Γνωρίζοντας τις μεθυστικές Bentley Flying Spur PHEV και Benteyga PHEV από κοντά

Την σπάνια ευκαιρία να δούμε από κοντά τις νέες υβριδικές Bentley μας έδωσε η ελληνική αντιπροσωπεία και φυσικά δεν χάσαμε λεπτό!

  • -
  • -

«Εθιστικό πράγμα η ποιότητα». Αυτό είναι το πρώτο πράγμα που θυμάμαι να λέω βγαίνοντας από την ελληνική αντιπροσωπεία της Bentley, έχοντας μόλις περάσει μία ώρα με τα ολοκαίνουργια plug-in hybrid μοντέλα της βρετανικής μάρκας. Όλα φαίνονται υπερβολικά και ελαφρώς ανούσια έως ότου βρεθείς να κάθεσαι στο προεδρικό κάθισμα μίας Bentley Flying Spur. Και εμείς είχαμε την τύχη να επεξεργαστούμε όχι μία, αλλά δύο Flying Spur και μία Bentayga.

Σοκ και δέος

Όταν μία από τις πολυτελέστερες αυτοκινητοβιομηχανίες στην ιστορία σε καλεί στην έκθεση της ώστε να γνωρίσεις από κοντά όχι ένα, όχι δύο, αλλά τρία μοντέλα της ανενόχλητος, δεν έχουν μείνει πολλά να πεις ή να ρωτήσεις. Το μονό που σε νοιάζει είναι πόσο χρόνο θα έχεις μαζί τους. Να τα θαυμάσεις, να τα επεξεργαστείς… Και άμα είσαι τυχερός να καταφέρεις έστω και για μερικά δευτερόλεπτα να φανταστείς πως βρίσκεσαι στην διαδρομή για το σπίτι μετά από μία κουραστική μέρα στο γραφείο, με τον προσωπικό σου σοφέρ φυσικά στην θέση του οδηγού, ενώ εσύ απολαμβάνεις τον ορισμό της πολυτέλειας στην αναπαυτική, δεύτερη σειρά καθισμάτων.

front

Κάπως έτσι φτάνω παρέα με την φωτογράφο μας, ένα ήσυχο μεσημέρι Δευτέρας στην ελληνική αντιπροσωπεία της Bentley. Οι επιβλητικές σιλουέτες απαιτούν την πλήρη προσοχή μου πριν καν βρεθώ εντός του χώρου της έκθεσης. Σε περίπτωση που δεν το καταλάβατε ήταν η πρώτη φορά που ερχόμουν σε τόσο στενή επαφή με μοντέλο της συγκεκριμένης μάρκας.

Στην περίπτωση της Flying Spur είχαμε δύο εκδόσεις στην διάθεση μας. Μία κατάμαυρη με πιο stealth προσανατολισμό και μία επίσης σαγηνευτική, λευκή Odyssean Edition. Πρόκειται για μία περιορισμένη, αποκλειστικά hybrid εκδοχή του πολυτελούς executive σεντάν της Bentley. Ας ξεκινήσουμε από την πιο «αθλητική» -αν μου επιτρέπεται η έκφραση- σκουρόχρωμη Flying Spur. Τι να πρωτοπείς για ένα τέτοιο αυτοκίνητο;

front

Από τα φωτιστικά σώματα με εφέ επεξεργασμένου κρυστάλλου μέχρι τις τετραπλές γυαλισμένες οβάλ απολήξεις της εξάτμισης, κάθε λεπτομέρεια του εξωτερικού δηλώνει ότι κατασκευάζεται με χειροποίητες μεθόδους. Τα γυαλισμένα μέρη κανονικά έχουν φινίρισμα από χρώμιο, αλλά στην προκειμένη περίπτωση έχει γίνει η επιλογή του πακέτου Blackline, το οποίο μετατρέπει τα περισσότερα από αυτά σε μαύρο χρώμα και προσδίδει πιο έντονο χαρακτήρα. Οι βασικοί τροχοί των 20" διαθέτουν σχεδίαση πέντε διπλών ακτίνων και φινίρισμα με ασημί βαφή.

side

Η Flying Spur Odyssean Edition από την άλλη ξεχώριζε για την πιο elegant προσέγγιση της. Ανάμεσα στα στοιχεία που θα εντοπίσετε πρώτα όταν δείτε το αυτοκίνητο είναι η ιδιαίτερη απόχρωση που έχει χρησιμοποιηθεί στους τροχούς και σε τμήματα του κάτω εξωτερικού μέρους του αμαξώματος. Το χρώμα ονομάζεται Pale Brodgar και είναι μια γήινη, ανοιχτόχρωμη απόχρωση με γυαλιστερό φινίρισμα, σχεδιασμένη ώστε να κάνει το αυτοκίνητο να ξεχωρίζει από οτιδήποτε άλλο μπορείτε να δείτε στο δρόμο.

wheel

Το βασικό χρώμα για το εξωτερικό μπορεί να επιλεγεί από μια μεγάλη γκάμα, συμπεριλαμβανομένων έξι που έχουν επιλεγεί από τη σχεδιαστική ομάδα της Bentley και συνδυάζονται ιδανικά με τις λεπτομέρειες σε Pale Brodgar.

back

Στην περίπτωση της Bentayga τώρα, έχουμε ουσιαστικά τα κλασικά στοιχεία σχεδίασης της βρετανικής μάρκας ενσωματωμένα σε μια SUV εκτέλεση. Από την αστραφτερή μάσκα μέχρι τις κομψές γραμμές και τους μυώδεις θόλους, βλέπουμε την εξεζητημένη πολυτέλεια των Bentley σε ένα όχημα που απλά απέχει περισσότερο από το έδαφος. Η φημισμένη μάσκα πλαισιώνεται από προβολείς τεχνολογίας LED matrix με εφέ κρυστάλλου. Στα πλαϊνά υπάρχουν και άλλες λαμπερές λεπτομέρειες, όπως οι ευμεγέθεις αεραγωγοί στα φτερά από γυαλισμένο χρώμιο. Κατά μήκος των τροχών των 21” υπάρχουν «γλυπτά» μαρσπιέ που ενισχύουν περαιτέρω την ξεχωριστή παρουσία.

Καμπίνα που σε υπνωτίζει

Περνώντας στο εσωτερικό της μαύρης Flying Spur είχαμε μία συνέχεια της σκουρόχρωμης νοοτροπίας, με τα εξαιρετικά ποιοτικά μαύρα δέρματα να δένουν άψογα με τις piano black και χρωμιωμένες λεπτομέρειες, καθώς και με τις επενδύσεις από ανθρακόνημα στο ταμπλό. Κανονικά, μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε πέντε διαφορετικά χρώματα για τις δερμάτινες επενδύσεις. Στην περίπτωση του υβριδικού συνόλου που βλέπουμε εδώ, το αυτοκίνητο διαθέτει σήμα Hybrid στο καπό του χώρου αποσκευών και στα μαρσπιέ.

interior

Η αίσθηση που λαμβάνεις τώρα εντός της καμπίνας είναι… ακριβή. Οτιδήποτε κι αν αγγίζεις ή ακόμη και η μυρωδιά του δέρματος, εκφέρουν μία ασύγκριτη αίσθηση πολυτέλειας που μόνο αν βιώσεις μπορείς να κατανοήσεις. Τα καθίσματα είναι 5 φορές πιο αναπαυτικά από το πιο άνετο κάθισμα που έχετε κάτσει ποτέ. Όσο εντυπωσιακό κι αν είναι το πιλοτήριο, πληθώρα στοιχείο δείχνουν πως το αυτοκίνητο είναι κατασκευασμένο με επίκεντρο τους πίσω επιβάτες, κι όχι τον οδηγό.

interior

Η Flying Spur διαθέτει ένα ενσωματωμένο Wi-Fi hotspot. Οι επιβάτες των πίσω καθισμάτων μπορούν να έχουν πρόσβαση σε πολλές από τις λειτουργίες στο εσωτερικό του αυτοκινήτου, από τη μουσική μέχρι τη θέρμανση και τον αερισμό, χρησιμοποιώντας το τηλεχειριστήριο με οθόνη αφή (TSR) που είναι σαν ένα εύχρηστο ασύρματο tablet.

interior

Τα ίδια ισχύουν και στην περίπτωση της δεύτερης Flying Spur που βρισκόταν στην έκθεση, μόνο που εδώ είχαμε μία πιο εντυπωσιακή από πλευράς χρωμάτων και υλικών καμπίνα. Καθώς μπαίνετε στο αυτοκίνητο, το βλέμμα σας θα πέσει οπωσδήποτε στα ιδιαίτερα προστατευτικά για τα μαρσπιέ της Odyssean Edition. Στα καθίσματα, οι εξαίσιες ραφές με την τεχνοτροπία ombré της Bentley αναμιγνύουν τρία διαφορετικά χρώματα νήματος και δημιουργούν έναν πολυτελή συνδυασμό γήινων τόνων. Στα προσκέφαλα και στις πλάτες των μπροστινών καθισμάτων υπάρχουν τμήματα μάλλινου tweed, που χαρίζουν πολυτελή εμφάνιση και αίσθηση, ενώ ταυτόχρονα αποτελούν μια βιώσιμη εναλλακτική του πλήρως δερμάτινου εσωτερικού.

interior

Το ταμπλό και τα σημεία στήριξης στο ύψος της μέσης στο εσωτερικό των πορτών είναι ντυμένα με ξύλινες επενδύσεις από Crown-cut Koa. Το φινίρισμά τους με ανοικτούς πόρους χαρίζει στην καμπίνα μια μοντέρνα, σχεδόν μινιμαλιστική αίσθηση, ενώ ταυτόχρονα το υλικό είναι πιο φιλικό προς το περιβάλλον, αφού απαιτεί λιγότερο βερνίκι. Η εικόνα ολοκληρώνεται με τις κομψές επενδύσεις Piano Linen στην κεντρική κονσόλα.

interior

Τέλος, περάσαμε μία βόλτα και από την καμπίνα της Bentayga που σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση θα έμοιαζε θεόρατη, αλλά στην προκειμένη περίπτωση λόγω της παρέας που την περιβάλλει, μοιάζει πιο στρυμωγμένη. Μην παρεξηγηθώ και ακουστώ δυσαρεστημένος. Η ίδια αστρονομική αίσθηση πολυτέλειας συνεχίζει να υπάρχει με τις χειροποίητες δερμάτινες επενδύσεις να συνδυάζονται με πάνελ από piano black.

interior

Το προαιρετικό Σύστημα ψυχαγωγίας που βρήκαμε στα πίσω καθίσματα της Bentley δίνει στους επιβάτες την ευχέρεια να προβάλλουν ροή περιεχομένου από τα τηλέφωνα ή τα tablet τους απευθείας στις οθόνες 10,1” που υπάρχουν στο πίσω μέρος των εμπρός καθισμάτων. Σε αυτές μπορείτε επίσης να συνδέσετε παιχνιδομηχανές, χρησιμοποιώντας ένα καλώδιο HDMI. Διαθέτουν δικά τους ακουστικά, αλλά μπορείτε να χρησιμοποιείτε τα δικά σας, αν προτιμάτε, καθώς ακόμα και να κάνετε αναπαραγωγή ήχου από τα ηχεία του αυτοκινήτου.

Πανίσχυρες και οικολογικές

Για πολλούς θα μπορούσε να θεωρηθεί και “ιεροσυλία” το ότι οι πρώτες Bentley που γνωρίζω φέρουν ένα downsized V6 σύνολο κάτω από το καπό, έναντι ενός πληθωρικό W12 ή έστω V8, αλλά αυτή θα ήταν μια λανθασμένη εντύπωση.

engine

Κι αυτό γιατί η νέα plug-in hybrid μονάδα που κινεί τις συγκεκριμένες Bentley δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τα παραδοσιακά, μεγαλύτερα σε κυβισμό σύνολα. Αντιθέτως εκείνα είναι που δεν μπορούν ούτε να ονειρευτούν τέτοιο συνδυασμό επιδόσεων και κατανάλωσης.

Ζωή σε αυτά τα κομψοτεχνήματα λοιπόν, δίνει ένας V6 2,9 λίτρων, ο οποίος συνδυάζεται με ηλεκτροκινητήρα ώστε να φτάσει την τελική ισχύ των 544 ίππων και 750 Nm ροπής στην περίπτωση της Flying Spur και τους 462 ίππους και 700 Nm ροπής, στην Bentayga. Τέτοιες αποδόσεις όπως καταλαβαίνετε φέρουν και τα αντίστοιχα αποτελέσματα στις επιδόσεις, με την Flying Spur να ολοκληρώνει τα 0-100 km/h σε 4,3 sec ενώ η τελική αγγίζει τα 285 km/h. H Bentayga όπως είναι φυσικό βρίσκεται ελαφρώς πιο πίσω αλλά από πότε τα 5,3 sec για τα πρώτα 100 km/h από στάση και η τελική των 254 km/h θεωρούνται «αργά»;

side

Η ισχύς περνά μέσω ενός αυτόματου κιβωτίου 8 σχέσεων και στους τέσσερις τροχούς, τόσο στην Flying Spur, όσο και στην Bentayga. Εκεί που διαφοροποιούνται χάρη στην υβριδική τεχνολογία είναι στο οικολογικό τους προφίλ. Αν αναζητάτε χαμηλότερες εκπομπές καυσαερίων, ο υβριδικός κινητήρας V6 των 2,9 λίτρων σάς δίνει όλη την ισχύ που χρειάζεστε, καθώς και τη δυνατότητα να οδηγείτε αποκλειστικά με ηλεκτρική ενέργεια με ταχύτητες έως και 140 km/h.

Επίσης, στην περίπτωση των υβριδικών εκδόσεων, υπάρχει και το σύστημα έξυπνης πλοήγησης στη λειτουργία Predictive E-Mode (Προβλεπτική ηλεκτρική λειτουργία). Αυτό επιτρέπει στο αυτοκίνητο να επιλέγει αυτόματα τους καλύτερους συνδυασμούς βενζινοκινητήρα και ηλεκτροκινητήρα για τα διαφορετικά στάδια της διαδρομής, αξιοποιώντας στο έπακρο το φορτίο της μπαταρίας και διατηρώντας τις εκπομπές καυσαερίων στο ελάχιστο επίπεδο.

Σε τι νούμερα αντιστοιχεί αυτό; 75 gr/km CO2 και μέση τιμή κατανάλωσης 3,3 lt/100km. Σύμφωνα με την Bentley, η αυτονομία της υβριδικής Flying Spur φτάνει τα 805 km, με την αμιγώς ηλεκτρική αυτονομία να βρίσκεται στα 41 km.

interior

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΕΥΗ ΠΕΡΡΑΚΗ

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...