Ο Elon Musk απολύει χιλιάδες εργαζομένους – Τον αποκαλούν Γκεστάπο

Ο εκκεντρικός δισεκατομμυριούχος ξεκίνησε το σχέδιο «μεγάλη απόλυση». Διώχνει άμεσα το 50% των εργαζομένων, προκαλώντας την οργή τους.

  • -
  • -

Στα γραφεία του Twitter επικρατεί αναταραχή. 7.500 άνθρωποι βρίσκονται στον «αέρα», χωρίς να γνωρίζουν αν αύριο θα έχουν δουλειά. Ο Elon Musk, μετά την απομάκρυνση των ανώτερων στελεχών της εταιρείας, διέταξε την έξοδο για το 50% των εργαζομένων σε παγκόσμιο επίπεδο. Μάλιστα, το email της απόλυσης θα τους αποσταλεί σήμερα κιόλας, Παρασκευή 4 Νοεμβρίου.

New York Times και CNN, αναφέρουν πως ο επικεφαλής των Tesla και Space X και πλέον και του Twitter, ξηλώνει τα πάντα στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης που αγόρασε πρόσφατα έναντι 44 δισ δολαρίων. Στην τελευταία εντολή του ζήτησε να φύγουν οι μισοί από τους 7.500 υπαλλήλους από το Σαν Φρανσίσκο έως τη Σιγκαπούρη.

twitter

Στο εσωτερικό e-mail που εστάλη υπό τη νέα διεύθυνση στους εργαζομένους, αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Θα ξεκινήσουμε τη δύσκολη διαδικασία μείωσης του παγκόσμιου εργατικού μας δυναμικού την Παρασκευή». Στους διευθυντές των τμημάτων δόθηκε οδηγία να διακόψουν τις όποιες συναντήσεις με τις ομάδες τους και τους απαγορεύτηκε να επικοινωνούν απευθείας με το προσωπικό, όπως κατήγγειλε ένας από αυτούς. Το χειρότερο είναι πως, όλες οι κινήσεις τους παρακολουθούνται από τον ίδιο τον Musk, με βάση όσα διαδίδονται.

Ο Musk συμπεριφέρεται σαν τη Γκεστάπο

Οι επικείμενες απολύσεις θα πραγματοποιηθούν μέσα στον Νοέμβριο. Σε δεύτερο μήνυμα που εστάλη προς το προσωπικό γνωστοποιήθηκε πως: «Εάν δεν επηρεαστεί η θέση σας, θα λάβετε μια ειδοποίηση μέσω του email σας στο Twitter. Εάν επηρεαστεί η θέση σας, θα λάβετε μια ειδοποίηση με τα επόμενα βήματα μέσω του προσωπικού σας email».

twitter

Στο ίδιο μήνυμα, αναφέρεται σύμφωνα με το CNN πως τα γραφεία της εταιρείας θα κλείσουν προσωρινά και θα ανασταλεί η λειτουργία των καρτών εργασίας. Οι εργαζόμενοι μιλούν για πρωτόγνωρες καταστάσεις. Ένας από αυτούς, διατηρώντας προφανώς την ανωνυμία του, αποκάλυψε πως ρεπό και προγραμματισμένες άδειες έχουν ήδη αφαιρεθεί, ενώ κάποιοι άλλοι έκαναν λόγο για κινήσεις που θυμίζουν Γκεστάπο από την ανώτερη διοίκηση.

Έκαναν ομαδική μήνυση στον Musk

Στην προσπάθεια να σταματήσουν την πολιτική του Musk, οι εργαζόμενοι κατέθεσαν ομαδική μήνυση εναντίον του και εναντίον της εταιρείας, υποστηρίζοντας πως κάνει απολύσεις κατά παράβαση της ομοσπονδιακής νομοθεσίας και της Καλιφόρνιας, αφού δεν τηρείται το χρονικό διάστημα προειδοποίησης.

Η δικηγόρος που κατέθεσε την ομαδική μήνυση ανέφερε πως η εταιρεία δεν έχει το δικαίωμα να ζητά από τους εργαζομένους να υπογράφουν με το ζόρι έγγραφα, με τα οποία παραιτούνται των δικαιωμάτων τους.

Διαβάστε επίσης: Τι έγραψε στα ελληνικά ο Elon Musk και προκάλεσε παγκόσμιο χαμό

twitter

Το τι θα συμβεί στο twitter κανείς δεν γνωρίζει. Η νομοθεσία στις ΗΠΑ είναι ξεκάθαρη και συνήθως υπέρ των εργαζομένων. Ο Elon Musk φυσικά και το γνωρίζει, αλλά οι αποφάσεις έχουν παρθεί. Δεν είναι τυχαίο πως, ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, αφού εμφανίστηκε την πρώτη μέρα στα γραφεία του Twitter με έναν νιπτήρα στα χέρια, απέλυσε τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Twitter, Parag Agrawal, τον Οικονομικό Διευθυντή Ned Segal και τον επικεφαλής νομικής πολιτικής Vijaya Gadde.

Πηγές: New York Times, CNN, Reuters

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...