ΚΤΕΟ: Έρχεται έλεγχος κάθε χρόνο για τα παλιά ΙΧ;

Το σύστημα για τον τεχνικό έλεγχο των αυτοκινήτων γίνεται πιο αυστηρό, ενώ δεν αποκλείεται τα ΙΧ άνω των 10 ετών να περνούν ΚΤΕΟ κάθε χρόνο.

  • -
  • -

Μετά την Κοινή Υπουργική Απόφαση για διασύνδεση των ΚΤΕΟ με το ηλεκτρονικό σύστημα του ΥΜΕ, ώστε να υπάρχει αυξημένη εποπτεία κατά τη διάρκεια του Τεχνικού Ελέγχου, και όλα τα αυτοκίνητα, ουσιαστικά να «φακελώνονται», το υπουργείο Υποδομών και Μεταφόρων φέρνει εκ νέου στο τραπέζι το ενδεχόμενο της μείωσης του χρόνου ελέγχου των παλαιότερων οχημάτων.

Όπως προκύπτει από τις πληροφορίες, εξετάζεται ξανά η πρόταση για επανέλεγχο ανά 1 έτος σε όσα οχήματα είναι ηλικίας 10 ετών και άνω. Αυτή την στιγμή, με βάση τη νομοθεσία, ο πρώτος έλεγχος ΚΤΕΟ σε ένα καινούριο αυτοκινήτου γίνεται 4 χρόνια μετά την κυκλοφορία του. Στη συνέχεια πραγματοποιείται επανέλεγχος κάθε 2 χρόνια. Παρόλα αυτά, είναι πάνω από 1 εκατομμύριο οι ιδιοκτήτες που δεν περνούν από ΚΤΕΟ, είτε γιατί αδιαφορούν για τους νόμους, είτε γιατί δεν έχουν τη δυνατότητα να κάνουν τις απαραίτητες επισκευές σε ένα συνεργείο.

kteo

Με βάση τα στοιχεία, 4 στα 10 οχήματα που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ. Το πρόβλημα είναι τεράστιο, καθώς η κακή συντήρηση των αυτοκινήτων αποτελεί τον σημαντικότερο λόγο των τροχαίων ατυχημάτων (και της αύξησης των θανατηφόρων) που μαζί με την έλλειψη οδηγικής παιδείας δημιουργεί ένα εκρηκτικό μείγμα.

Πόσο είναι το πρόστιμο για το ΚΤΕΟ

Ο ιδιοκτήτης κάθε οχήματος έχει την υποχρέωση να το περάσει από τεχνικό έλεγχο από 3 εβδομάδες πριν από την προβλεπόμενη ημερομηνία, έως και 1 εβδομάδα μετά από αυτήν. Σε περίπτωση εκπρόθεσμου ελέγχου, εκτός από το κόστος του ελέγχου επιβάλλεται επιπλέον πρόστιμο, το οποίο εξαρτάται από το χρόνο καθυστέρησης του ελέγχου.

Διαβάστε επίσης: Τέλος το λάδωμα στο ΚΤΕΟ; Έρχεται έλεγχος σε live σύνδεση

Αναλυτικά:

Καθυστέρηση έως 30 ημέρες

  • Επιβατικά ΙΧ 16 €
  • Δίκυκλα 10 €


Καθυστέρηση έως 6 μήνες

  • Επιβατικά ΙΧ 33 €
  • Δίκυκλα 20 €


Καθυστέρηση άνω των 6 μηνών

  • Επιβατικά ΙΧ 65 €
  • Δίκυκλα 41 €
ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...