Volvo EX90: Πώς έγινε τόσο αεροδυναμικό το νέο 7θέσιο SUV;

Λίγο πριν την παρουσίαση του ολοκαίνουριου EX90, η Volvo εξηγεί πόσο αεροδυναμικό είναι το σχήμα του αυτοκινήτου και πώς κατάφερε να πετύχει αυτό το αποτέλεσμα.

  • -
  • -

Σε κάθε αυτοκίνητο Volvo, η μορφή, η λειτουργία και η τεχνική καινοτομία βρίσκονται σε τέλεια αρμονία. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για το επερχόμενο, αμιγώς ηλεκτρικό μας Volvo EX90. 

Η σκανδιναβική σχεδιαστική προσέγγιση είναι ξεκάθαρη. Αυτό το νέο κορυφαίο SUV είναι σχεδιασμένο για να εκπληρώσει ένα σκοπό: να είναι ένα κομψό, αποδοτικό, αμιγώς ηλεκτρικό οικογενειακό αυτοκίνητο, με ένα υψηλότερο πρότυπο στην ασφάλεια σε σχέση με κάθε αυτοκίνητο Volvo πριν από αυτό.

Ωστόσο, όπως έχουν αποδείξει ήδη πολλές φορές τόσο οι σχεδιαστές της Volvo όσο και γενιές άλλων Σκανδιναβών σχεδιαστών, η πρακτικότητα και η ασφάλεια δεν χρειάζεται να συνοδεύονται από συμβιβασμούς στην αισθητική.

Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι το πώς έχει ενσωματωθεί το lidar, το οποίο αποτελεί στάνταρ εξοπλισμό στο Volvo EX90. Το lidar είναι ένα σύστημα απομακρυσμένου εντοπισμού που χρησιμοποιεί παλμικό λέιζερ για να μετρήσει με ακρίβεια αποστάσεις και μπορεί να ανιχνεύσει, για παράδειγμα, πεζούς σε απόσταση έως και 250 μέτρων.

volvo-ex90-lidar

Καθώς η Volvo εργάζεται για την υλοποίηση της αυτόνομης οδήγησης χωρίς επίβλεψη, το lidar είναι ένας από τους ακρογωνιαίους λίθους για την ασφάλεια. 

«Ήταν σχεδιαστική πρόκληση το να ενσωματώσουμε το lidar με έναν τρόπο που αφενός δείχνει όμορφος, αφετέρου είναι ο καλύτερος δυνατός για τις εφαρμογές ασφαλείας που υλοποιεί», λέει ο T. Jon Mayer, (Τ. Γιον Μάγιερ), Επικεφαλής Εξωτερικού Σχεδιασμού. «Πρόκειται για τα μάτια του αυτοκινήτου, και παρόλο που θα μπορούσαμε να τα τοποθετήσουμε κάπου στη μάσκα -το οποίο θα ήταν σαν να είχατε τα δικά σας μάτια στο ύψος των γονάτων- είναι πολύ πιο λογικό να τα έχουμε όσο ψηλά βρίσκεται το κεφάλι σας, ώστε να μπορείτε να δείτε όσο το δυνατόν περισσότερα. Για αυτό τον λόγο, σε συνεργασία με τους μηχανικούς μας, αποφασίσαμε να ενσωματώσουμε το lidar στην οροφή, ώστε να μεγιστοποιήσουμε την αποτελεσματικότητα του.»

Αεροδυναμικό σχήμα για τη βελτίωση της αυτονομίας

Στο στάδιο μορφοποίησης της εξωτερικής όψης ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου, παρουσιάζεται μία ευκαιρία να χρησιμοποιηθεί η σχεδίαση για να αυξηθεί η αποδοτικότητά του.

Ένα καλό ηλεκτρικό αυτοκίνητο διαθέτει μία λεία, ομαλή και αεροδυναμική επιφάνεια - η αεροδυναμική οπισθέλκουσα είναι εχθρός της οικονομίας. Η σχεδίαση του Volvo EX90 έγινε με τη φιλοδοξία να επιτευχθεί η καλύτερη δυνατή αυτονομία, εστιάζοντας στη μείωση της οπισθέλκουσας και της αεροδυναμικής αντίστασης.

volvo-xeroulia-ex90

Το αεροδυναμικό και καμπυλωτό εμπρός τμήμα, μαζί με στοιχεία όπως οι γυάλινες επιφάνειες και τα χερούλια των θυρών που «έρχονται πρόσωπο» με τις επιφάνειες του αμαξώματος, εξασφαλίζουν ότι ο αέρας ρέει ανεμπόδιστα προς το πίσω μέρος. Πρόκειται για παράγοντες που επηρεάζουν αυτό που αποκαλείται συντελεστής οπισθέλκουσας και χρησιμοποιείται για να εκφράσει την αεροδυναμική απόδοση του αυτοκινήτου.

Χάρη σε αυτές τις επιλογές στην εξωτερική σχεδίαση, το Volvo EX90 πετυχαίνει έναν συντελεστή οπισθέλκουσας 0,29 – για τους αμύητους, αυτό θεωρείται μια ιδιαίτερα ανταγωνιστική τιμή για ένα μεγάλο 7-θέσιο SUV. 

«Αντλήσαμε έμπνευση από την σχεδίαση των ιστιοπλοϊκών σκαφών για να προσδώσουμε στο Volvo EX90 όμορφες και κομψές αναλογίες», λέει ο T. Jon Mayer. «Εάν δείτε το εμπρός τμήμα, εκπέμπει περηφάνια και αυτοπεποίθηση - εδώ η σχεδίαση βρίσκει έμπνευση στην ικανότητα που έχει ένα ιστιοφόρο να διασχίζει τα άγρια κύματα του ωκεανού. Ωστόσο, το αυτοκίνητο έχει επίσης καμπύλες στο σύνολό του, οι οποίες επιτρέπουν στον αέρα να ρέει γύρω του πιο αποτελεσματικά.»

Ηρεμία και διακριτική σιγουριά

Για πολλές από τις σχεδιαστικές επιλογές στο Volvo EX90, πηγή έμπνευσης ήταν οι σκανδιναβικές ρίζες της μάρκας. 

Οι μεγάλες και φωτεινές μέρες τον σκανδιναβικών καλοκαιριών, που αντικαθρεφτίζονται από σκοτεινούς και μουντούς χειμώνες καθώς οι εποχές αλλάζουν, αποτέλεσαν έμπνευση ώστε οι άνθρωποι της Volvo να συμπεριλάβουν μία πανοραμική οροφή και μεγάλα κρύσταλλα ώστε να περνά όσο το δυνατόν περισσότερο φως στο εσωτερικό.

Αυτoί οι χειμώνες δεν είναι μόνο σκοτεινοί, αλλά και ψυχροί. Όταν φαντάζεσαι τοτσουχτερό κρύο έξω, φέρνεις εύκολα στο νου σου ένα φιλόξενο τζάκι.

«Εργαστήκαμε πολύ για τον εσωτερικό φωτισμό του Volvo EX90, προσπαθώντας να δημιουργήσουμε έναν ζεστό εσωτερικό χώρο, σε συνδυασμό με μία κάπως πιο ψυχρή έκφραση για το εξωτερικό», λέει ο T. Jon Mayer. «Αυτό συνδέεται επίσης με το πώς οι άνθρωποι στη Σκανδιναβία μπορεί να εκλαμβάνονται από τους άλλους. Υπάρχει μία ηρεμία και μία ανεπιτήδευτη σιγουριά που μπορεί αρχικά να εκληφθεί ως ψυχρότητα - όμως όταν γνωρίσεις ανθρώπους, αντιλαμβάνεσαι ότι είναι πραγματικά ζεστοί. Την ίδια ακριβώς σιγουριά προσπαθούμε να προσδώσουμε στην έκφραση των αυτοκινήτων μας.»

Το επερχόμενο Volvo EX90 θα αποκαλυφθεί στις 9 Νοεμβρίου, στη Στοκχόλμη.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...