κάνει παγκόσμιο ντεμπούτο στις 13 Ιανουαρίου 2023, στο πλαίσιο της έκθεσης των Βρυξελλών, διαθέτοντας έναν κινητήρα Wankel, ως range extender. Ουσιαστικά, το σύνολο εσωτερικής καύσης Wankel θα λειτουργεί ως γεννήτρια της μπαταρίας του ηλεκτρικού μοτέρ, αυξάνοντας την αυτονομία του οχήματος.

wankel

Το MX-30 R-EV μπορεί να κάνει και ταξίδια

Η νέα έκδοση του ηλεκτρικού ΜΧ-30 με την ονομασία R-EV, καλύπτει το μειονέκτημα της περιορισμένης αυτονομίας, προσφέροντας τη δυνατότητα στον οδηγό να καλύψει πολύ μεγαλύτερες αποστάσεις, χωρίς το άγχος της έλλειψης ενέργειας. Το θερμικό μοτέρ λειτουργεί σε συγκεκριμένο φάσμα στροφών με απόλυτη αρμονία και δίχως περιττούς θορύβους, αναλαμβάνοντας υποστηρικτικό ρόλο στο σύστημα κίνησης του ιαπωνικού crossover.

wankel

Δείτε τη Δοκιμή του Mazda MX-30 στην Ελλάδα

Σύμφωνα με τη Mazda, το νέο σύστημα του MX-30 R-EV επιτρέπει όχι μόνο αμιγώς ηλεκτρική οδήγηση σε μικρές αποστάσεις, αλλά και σε μεγαλύτερες διαδρομές με την υποστήριξη του περιστροφικού κινητήρα. Στοιχεία σχετικά με τα τεχνικά χαρακτηριστικά, την επιπλέον απόδοση, την αυτονομία και την ισχύ, θα ανακοινωθούν εν ευθέτω χρόνω, πιθανότατα στην βελγική έκθεση. Εκεί, θα μάθουμε και πότε θα ξεκινήσει το λανσάρισμα στις αγορές.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...