Ποιο Opel Mokka σε συμφέρει: Βενζίνη, diesel ή ηλεκτρικό Mokka-e;

Το B-SUV της Opel διατίθεται σε πολλές εκδόσεις κινητήρα, οπότε προκύπτει το ερώτημα: ποια είναι η επιλογή που συμφέρει περισσότερο;

  • -
  • -

Αναζητώντας ένα καινούργιο SUV, το Opel Μokka είναι μια από τις καλύτερες προτάσεις στην κατηγορία του. Ποιοτικό, όμορφο και άνετο, αποτελεί έναν ιδανικό σύντροφο για την καθημερινότητα. Η γερμανική μάρκα έχει φροντίσει να υπάρχει μια ευρεία γκάμα εκδόσεων για το δημοφιλές B-SUV της. Διατίθεται με βενζινοκινητήρες, πετρελαιοκινητήρα ή ως αμιγώς ηλεκτρικό! Το τελευταίο ονομάζεται Mokka-e και συνδυάζεται μόνο με ηλεκτροκινητήρα 136 ίππων.

Ποιο Opel Mokka με συμφέρει;

Στο ερώτημα «ποια είναι η καλύτερη αγορά» από την γκάμα του Opel Mokka, φυσικά δεν υπάρχει μόνο μια απάντηση. Κάθε χρήστης έχει διαφορετικές ανάγκες, οπότε εξαρτάται από τις συνθήκες! Για συχνά ταξίδια στον αυτοκινητόδρομο και εκτός πόλης χρήση, το diesel έχει προβάδισμα. Αν το ζητούμενο είναι μια φθηνή και αποδοτική επιλογή, ο βενζινοκινητήρας μπαίνει στο προσκήνιο, ενώ αν ο οδηγός κινείται κυρίως εντός πόλης και ζητά ελάχιστο κόστος χρήσης, τότε το ηλεκτρικό Mokka-e δεν έχει αντίπαλο. Ας τα δούμε όμως λίγο πιο αναλυτικά.

Η βασική έκδοση βενζίνης με χειροκίνητο κιβώτιο και 100 ίππους, στοιχίζει 25.300 €. Οι diesel προτάσεις εκκινούν από τις 27.300 €, ενώ το ηλεκτρικό, από 41.000 €. Για το τελευταίο ωστόσο ισχύει κρατική επιδότηση από το πρόγραμμα «Κινούμαι Ηλεκτρικά» ύψους 8.000 €, οπότε η τελική τιμή πέφτει στις 33.000 €. Άρα, υπάρχει τελική διαφορά 5.700 € με το diesel και 7.700 € με το βενζινοκίνητο, σε ίδιες εκδόσεις εξοπλισμού.

Οπότε, επιστρέφουμε στο αρχικό ερώτημα. Το ελάχιστο κόστος κίνησης του ηλεκτρικού, αν φορτίζουμε στο σπίτι, αντισταθμίζει την ακριβότερη τιμή του; Με τις σημερινές τιμές καυσίμων, το βενζινοκίνητο ζητά περίπου 12 € βενζίνη ανά 100 km με μέση κατανάλωση στα 7 lt/100 km. Το diesel για την ίδια απόσταση χρειάζεται περίπου 8,5 € (5,5 lt/100 km) και το ηλεκτρικό, κάπου 3,5 € ανά 100 km. Άρα, ο οδηγός του ηλεκτρικού εξοικονομεί περίπου 8,5 € και 5 € ανά 100 km, αντίστοιχα, οπότε το χρονικό διάστημα απόσβεσης της διαφοράς τιμής εξαρτάται από τα χιλιόμετρα που καλύπτει σε ετήσια βάση.

Δείτε ακόμη: Opel Rocks-e - Το μικρότερο ηλεκτρικό της Opel

Παρά την τόσο μεγάλη διαφορά στο κόστος κίνησης, ένας μέσος οδηγός (15.000 km το χρόνο) θέλει περίπου έξι χρόνια για να κάνει απόσβεση το έξτρα κόστος του ηλεκτρικού, συγκριτικά με το βενζινοκίνητο (ή 90.000 km περίπου). Υπολογίστε ότι η έκδοση με μοτέρ βενζίνης πληρώνει τέλη κυκλοφορίας 81 € το χρόνο, ενώ το ηλεκτρικό απαλλάσσεται πλήρως. Ο αντίστοιχος χρόνος απόσβεσης μεταξύ diesel και ηλεκτρικού είναι 7,5 χρόνια (ή 115.000 km περίπου). Εδώ να τονίσουμε ότι και οι diesel εκδόσεις απολαμβάνουν το προνόμιο απαλλαγής από τα τέλη κυκλοφορίας, λόγω χαμηλών εκπομπών CO2.

Καταλήγοντας, θα λέγαμε ότι ο χρήστης που θέλει ένα φθηνό αυτοκίνητο και δεν διανύει πολλά χιλιόμετρα σε ετήσια βάση, μπορεί να στραφεί στο βασικό βενζινοκίνητο. Αν κάποιος γράφει τα περισσότερα χιλιόμετρα σε ταξίδια και κινείται συχνά σε επαρχιακές διαδρομές, όπου δεν είναι πάντα σίγουρο ότι θα βρει ταχυφορτιστή για να συνεχίσει την πορεία του, το diesel εξακολουθεί να ακούγεται ιδανικό, παρά την αύξηση στην τιμή του καυσίμου. Ενώ αν ο αγοραστής έχει σαν βασικό πεδίο δράσης την πόλη και τους δρόμους γύρω από αυτή, και δεν έχει πρόβλημα να πληρώσει κάποια χρήματα παραπάνω στην αρχή, με αντάλλαγμα το πολύ χαμηλό κόστος κίνησης, το ηλεκτρικό είναι φτιαγμένο για εκείνον. Ειδικά αν ανήκει στους ανθρώπους που γράφουν πάνω από 30.000 km/έτος με το αυτοκίνητο, η απόσβαση θα γίνει πιο σύντομα. Φυσικά, ιδανικό σενάριο για τον τελευταίο, να έχει θέση στάθμευσης με δυνατότητα φόρτισης στο σπίτι του.

Opel Mokka 1.2T 130 PS vs Opel Mokka-e: Σύγκριση στα ίσια

Για να είμαστε δίκαιοι πάντως, η έκδοση του Opel Mokka που θα έπρεπε να συγκρίνεται με το ηλεκτρικό Mokka-e, είναι η έκδοση βενζίνης 130 ίππων με αυτόματο κιβώτιο. Το ηλεκτρικό δεν έχει κιβώτιο ταχυτήτων, είναι εντελώς αυτόματο. Επίσης, με 136 ίππους, προσφέρει επιδόσεις αντίστοιχες του Mokka με τον turbo βενζινοκινητήρα των 130 ίππων. Το συγκεκριμένο μοτέρ προσφέρεται με αυτόματο σασμάν οκτώ σχέσεων.

Οι τιμές εδώ είναι 30.300 € για τη βενζίνη και 43.000 € για το ηλεκτρικό, τα οποία πέφτουν στα 35.000 € μετά την επιδότηση. Να τονίσουμε ότι υπολογίζουμε τη δεύτερη έκδοση εξοπλισμού Elegance για το ηλεκτροκίνητο, καθώς το αυτόματο βενζίνης δεν διατίθεται με τη φθηνότερη Edition. Η χρηματική διαφορά μεταξύ των δύο είναι 4.700 €. Με δεδομένο ότι το ηλεκτρικό χρειάζεται κάπου στα 3,5 € ανά 100 km και το βενζίνης περίπου 15 € ανά 100 km (αφού έχει ελαφρώς υψηλότερη κατανάλωση από το χειροκίνητο 100 ίππων), η απόσβεση της διαφοράς τιμής θα έρθει πολύ νωρίτερα, οπότε το ηλεκτρικό κερδίζει πολύ έδαφος.

Για να δείτε αναλυτικά όλες τις εκδόσεις βενζίνης και diesel του Opel Mokka πατήστε εδώ. Για το Mokka-e μπορείτε να κάνετε κλικ εδώ. Τέλος, εδώ μπορείτε να δείτε την άμεση σύγκριση μεταξύ των παραπάνω εκδόσεων Mokka 1.2T 130 PS Auto Elegance και Mokka-e BEV 136 PS, ή να συγκρίνετε έως 4 μοντέλα/εκδόσεις που θέλετε εσείς.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...