Μεταφορά χριστουγεννιάτικου δέντρου με αυτοκίνητο: Τι να προσέξεις

Αν θελήσετε να μεταφέρετε το χριστουγεννιάτικο δέντρο μέχρι το σπίτι με το αυτοκίνητο, υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να τα ξέρετε.

  • -
  • -

Πολλά ελληνικά σπίτια στολίζουν νωρίς το χριστουγεννιάτικο δέντρο τους, ακόμα και πριν την έλευση του Δεκέμβρη! Ωστόσο, εκτός από την πλειοψηφία που χρησιμοποιούν ψεύτικα αναδιπλούμενα δέντρα, υπάρχουν και εκείνοι που προτιμούν πραγματικό έλατο για το σαλόνι τους. Εδώ να τονίσουμε ότι η συγκεκριμένη μερίδα κόσμου θα πρέπει να ψάξει για δέντρα που φυτεύονται αποκλειστικά για τον σκοπό αυτό και όχι έλατα από δάση και δρυμούς που κόβονται παράνομα.

Πώς μεταφέρω το χριστουγεννιάτικο δέντρο με το αυτοκίνητο;

Αφήνοντας πίσω το περιβαλλοντολογικό ζήτημα, ας προχωρήσουμε σε κάτι πιο πρακτικό: τη μεταφορά του δέντρου με το αυτοκίνητο. Οι περισσότεροι δεν έχουν στη διάθεσή τους κάποιο κλειστό ή ανοικτό φορτηγάκι, οπότε το πιθανότερο σενάριο είναι να προσπαθήσουν να μεταφέρουν το χριστουγεννιάτικο δέντρο με το επιβατικό τους αυτοκίνητο. Φυσικά υπάρχουν και κάποιοι περιορισμοί, οπότε μη διαλέξετε το μεγαλύτερο δέντρο που θα βρείτε μπροστά σας. Όποιος έχει στην κατοχή του κάποιο μεγάλο αυτοκίνητο όπως SUV ή station wagon, μπορεί να δοκιμάσει να βάλει το έλατο μέσα στο όχημα.

Τα sedan δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα, καθώς για να φορτωθεί το μακρύ δέντρο πρέπει να ανοίγει πλήρως η πέμπτη πόρτα του οχήματος. Για να μην εξέχουν τα κλαδιά και τραυματίσουν το εσωτερικό του οχήματος, καλό θα ήταν να τυλιχθεί με ένα δίχτυ, προσεκτικά για να μην προκληθεί ζημιά. Ένας χοντρός μουσαμάς ή κάποιο άλλο προστατευτικό στα καθίσματα και τις ταπετσαρίες θα βοηθήσει, ενώ θα καταστήσει και πιο εύκολο το κομμάτι του καθαρισμού ύστερα από τη μεταφορά. Αν τελικά το δέντρο φορτωθεί και η πόρτα του πορτμπαγκάζ δεν κλείνει, ο οδηγός μπορεί να πάρει ένα σχοινί και να δέσει την πόρτα με το άγκιστρο ρυμούλκησης στον πίσω προφυλακτήρα, μέχρι το σημείο που μπορεί να κλείσει δίχως να προκληθεί ζημιά στο έλατο.

Δείτε ακόμη: Έπιασε σχεδόν 300 km/h με χριστουγεννιάτικο δέντρο στην οροφή!

Σε αυτό το κομμάτι πάντως, χρειάζεται μεγάλη προσοχή καθώς από τον ΚΟΚ επιβάλλεται η πινακίδα κυκλοφορίας του οχήματος να είναι άμεσα ορατή όταν αυτό κινείται. Το ίδιο ισχύει και για τα φωτιστικά σώματα. Αν όπως ανοίγει η πόρτα, σηκώνει μαζί της την πινακίδα και τα φανάρια, καλό θα ήταν ο οδηγός να δοκιμάσει κάποιον άλλο τρόπο μεταφοράς για να είναι νόμιμος και -πάνω από όλα- ασφαλής. Σε περίπτωση που οι πίσω δεν βλέπουν καθαρά τα φωτιστικά σώματα, ενδέχεται να μην αντιληφθούν ότι το μπροστινό αυτοκίνητο φρενάρει.

Μπορώ να μεταφέρω το χριστουγεννιάτικο δέντρο στην οροφή;

Αν το αυτοκίνητο που θα χρησιμοποιηθεί για τη μεταφορά δεν είναι τόσο μεγάλο για να χωρέσει το δέντρο στο εσωτερικό ή αν ο οδηγός δεν θέλει να το βάλει μέσα για να μην προκαλέσει κάποια ζημιά, υπάρχει η εναλλακτική μεταφοράς του στην οροφή. Εδώ η ύπαρξη σχάρας οροφής και ένα προστατευτικό τύπου μουσαμά είναι απαραίτητα για να μην γδαρθεί η βαφή του ουρανού, αλλά και για να γίνει σωστή πρόσδεση στο έλατο ώστε να μην… αδειάσει στο δρόμο καθώς κινείται το αυτοκίνητο. Η τοποθέτηση του δέντρου θα πρέπει να γίνει με την κορυφή του στο πίσω μέρος του οχήματος για να μην τραυματιστούν τα κλαδιά από τη ροή του αέρα.

Για τη μεταφορά αντικειμένων μεγάλων σε μήκος, ο ΚΟΚ είναι ξεκάθαρος. Ειδικότερα, το φορτίο απαγορεύεται να προεξέχει από το πίσω τμήμα του οχήματος περισσότερο από 30% του συνολικού μήκους του αμαξώματος. Άρα όταν τακτοποιηθεί το δέντρο, ο οδηγός θα πρέπει να είναι σίγουρος ότι δεν εξέχει πολύ από το όχημά του. Για παράδειγμα, αν έχουμε ένα αυτοκίνητο με μήκος 4,2 μέτρα, το δέντρο θα μπορεί να εξέχει έως και 126 εκατοστά (1 μέτρο και 26 εκατοστά) από το άκρο του. Το έλατο είναι δύσκολο να ξεπερνάει το αυτοκίνητο σε μήκος (με δεδομένο ότι κατά πάσα πιθανότητα θα τοποθετηθεί μέσα σε ένα… σπίτι) οπότε το πιθανότερο σενάριο είναι να μην υπάρχει πρόβλημα.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...